[B4] Zamek klapy tył
[B4] Zamek klapy tył
Witam!
Po kupnie auta zauważyłem, że nie pasuje kluczyk do zamka tylnej klapy w związku z czym cały czas jest otwarta.
Dziś wziąłem się za ten zameczek bo myślałem że rozbiorę sobie wkładkę i spiłuję zapadki do mojego kluczyka, a tu zonk.
Wkładka się nie rozbiera. Wyjąłem ją i dało się tylko zdjąć plastikową obudowę co i tak nie pomogło.
Z wkładki wychodzi kabel zakończony 3 pinową wtyczką. A we wkłądce są jakby 2 kondensatory czy coś? O co tutaj chodzi.
Jeśli nie da się z tym nic zrobić będę musiał pociągnąć kable od centralnego i zamontować jakiś uniwersalny siłownik. Ale prawdę mówiąc nie uśmiecha mi się to bo nie mam gdzie tego zrobić :cry:
Dzięki za pomoc
Pozdro...
Wiktor
Po kupnie auta zauważyłem, że nie pasuje kluczyk do zamka tylnej klapy w związku z czym cały czas jest otwarta.
Dziś wziąłem się za ten zameczek bo myślałem że rozbiorę sobie wkładkę i spiłuję zapadki do mojego kluczyka, a tu zonk.
Wkładka się nie rozbiera. Wyjąłem ją i dało się tylko zdjąć plastikową obudowę co i tak nie pomogło.
Z wkładki wychodzi kabel zakończony 3 pinową wtyczką. A we wkłądce są jakby 2 kondensatory czy coś? O co tutaj chodzi.
Jeśli nie da się z tym nic zrobić będę musiał pociągnąć kable od centralnego i zamontować jakiś uniwersalny siłownik. Ale prawdę mówiąc nie uśmiecha mi się to bo nie mam gdzie tego zrobić :cry:
Dzięki za pomoc
Pozdro...
Wiktor
Ostatnio zmieniony 11 lip 2007, 20:51 przez vikus, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: [B4 ABK] Zamek klapy tył
Z tym zamkiem da sie zrobić WSZYSTKO. Zamek jest demontowalny w 100%. Nie piłuj zapadek. Nie możesz przekręcić kluczyka gdyż zapadki i bębenek sa zaśniedziałe. wymontuj całość , wyczyść i dobrze nasmaruj. Udało mi się to już trzy razy a za każdym razem objawy były jak u Ciebie. Te dwie "kostki" to są mikrowłączniki - jeden od zamykania a drugi od otwierania. Jak wciśniesz "dzyndzelki" pojedynczo to powinna zadziałać pomka centralnego i siłownik w klapie.
Sorki za wcięcie się do tematu ale nie chce zakładać drugiego. Otóż nie działa mi centralny w tylnej klapie. Tzn nie mogę zamknąć wszystkich zamków za pomocą zamka w tylnej klapie. Ale sam zamek działa, tylko nie uruchamia centralnego na całę auto. Jak zamykam drzwi od kierowcy to wszystko mi się zamyka. Coś chyba się zepsiło
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
vikus...zanurz na dłuższy okres czasu cały zamek w nafcie, jeżeli to nie pomoże wtedy będziesz musiał go rozebrać i wyczyścić.
PABLO...a dasz rade otworzyć tym zamkiem wszyskie drzwi? jeżeli tak to może sypnoł się jeden z tych mikrowyłączników o których pisał czarek, lub powstała gdzieś przerwa w obwodzie po drodze do pompki centralnego.Sprawdź wiązke pokrywy bagażnika.
PABLO...a dasz rade otworzyć tym zamkiem wszyskie drzwi? jeżeli tak to może sypnoł się jeden z tych mikrowyłączników o których pisał czarek, lub powstała gdzieś przerwa w obwodzie po drodze do pompki centralnego.Sprawdź wiązke pokrywy bagażnika.
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Rafał
- Model: Audi 80 B1
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 6A
dolacze sie do tematu
wczesniej nie zwracalem na to uwagi ale gdy mialem na obserwacji skode oktawie zauwazylem ze zamkiem z bagarznika mozna zamykac wszystkie zamki w dzwiach
u mnie w sedanie nie ma takiej obcji
znaczy sie otworzyc bagaznik sie da kluczykiem tyle ze wtedy wlancza sie alarm ale pozostale zamki sie nie otwieraja i na odwrut da sie zamknac kufer ale dzwi sie nie zamykaja
normalnie z dzwi zamyka sie wszystko
moje pytanie czy w naszych audiczkach jest taka obcja zamykania z zamka bagaznika calego auta(wszystkie zamki) czy tej pozytecznej funkcji nie ma
wczesniej nie zwracalem na to uwagi ale gdy mialem na obserwacji skode oktawie zauwazylem ze zamkiem z bagarznika mozna zamykac wszystkie zamki w dzwiach
znaczy sie otworzyc bagaznik sie da kluczykiem tyle ze wtedy wlancza sie alarm ale pozostale zamki sie nie otwieraja i na odwrut da sie zamknac kufer ale dzwi sie nie zamykaja
normalnie z dzwi zamyka sie wszystko
moje pytanie czy w naszych audiczkach jest taka obcja zamykania z zamka bagaznika calego auta(wszystkie zamki) czy tej pozytecznej funkcji nie ma
Niektóre alarmy mają funkcje dezaktywacji czujników zewnętrznych czyli maski i bagażnika bez wyłączania czujników drzwi.rafalaudi1 pisze:znaczy sie otworzyc bagaznik sie da kluczykiem tyle ze wtedy wlancza sie alarm ale pozostale zamki sie nie otwieraja i na odwrut da sie zamknac kufer ale dzwi sie nie zamykaja
Nie rozumiem czy u ciebie włacza się alarm po rozbrojeniu i otwarciu bagażnika ?
Czyli wyłączasz alarm pilotem i otwierasz bagaznik kluczykiem. Bo jeśli tak to coś tu nie gra.
a u mnie jest tzn, była bo sie teraz kluczyk w zamku nie obraca, ale normalnie można otworzyć i zamknąć całe auto zamkiem w klapie bagażnikazauwazylem ze zamkiem z bagarznika mozna zamykac wszystkie zamki w dzwiach
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Rafał
- Model: Audi 80 B1
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 6A
kubik,w moim przypadku to gdy otwieram zamek bagaznika kluczykiem to wlancza sie dodatkowy oryginalny alarm ale dzwi sie nie otwieraja i na odwrót bagaznik sie zamyka a dzwi nie zamykaja sie
i wlasnie o to mi chodzilo tylko zastanawiam sie czy to nie jest spowodowane tym dodatkowym alarmem ze nie dziala centralny z zamka bagaznika
kubik pisze:a u mnie jest tzn, była bo sie teraz kluczyk w zamku nie obraca, ale normalnie można otworzyć i zamknąć całe auto zamkiem w klapie bagażnika
i wlasnie o to mi chodzilo tylko zastanawiam sie czy to nie jest spowodowane tym dodatkowym alarmem ze nie dziala centralny z zamka bagaznika