Siema, pacjent to audi 80 b4 cabrio 2.8 v6 aah automatyczna skrzynia biegów, bez gazu.
Problem polega na tym że ciężko odpala . Czy zimny czy ciepły, bez znaczenia. jak odpale, zgaszę i raz jeszcze zakręce to od strzała działa.
drugi problem to taki że podczas depnięcia w podłoge ma takiego muła (lekko szarpnie) i nagle buta ma, i potrafi zatrzęść silnikiem. nie zawsze ale często gęsto tak ma.
obroty nie falują, nie przerywa silnik, nie gaśnie. Dodam że po dłuższej jeździe odkręciłem korek wlewu to było dość duże ciśnienie, zrobiłem kilka km bez korka wlewu lecz to nie było róznicy. zastanawiam się nad sprawdzeniem (podmieniem) czujnika wałka rozrządu. bądź czujnika wału. na Vag dopiero będe miał dostęp w następnym tyg.
także jakies podpowiedzi od czego zacząć? ktoś miał podobny problem ?
wymione były świece, pompa paliwa oraz filtr paliwa
Ciężko odpala po postoju.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Re: Ciężko odpala po postoju.
Zobacz czy cienkim wężykiem podciśnienia łączącym kolektor z regulatorem ciśnienia benzyny nie leci paliwo.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Ewentualnie pompka paliwa pada i co też będzie powodować problemy z odpalaniem i jazdą.
Zobacz pkt. 8 tego poradnika silniki-czterocylindrowe/faq-co-zrobic- ... 98745.html
jeśli chcesz sprawdzić ciśnienie paliwa z użyciem podstawowych narzędzi.
Zobacz pkt. 8 tego poradnika silniki-czterocylindrowe/faq-co-zrobic- ... 98745.html
jeśli chcesz sprawdzić ciśnienie paliwa z użyciem podstawowych narzędzi.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Michał
- Nadwozie: Cabrio
- Silnik: 2.8 AAH
po problemie. okazało się że przewody WN przebicie miały, a dokładnie dwa z sześciu. organoleptycznie wyglądały wporządku, ale przyłożyłem srobokręt to widac było jak biła iskra. wymieniłem cały komplet i po kłopocie. auto odpala za każdym razem, w trakcie jazdy również wszystko ok.