[ALL] Jak usunąć naklejke
[ALL] Jak usunąć naklejke
Panowie mam bóla
Na tylnej klapie mam naklejke narodową " D " i nie moge tego choler...stwa za nic usunąć . Znacie moze jakis sposób lub sprawdzonysrodek zyby sie tego pozbyć?
Na tylnej klapie mam naklejke narodową " D " i nie moge tego choler...stwa za nic usunąć . Znacie moze jakis sposób lub sprawdzonysrodek zyby sie tego pozbyć?
Ostatnio zmieniony 18 sty 2008, 23:19 przez piwkot, łącznie zmieniany 2 razy.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Nie powinien. Lakier jest utwardzany dlatego też niktro nie powinien mu nic zrobić. Przynajmniej ja nigdy nie miałem takiej sytuacji aby coś z lakierem mi zrobił.
Kilka wakacji z rzędu pracowałem u wujaszka w zakładzie lakierniczym i dość często używaliśmy rozpuszczalnika do czyszczenia.
Kilka wakacji z rzędu pracowałem u wujaszka w zakładzie lakierniczym i dość często używaliśmy rozpuszczalnika do czyszczenia.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2008, 20:29 przez Motostacja pl, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Jeśli z szyby to suszarka do podgrzania i jeżeli zależy nam na nieuszkodzeniu naklejki i możliwości jej ponownego użycia (np. wklejka od rejestracji) to szeroki, ostry i cieniutki nóż/żyletka i powolutku delikatnie "podcinamy" naklejkę i zdejmujemy w całości . Jeśli z karoserii to suszarka (bardzo wskazana bo jak klej jest mocny to można uszkodzić lakier) i jak pisał Bastek odklejamy ostrożnie, a potem rozpuszczalnik nitro lub aceton (kiedyś był dostępny też cyklohexanon-rozpuszczalnik do farb drukarskich to dopiero był zajzajer ) i zmywamy klej. Są też środki do zmywania takich klejów ale nie pamiętam w tej chwili nazwy, a poza tym są baaardzo drogie.
- Silvesters
- Forum Audi 80
Ja czesto uzywam gorącej wody i zazwyczaj tez skutkuje a lakier napewno nie bedzie uszkodzony jezeli "zdrapuje" sie to linijka lub plastikowa szpachelka, troche wiecej czasu niz rozpuszczalnikiem ale za to bankowo lakier nie bedzie uszkodzony, bo jak farba byla do kitu przy malowaniu to spłynie razem z naklejka:/