Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4/NG] gwizd w silniku

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
Przemass
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemass » 07 sty 2009, 10:10

witam kolegow powiem wam ze w moim silniczq dzieje sie to samo niezaleznie od pogody cieplo zimno cos jest nie tak jak zegne przewod odmy tak aby byl nieszczelny to piszczenie ustepuje nie wiem co to jest

Awatar użytkownika
arekkrosno
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: arekkrosno » 07 sty 2009, 14:09

Co do alternatora to miałem tak kiedyś w Mondeo 1.8TD. Na zimno piszczał, nie zależnie od temp. Jak tylko złapał temperaturę (tzn. jak tylko wskazówka się ruszyła przestawał). Historie całe przeżywałem z tym i kupę forsy wydałem na pierdułki. Paski, rolki, całe napinacze itd. Kolega mi patent sprzedał jak wyczaić gdzie piszczy. Zakładamy na uszy stetoskop (lekarski) i przystawiamy do poszczególnych podzespołów pod maską (tylko nie dotykamy części bo uszy wyrywa) Znajomi ryli ze mnie bo wyglądałem trochę jak szaman ale egzamin zdało. Alternator. Wymieniłem więc łożyska - dalej piszczy. Szlag mnie mało nie trafił nie wiem czy wiecie ale alternator w mondeo jest pomiędzy silnikiem a kabiną od spodu. A ja auto robiłem na parkingu. Pofiksowałem ale wydarłem go jeszcze raz i dałem do znajomego elektryka. Wymienił w nim jakąś podkładkę teflonową gdzieś pomiędzy łożyskami. Jak wytrzeźwiałem założyłem alternator i trzeba było znowu się napić bo przestało piszczeć.

sylas
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sylas » 08 sty 2009, 23:40

<piwo> witam dzisiaj pogoda pozwoliła mi w końcu na operacje gwizdu zakonczona pozytywnie, dzwiek wydobywał sie z okolic kola pasowego , alternator oki naciagnalem tylko troszke paski popryskałem lekko specjalnym płynem do paskow i przestało gwizdać <ok> w autku jest cichutko jak makiem zasiał w koncu <ok> dzieki bardzo wszystkim za pomoc <ok> <piwo>

Nemo 28
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Nemo 28 » 09 sty 2009, 23:11

tylko że ten płyn do pasków niewiele pomoże, będzie cicho przez kilka tygodni. Także podgłośń cd a wszystko będzie ok.Pozdro ;-)

Awatar użytkownika
arekkrosno
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: arekkrosno » 23 kwie 2012, 14:19

Najprawdopodobniej dostanę złotą łopatę za odkop z przed 4 lat ale w przedziale 2000-2500 obr/min. coś zaczęło mi gwizdać tej zimy. To nie jest piszczenie tylko gwizdanie (i to dosyć mocne bo słychać z 20m). Tak jak koledzy piszą wyżej problem jest nasilony jak auto jest zimne przy ujemnych temperaturach. Ale nawet teraz czyli ok 15*C i jak się rozgrzeje to słychać też (chociaż co prawda słabiej niż przy minusach).

Zlokalizowałem gdzieś w okolicy przodu silnika (paski, rolki, rozrząd) - więcej nie da się określić nawet stetoskopem.

Czy ktoś zlokalizował co to może być? Bo powyższe rady nie skutkują, a nie będę rozbierał wszystkiego bo auto jeździ i żadnych efektów ubocznych nie ma. Oprócz tego cholernego gwizdania - dobija mnie to.

zborek_k-kozle
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zborek_k-kozle » 24 kwie 2012, 17:46

Zacierające się któreś z łożysk ? Za bardzo napięty pasek rozrządu ? Wspomaganie ?

Awatar użytkownika
d1ogród
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Rafał
Model: Audi 80 B2
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.2 KV

Re: [B4/NG] gwizd w silniku

Post autor: d1ogród » 25 paź 2024, 17:05

Odgrzewam kotleta coś gwiżdże w moim KV, myślałem że to pompa wody, ale wymieniona wraz z rozrządem i dalej to samo, nie jest to żaden pisk jak obcieranie czegoś o coś albo pisk paska , tylko gwiżdz na wolnych oraz trochę wyższych obrotak, gwizd nie regularny na chwilę ustanie i znów gwiżdże .

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Re: [B4/NG] gwizd w silniku

Post autor: maciek889 » 25 paź 2024, 21:02

A zmienia się z obrotami? Kiedyś widziałem przypadek gdzie gwizdało przez nieszczelność w dolocie na jakimś gumowym elemencie i zaciągało powietrze piszcząc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl