Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi 80 B4 2.0 ABT] - stuki w tylnym zawieszeniu

Magellan
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi 80 B4 2.0 ABT] - stuki w tylnym zawieszeniu

Post autor: Magellan » 19 sty 2008, 13:16

Witam wszystkich. Mam do Was takie pytanie. Jakiś czas temu wymieniałem amortyzatory tylnego zawieszenia w mojej ślicznotce. Po wymianie ich na nowe (Kayaba) zauważyłem niepokojącą rzecz. Otóż, w czasie kiedy wjeżdżam trochę szybciej (szybciej niż turlanie się :) ) w dziurę (nierówność, koleinę, etc.) to słychać takie uderzenie jakby nie było z tyłu w ogóle amortyzatorów. Ciężko jest mi opisać ten dźwięk. Mówię, najlepiej wyobrazić sobie, takie głośne uderzenie zawieszenia w podłogę. Natomiast, kiedy wezmę pasażera na tylne siedzenie, to już tego nie ma (ale to nie sposób wozić kogoś cały czas :) ) Wówczas wszelkie nierówności pokonuje jak każdy inny samochód, tłumienie nierówności jest odpowiednie. Na pewno całość została złożona tak jak było w oryginale, a dodatkowo wszystkie śruby zostały odpowiednio dokręcone. Czy ktoś się spotkał z czymś takim?

karol121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karol121 » 19 sty 2008, 14:46

sprawdz silenbloki na wachaczu

Awatar użytkownika
edek0507
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: edek0507 » 21 sty 2008, 18:22

mi też strasznie waliło z tyłu gdy wjechałem w dziurę lub przejeżdżałem przez tory, okazało się że trzeba wymienić tuleje w tylnych wahaczach,po wymianie zawieszenie chodzi jak złoto,najlepiej je sprawdzić w stacji diagnostycznej

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 21 sty 2008, 20:32

Stawiam również na tuleje w belce, chociaz dziwne jest to iz dociązysz lekko tył i stukenie ustepuje to jset nieco dziwne... :-/

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 27 sty 2008, 10:09

też stawiam na silentblocki polecam lemforder bądź febi bilstein w inne sie nie kop szkoda kasy i czasu na naprawy ponowne

Awatar użytkownika
mih
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mih » 04 lut 2008, 00:32

witam.w mojej niuni jest podobnie.mam strasznie zje...droge,dziury glebokie,wiecej niz 20km/h nie jezdze bo szkoda auta.nawet przy w/w predk wjade w dziure to wali niemilosiernie,wydaje mi sie ze gumy na amorkach ale nie jestem mechanikiem wiec za okazana pomoc z gory wielkie dzieki:)

Awatar użytkownika
davidpolska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: davidpolska » 06 kwie 2012, 20:52

ale jakie gumy na amorkach, bo mam ten sam problem, identyczny, takie odgłosy jakby amorków nie było na tyle wogóle, pomogła wam wymiana tulei??? bo już nie moge wytrzymać!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil: :evil: :evil: :evil:

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 07 kwie 2012, 07:39

davidpolska pisze:ale jakie gumy na amorkach, bo mam ten sam problem, identyczny, takie odgłosy jakby amorków nie było na tyle wogóle, pomogła wam wymiana tulei??? bo już nie moge wytrzymać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
u mnie też tak mocno tłukło i wymieniłem tuleje tylnej belki i teraz cisza <ok>

Awatar użytkownika
skoti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: skoti » 07 kwie 2012, 13:11

davidpolska pisze:ale jakie gumy na amorkach, bo mam ten sam problem, identyczny, takie odgłosy jakby amorków nie było na tyle wogóle, pomogła wam wymiana tulei??? bo już nie moge wytrzymać!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil: :evil: :evil: :evil:
Jeden z lepszych kotletów na forum ponad 4 lata hahahah

dimuspl

[Audi 80 B4 2.0 ABT] stuki w tylnym zawieszeniu po remoncie

Post autor: dimuspl » 30 lip 2012, 16:57

Witam. Panowie mam problem i szukam pomocy, bo ręce opadają...

Siadło mi zawieszenie z tylu, więc pomyślałem, że wymienię sprężyny, ale przy okazji tuleje belki i amortyzatory.

Zakupiłem sprężyny - teraz nie podam producenta, ale na pewno nie tanie badziewie.
Amortyzatory niestety Monroe, bo akurat fundusze na tyle pozwoliły - w końcu to nie kager za 60zł. Do tego gumki do amortyzatorów Febiego i tuleje belki Lemforder.
W warsztacie założyli wszystko i poskręcali.
Wyjeżdżam i wszystko pięknie, ale nagle przy skręcie z większą prędkością coś zaczyna mocno bić, stukać, nie wiem jak to nazwać - taki głuchy stuk. Dodam tylko, że jak jest długi ostry zakręt i na asfalcie sa fałdy to słychać jak równo z fałdami to stuka. Po prostu przy większym obciążeniu na daną stronę. Jak skręcam w lewo to bije prawa strona i odwrotnie.
Więc rozpędziłem się i zacząłem mocno kręcić kręcić zygzakiem i efekt ten na pewno występuje po obu stronach, jakby coś przeskakiwało.
Oczywiście przed wymianą tych części poza tym że "dupa siedziała" nic nie pukało, nic nie stukało.
Może ktoś przerabiał podobny temat? Będę wdzięczny za odp.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2012, 22:10 przez dimuspl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 30 lip 2012, 17:05

dimuspl pisze:W warsztacie założyli wszystko i poskręcali.
może nie dokładnie poskręcali lub czegoś nie dokręcili :-P , ja bym wrócił na poprawkę.

dimuspl

Post autor: dimuspl » 30 lip 2012, 20:31

Niestety mechanicy nie mogą znaleźć przyczyny. Jutro wrzucą mi stare amortyzatory i zobaczymy, może faktycznie monroe to syf jakich teraz dużo. Mogłem kupić KYB i podejrzewam, że to się zemściło na mnie - wyszłoby 70zł więcej a tak to wydałem za ten komplet 740zł i zamiast być lepiej jest gorzej...
Coś ewidentnie stuka, jest go głuchy stuk jak amortyzator się przemieszczał albo sama sprężyna...

[ Dodano: 2012-07-30, 21:24 ]
Ma ktoś może schemat kolumny amortyzatora tylnego?
Chodzi mi o to, czy ja mam to na pewno "książkowo" poskładane.

dimuspl

Post autor: dimuspl » 30 lip 2012, 22:07

Panowie u mnie coś podobnego się dzieje. Wymieniłem tuleje na Lemfordera i coś wali ostro... Wymieniłem sprężyny, amortyzatory, te tuleje i odkąd to ruszyłem coś wali na maxa z obu stron...
Jutro chyba zamontuje kamerę przemysłową pod autem i może tam będzie widać, bo trzęsienie autem na boki, góra i dół nic nie daje.
Dopiero w czasie jazdy - zwłaszcza przy skręcaniu z większą prędkością ujawnia się to kur!@#$%e stukanie.

dimuspl

Post autor: dimuspl » 30 lip 2012, 22:10

tak może być?

[ Dodano: 2012-07-31, 11:50 ]
Okazało się, że tuleje źle osadzone.

alluś

Post autor: alluś » 01 gru 2012, 09:57

Mam ten sam problem - stuki z tyłu gdy skręcam z dużą prędkością albo jak wjadę w dużą dziurę. Coś jakby blacha waliła o blachę ... :?: :?: :?:

Amortyzatory sprawność 65 % - rozkręciłem, sprawdziłem gumy itd wszystko ok.
tuleje belki - ok - brak jakiegokolwiek luzu, sprawdzane na szarpakach, nawet odłączyłem amorki i samemu sprawdzałem - nic nie tłucze
łożyska tyl nowe SKF
przeczyściłem tarcze, klocki , nasmarowałem prowadnice zacisku
przeczyściłem z rdzy wieniec ABSu, czujnik ma odstęp 1,5mm
zbiornik siedzi sztywno
elementy ręcznego o nic nie biją
zawieszenie gumowe tłumika ok
w bagażniku nic nie lata

I DALEJ TO SAMO - co to może być? Bo zaczynam mieć dość :evil:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie tylne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl