adasrogas pisze:też mam władymirca, a jak by go podłączyć bezpośrednio pod butelkę z olejem to nic mu sie nie stanie? po ile jest litr oleju roślinnego bo nie orientuje sie w tym?
mam jeszcze jedno pytanko dotyczące tej instalacji? padło hasło przepłukania instalacji przed zgaszeniem silnika. wychodzi na to wtedy rzepakowy leci do napędowego. jakie ilości tam wlatują i czy są one znaczące w mieszance rzepak-napęd?
[ Dodano: 2008-02-04, 19:28 ]
aha i we władymircu trzeba kombinować jakieś ogrzewanie bo chłodnicy cieczowej to on nie posiada
Slyszalem ze lali zwyczajnie do zbiornika olej roslinny, ale nie jest to sluszne, poniewaz nie jest on wtedy nalezycie spalany. Powinnien on byc ogrzany do temp. ok 80st C, zimny moze zle wpylnac na wtryski.
Przeplukanie to chodzi o to aby przed zgaszeniem silnika przelaczyc z paliwa alternatywnego czyli oleju roslinnego na ON. Ma to na celu bezproblemowe uruchomienie silnika po ostygnieciu. Zimny olej w silniku moze nie wzbudzic samozaplonu.
A co do wladymirca to juz mam od dawna koncepcje
Mozna przeciez wykozystac kloektor wydechowy, ktory w krutkim czasie uzyskuje wysoka temperature. Wystarczy nawinac spora ilosc rurki miedzianej na kolektor, uzbroic to w wymuszony obieg cieczy ktora bedzie wlasnie olej. Myslalem nad zastosowaniem instalacji na dwa zbiorniki. mianowice glowny i roboczy. W roboczym zbiorniku olej bylby ogrzewany cieplem kolektora tak jak wyzej napisalem, zas glowny bylby poprostu rezerwa paliwa. Teraz druga kwestja jest termostat, ktory zapobiegalby nadmiernemu ogrzewaniu oleju w zbiorniku roboczym, czyli po uzyskaniu odpowiedniej temp. ogrzewalby zbionik glowny, i po spadku temp. w zbiorniku roboczym, po czym ponownie zostal by ogrzany zbiornik roboczy i tak w kolowojtek
Zbiornik roboczy moglby miec od 0,5 do 1l pojemnosci, co w zupelnosci by wystarczylo
Co do ceny oleju roslinnego to mozna trafic olej przerobiony np. z frytkarni za 2zl litr a moze nawet taniej, taki olej jest lepszy do stosowania jako paliwo, poniewaz ma mniejsza gestosc przez co moze pracowac przy nizszej temp. i jest szybciej ogrzewany.
[ Dodano: 2008-02-19, 12:22 ]
PS a ja ma sie sprzwa odnonie przgladu? Nikomu przypadkiem nie spodoba sie Twoj DR i zechce go zatrzymac?