Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4] Pytanko czysto teoretyczne: Procon Ten

Awatar użytkownika
Mentor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4] Pytanko czysto teoretyczne: Procon Ten

Post autor: Mentor » 02 lut 2008, 19:56

Witam !

Jak powszechnie wiadomo, nasze B4 wyposażone są w system Procon Ten, który działa troszkę jako napinacz, łamiąc również kolumnę kierownicy. Z tym wiąże się również ten temat. W końcowych modelach, dobrze wyposażonych, montowano poduszki powietrzne. Czy producent montował te dwa zabezpieczenia jednocześnie ? Jeśli tak, to moim zdaniem popełnił duży błąd, ponieważ podczas zderzenia, wystrzelona poduszka kierowcy oddalała by się jednocześnie z kierownicą, prowadząc do złamania karku kierowcy na skutek przeciążenia.

Pozdrawiam

czapa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czapa » 02 lut 2008, 20:06

teoretycznie przy napietych pasach glowa nawet niedoleci do poduszki

Awatar użytkownika
Mentor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mentor » 02 lut 2008, 20:12

Nie, pojemność poduszek powietrznych jest na tyle duża, że wypełnia praktycznie całą przestrzeń pomiędzy kierownicą a kierowcą, bez tego poduszki powietrzne były by bezużyteczne.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [B4] Pytanko czysto teoretyczne: Procon Ten

Post autor: czarekj » 02 lut 2008, 20:16

Mentor pisze:Witam !
Czy producent montował te dwa zabezpieczenia jednocześnie ? Jeśli tak, to moim zdaniem popełnił duży błąd, ponieważ podczas zderzenia, wystrzelona poduszka kierowcy oddalała by się jednocześnie z kierownicą, prowadząc do złamania karku kierowcy na skutek przeciążenia.
Napisz skargę do fabryki Audi. Ciekawe co Ci odpowiedzą. :-D
Według mnie jest wszystko OK. Zanim linki zaczną ściągać kierownicę poduszki już są dawno wystrzelone.

Awatar użytkownika
Mentor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mentor » 02 lut 2008, 20:44

Skargi nie napiszę, bo w bezpośredni sposób nie zagraża bezpieczeństwu podróżnych, poza tym nawet jeśli, to zapewniam, że taka skarga byłaby już dawno złożona ;) Uważam po prostu, że montaż tych dwóch systemów jednocześnie nic nie wniosło, a tylko podniosło koszty produkcji, które pokrywamy my ... kupujący.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 02 lut 2008, 21:06

Mentor pisze:Skargi nie napiszę, bo w bezpośredni sposób nie zagraża bezpieczeństwu podróżnych, poza tym nawet jeśli, to zapewniam, że taka skarga byłaby już dawno złożona ;) Uważam po prostu, że montaż tych dwóch systemów jednocześnie nic nie wniosło, a tylko podniosło koszty produkcji, które pokrywamy my ... kupujący.

Pozdrawiam
Nie sądze że nic nie wnosi. Wyobaż sobie sytuacje kiedy jest potężne udeżenie poduszka "eksploduje" w ułamku sekundy, po tym w następnym ułamku zaczyna się łamać przód pojazdu i co teraz? Nie ma systemu procon-ten i bardzo prawdopodobne że kierownica albo wpija ci się w klatkę piersiową albo łamie nogi i miednice a tak system wyrywa kiere do przodu. Mogę się mylić ale to takie moje przemyślenia.

Awatar użytkownika
Mentor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mentor » 02 lut 2008, 22:36

W pewnym stopniu na pewno. Ale jeśli mamy takie uderzenie, że poduszka nie jest w stanie zapewnić przeżycie, to i tak cało z wypadku nie wyjdziemy, bo możemy dostać samą kolumną po głowie.

Cieszmy się, że jeździmy bezpiecznymi autami ;D

Pozdrawiam

szantis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szantis » 02 lut 2008, 23:16

Poruszyłem kiedyś taki sam wątek na "akp". No i wyszło na to ,że "łamanie kolumny " polega na cofnięciu koła kierowniczego na około 10-15 cm wgłąb - tak wiec poducha i tak znajdzie się tam gdzie powinna :)

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 02 lut 2008, 23:43

Chciałbym nadmienić, że oprócz łamania kolumny kierowniczej w naszych autach funkcjonuje coś takiego jak napinacze pasów. Co prawda nie zawsze pirotechniczne, ale nawet te na linkę to zawsze coś.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 03 lut 2008, 05:36

Ja u siebie nie mam procon-tenu mozliwe że auta z airbagx2 nie posiadały,ale wydaje mi sie to bezsensownym pakowac airbag i procon-ten. Procon-ten ma za zadanie uniemozliwic uderzenie głowa w kierownice a jak auto ma airbag to on przejmuje tą funkcję.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 03 lut 2008, 06:42

Moim zdaniem wszystko jest na swoim miejscu. Niemieccy konstruktorzy przewidzieli, że Audi 80 będzie popularnym autem w naszym kraju, kraju gdzie w autach powypadkowych często zamiast poduszek montuje sie zaślepki lub zakleja się dziury po poduszkach. Posiadaczowi Audi po "przejściach", który ma wsytrzelone i zaślepione poduszki dla ratowania życia zostają jeszcze linki. Lepsze to niż nic. :-D

Z drugiej strony to odgięta kolumna kierownicza bardzo ułatwia wyciągnięcie rannego kierowcy z kabiny oraz chroni kierowców - kobiety w ciąży.

Awatar użytkownika
Mentor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mentor » 03 lut 2008, 09:48

Właśnie, czarekj poruszył tę sprawę. Co wtedy, gdy mamy auto po naprawie, a system ProconTen zadziałał ?

Awatar użytkownika
RaKo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: RaKo » 03 lut 2008, 11:36

Jak Procon-ten to nie poduszki :evil: Nigdy te dwa systemy nie były montowane jednocześnie <ok>

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 03 lut 2008, 11:53

RaKo pisze:Jak Procon-ten to nie poduszki :evil: Nigdy te dwa systemy nie były montowane jednocześnie <ok>
Mam poduche a procon-ten'u nie i nigdy nie widziałem 80 - tki z dwoma systemami.

Awatar użytkownika
audiktom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audiktom » 03 lut 2008, 12:07

Witam, ja się dołączę do tematu bo mam procon-ten i poduszkę w kierownicy :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl