Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3/b4]Czujnik w zbiorniczku wyrównawczym, Jak wyjąć?

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
Awatar użytkownika
M@rcus
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[b3/b4]Czujnik w zbiorniczku wyrównawczym, Jak wyjąć?

Post autor: M@rcus » 07 sty 2008, 15:09

Witam, mam pytanko mianowicie cały czas mruga mi kontrolka płynu chłodzenia, poziom płynu jest ok, prawdopodobnie padł czujnik, tylko teraz pytanie jak go wyjąć aby nie uszkodzić? pojechałem na szrot to miał koleś cały zbiorniczek i wołał 60zł ale na co mi zbiornik jak jest dobry, a samego czujnika nie mógł wydłubać... byłem też w kilku sklepach ale nie mieli takich czujników i teraz pytanie jak wyjąć stary aby nie uszkodzić zbiornika, czy da się to dokupić oddzielnie czy raczej wymienić z zbiorniczkiem i jaki koszt takiego czunika? Dzieki za informacje pozdrawiam

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 07 sty 2008, 18:01

Szukałem w ETKA ale nie znalzałem zadnej wzmianki co do samego czujnika wody w zbiorniku wyrównawczym, co wiec wychodzi na to iz cza kupić cały zbiornik wyrównawczy. Chyba ze coś przeoczyłem, ale wątpie.

xavier

Post autor: xavier » 07 sty 2008, 18:39

ja ostatnio u siebie wymienialem zbiorniczek wyrownawczy na nowy (nieoryginalny) - czujnik jest zaszyty w zbiorniczku i nie wydlubiesz go. Chyba ew. jakos kombinowac trzeba ze zwarciem/rozwarciem przewodow do niego idacych zeby zgasic kontrolke - tutaj nie wiem, tak tylko sobie gdybam

jaros
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jaros » 08 sty 2008, 22:30

Czujnik da się wyciągnąc :mrgreen: , ale prościej i szybciej wymienic cały zbiorniczek <ok>

kyto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kyto » 09 sty 2008, 22:33

powiedzcie lepiej jak go tam wsadzic:p odkad mam audi zawsze zastanawialem sie po co jest przewod...ktory w zasadzie nigdzie nei jest podpiety. az na szrocie zobaczylem inne audi i zauwazylem, ze ten przewod biegnie do zbiorniczka wyrownawczego. probowalem go wlozyc ale nie udawalo mi sie. moze wy macie jakis patent na to:P

Awatar użytkownika
M@rcus
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: M@rcus » 10 sty 2008, 21:38

Czujnik się da dokupić koszt. 25zł tylko pytanie czy da się go wydłubać jako,ś w miarę nieskomplikowanie, bo wydam na czujnik a może nie uda mi się wydłubać a szkoda nawet 25zł żeby walał się po kontach... ;-)

xavier

Post autor: xavier » 10 sty 2008, 23:16

ostatnio jak wymienialem zbiorniczek w B4, to ogladalem ten czujnik i wyglada jakby byl wtopiony ... wydaje mi sie, ze przy wydlubywaniu istnieje duze ryzyko ze raz na zawsze stracisz szczelnosc zbiorniczka i wtedy juz pozostanie wymiana calego zbiorniczka (wraz z czujnikiem). No ale moge sie mylic, sam nie probowalem

muniorek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: muniorek » 11 sty 2008, 23:01

zgadzam się z kolegą xavier też prubowałem wyjąc ten czujnik bo zawiesił sie po upuszczeniu płynu w pozycji zamkniętej ...niestety wygląda na to że czujnika raczej nieda sie wyjąc i włozyć spowrotem z zachowaniem szczelnosci zbiorniczka wyrównawczego ...odpusciłem sobie odłączyłem przewód od czujnika bo swiecąca się kontrolka działała mi na nerwy

gmao
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [b3/b4]Czujnik w zbiorniczku wyrównawczym, Jak wyjąć?

Post autor: gmao » 03 lut 2011, 13:40

M@rcus pisze:Witam, mam pytanko mianowicie cały czas mruga mi kontrolka płynu chłodzenia, poziom płynu jest ok, prawdopodobnie padł czujnik, tylko teraz pytanie jak go wyjąć aby nie uszkodzić? pojechałem na szrot to miał koleś cały zbiorniczek i wołał 60zł ale na co mi zbiornik jak jest dobry, a samego czujnika nie mógł wydłubać... byłem też w kilku sklepach ale nie mieli takich czujników i teraz pytanie jak wyjąć stary aby nie uszkodzić zbiornika, czy da się to dokupić oddzielnie czy raczej wymienić z zbiorniczkiem i jaki koszt takiego czunika? Dzieki za informacje pozdrawiam
koledzy pierwsza rzecz, jeśli mruga kontrolka to nie znaczy wcale że czujnik jest uszkodzony, pare razy mi sie to zdarzyło, że jak spuszczałem płyn z układu to później kontrolka mrugała, najczęstszym sposobem na naprawę tego jest odpiąć kable, odkręcić węże, wykręcić zbiorniczek wyrównawczy i wypłukać go wodą pod ciśnieniem, następnie poskręcać wszystko, dolać płynu i wtedy uruchomić silnik, 99% że przestanie mrugać, czujnik złapi że poziom płynu jest ok.

jabko_nb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jabko_nb » 23 lip 2012, 20:29

odgrzeje kotleta w druga stronę a mianowicie :
problem polega na tym ze czujnik tak jak by nie reaguje czy jest płyn czy nie podłączony był pusty zero reakcji ze strony AC . kolega na forum zapewniał mnie ze jest sprawny bo wyciągnął go z własnego auta i działał . moje przypuszczenie padło więc na kable do czujnika wydaje mi się ze jest za małe napięcie .Po przekręceniu kluczyka i podpięciu miernika wyszło mi 5 V czy nie powinno być 12V ,dodam ze zmostkowalem kostkę kablem i także zero reakcji .Może czujnik reaguje dopiero po odpaleniu auta nie chce spuszczać płynu ze zbiorniczka i bawić drugi raz w odpowietrzanie więc proszę o jakaś rade co robić . Niby nie potrzebuje tego bo sa i wersje bez ale wkur.... mnie jak coś mi nie działa w aucie a powinno nawet jeśli to najdrobniejszy szczególik .

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 23 lip 2012, 22:30

Ten czujnik działa z bardzo dużym opóźnieniem tak jakby ac się zawiesił :-P Średnio po 3min.

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 23 lip 2012, 22:50

Mi się wcale komunikat w AC nie wyświetlił :roll: Trzeba to jakoś ominąć 30s to jeszcze dopuszczalna granica a nie 3,5 czy nawet 10min. Czemu ma służyć takie długie zwklekanie tego komunikatu :roll: ?

jabko_nb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jabko_nb » 24 lip 2012, 07:06

to ze tak dlugo sie zbiera to moze wina tego ze zbiorniczek masz zakamieniony w miejscu czujnika , ale to nie zmienia faktu ze jak zewrze sie kostke to powinno się zaświecić czy ktos mogłby to sprawdzić u siebie bo u mnie nic takiego nie wystepuje i niewiem czy to wkestia uwalonego czujnika czy tez przewodów

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 24 lip 2012, 10:23

Sęk w tym, że po zwarciu przewodów wkostce treba tak długo czekać :roll:

jabko_nb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jabko_nb » 24 lip 2012, 10:42

aha to jaki w tym sens jak by wywalilo węza z chłodnicy a jakims cudem by sie tego nie zauwazyło to by lekko gorąco sie zrobił i by coś napewno szlak trafił .
Dziwne rozwiazwiazanie , w takim razie w druga strone tez tak to działa raz mi sie zapalila kontorlka bo mi cieklo z krucca dolalem plynu i dopiero w trakcie jazdy po 5 min wylaczyla sie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl