Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3] pulsujace oświetlenie...

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 05 wrz 2007, 13:56

robson2110, jak dojdziesz do ładu z tym pulsującym światłem u siebie to daj znać co było przyczyną.

assai
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: assai » 07 wrz 2007, 21:27

Miałem ten sam problem-na 100% uszkodzony regulator napięcia-te migotania są spowodowane błędnym kluczowaniem tranzystora wyjściowego-nie da się naprawić.Wszelkie uszkodzenia szczotek objawiają się miganiem lampki lub jej nieświeceniem w pozycji gdy przekręci się stacyjkę.Regulator można sprawdzić poza alternatorem-wystarczy zasilacz regulowany 9-15 wolt,jako obciążenie żarówka 5W,wówczas widać kiedy następuje próg przełączenia i jaka jest histereza regulatora

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 07 wrz 2007, 22:56

Chciałbym jeszcze wiedzięć czy ten popsuty regulator napięcia jest w jakiś sposób szkodliwy dla auta, to znaczy że ma jakiś wpływ na prace silnika, zywotnoś aku i tym podobne. Bo nie wiem czy śpieszyć sie z jego wymianą czy nie.

assai
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: assai » 08 wrz 2007, 16:13

Jeżeli nie ma elektroniki typu komputer i tym podobne sterowniki to nic się nie stanie.Tyle,że przebieg prądu jest daleki od normy,może są generowane jakieś szpilki napięcia przy kluczowaniu wzbudzenia,skoro już wiadomo,że popsute lepiej wymienić,przy okazji przejrzeć alternator,lepiej mieć ładowanie super niż kiepskie i niepewne

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 15 paź 2007, 12:59

Wreszcie znalazłem chwile wolnego czasu, wyjąłem alternator i zajrzałem do niego bo już mnie denerwowało to mruganie. Na początku wykręciłem regulator wraz ze szczotkami by im się przyjrzeć. Szczotki były w dobrym stanie, więc się trochę zdołowałem, bo miałem nadzieje że będzie to ich wina. Przy okazji wziąłem i wszystko dokładnie wyczyściłem, styki itp. Po złożeniu wszystkiego z powrotem okazało się że pulsacji którą miałem wcześniej już nie ma. Tak więc wina musiała u mnie leżeć po stronie zabrudzonych styków (między innymi taki jeden który idzie do stabilizatora napięcia). Po tej operacji wszystko jest ok.

Awatar użytkownika
ziemor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ziemor » 13 gru 2007, 23:39

Ja mam takie same objawy - to jest migają mi troszke żarówy na wolnych obroatach
Jutro mechanik i zobaczymy co to jest

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 14 gru 2007, 00:07

To jeszcze nic w porównaniu z tym co jest u mojego wujaszka. Ma on jakieś nierówności na tym wałku po którym chodzą szczotki, nie wiem dokładnie jak się to nazywa. Ale światła to mu błyskają jak na dyskotece.

Awatar użytkownika
ziemor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ziemor » 14 gru 2007, 05:39

Nazywa się to pierścienie ślizgowe (nie mylić z komutatorem)

[ Dodano: 2007-12-14, 14:22 ]
Byłem u mechanika - wymienił regulator pulsowanie znikło
Napięcie 14,30 V :!:
A teraz uwaga , nie kupujcie regulatorów podróbek ja taki miałem i dlatego był problem

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 20 sty 2008, 23:31

Kiedyś zadałem pytanie czy to pulsowanie oświetlenia może mieć jakiś wpływ na pracę silnika. Odpowiedź była: nie. Jak tak sobie myślałem sam to też nie widziałem powodów aby to pulsowanie miało jakiś wpływ na prace silnika. Mam starego diesla, a w tym silniku prąd jest mu potrzebny tylko i wyłącznie do startu i oczywiście do zasilania elektromagnesu na pompie.

Sprawa ma się jednak nieco inaczej. Gdy zauważyłem fakt pulsowania oświetlenia spostrzegłem również, że silnik na wolnych obrotach ma takie kołysania, takie bujnięcia. Zaraz po odpaleniu, kiedy prąd pobierany jest jeszcze z akumulatora silnik chodził równiutko, żadnych nieprawidłowości. Po kilku sekundach zaczynało mrugać oświetlenie i zauważalna była nierówność w pracy silnika.

Kiedyś rozebrałem alternator, przykręciłem szczotki tak blisko jak się dało to wszystko ustąpiło. Żadnego pulsowania światła ani też bujnięć silnika. Teraz widzę jednak, że szczotki chyba przytarły się już znowu, bo pulsowanie powróciło i bujnięcia silnikiem też.

A teraz moje pytanie. Co ma jedno z drugim wspólnego :?: Czy te zakłócenia spowodowane przez złe ładowanie mają związek z elektrozaworem :?: Bo tak to wygląda jak by silnik dostawał za mało paliwa na któryś gar i przez to są takie bujnięcia. Sam już nie wiem. Po wymianie szczotek powinno wszystko być ok, ewentualnie całego regulator.

TomekDj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TomekDj » 25 maja 2008, 14:30

koledzy ja mam podobny problem mianowicie przy wyższych obrotach tak 3000 lekko zaczyna mi się jarzyć i migać kontrolka od ładowania sprawdzałem napięcie na akumulatorze podczas działającego silnika i było 12,3v czyli wynika z tego że alternator nie ładuje. Czy to jest uszkodzona dioda czy regulator ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl