Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[B3 1.8 PM ] Klimatyzacja

ODPOWIEDZ
nogiln
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 90 B3
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

[B3 1.8 PM ] Klimatyzacja

Post autor: nogiln » 25 sty 2025, 17:56

Witam, mam pytanie odnośnie montażu klimatyzacji do wersji, w której nie było takiej opcji. Czy belka , pas przedni należy wymienić czy jest taki sam , jak w wersji z klimatyzacjią?

nogiln
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 90 B3
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Re: [B3 1.8 PM ] Klimatyzacja

Post autor: nogiln » 21 kwie 2025, 23:16

Witam, chcę rozbudować instalację o możliwość podłączenia klimatyzacji. W moim aucie przekaźnik odpowiedzialny za włączenie wentylatora chłodnicy znajduje się na pozycji nr 2. Instalacja klimatyzacji potrzebuje przekaźnika na pozycji nr 6 w skrzynce bezpieczników(czy ten przekaźnik odpowiada za włączenie pierwszego biegu wentylatora dmuchawy?) oraz odpowiednią instalację zasilającą ten przekaźnik a także przekaźnik w dodatkowym gnieździe przekaźników. Czy rozbudowanie wiązki o brakujące przewody do podłączenia klimatyzacji będzie dobrym pomysłem i zgodnie z fabryką(bo chciałbym aby instalacja była, jeżeli to możliwe, jak z fabryki), a nie chciałbym rezać dodatkowego otworu w grodzi, ponieważ w b3 zasilanie wentylatora chłodnicy idzie w tym samym warkoczu, co instalacja reflektorów.
Posiadam wiązkę klimatyzacji z silnika ABK, ponieważ jest rozbudowana o moduł sterujący włączeniem się wentylatorów chłodnicy, gdy temperatura w komorze silnika będzie za wysoka.
W silniku ABT bez klimatyzacji przekaźnik od wentylatora znajduje się na pozycji nr 2, tak jak u mnie. Natomiast w wersji z klimatyzacją na pozycji nr 11, w b3 na mono- monotronicu jest tak, jak w ABT. Czy muszę przenieść zasilanie wentylatorów na pozycję nr 11, tak jak w ABT z klimatyzacją?
Przeglądając schematy Audi idących na Amerykę znalazłem , takie podłączenie wentylatorów i klimatyzacji, gdzie przekaźniki były na pozycjach 2, 3 ( odpowiedzialny za włączenie wentylatora, gdy silnik jest wyłączony a temperatura w komorze silnika jest za wysoka), 6, 11.
Przepraszam za chaos w tekście, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji w kwestii klimatyzacji w Audi 80 B3 z silnikiem zasilanym monowtryskiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawiew, klimatyzacja, ogrzewanie.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl