Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 16V ACE]Co zrobić żeby uniknąć strzału gazu???

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
PABLO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.0 16V ACE]Co zrobić żeby uniknąć strzału gazu???

Post autor: PABLO » 17 lut 2007, 20:19

Witam.
Mam pytanko. Moje autko posiada wtrysk mechaniczny i instalacje gazową 2 generacji. Jak dotąd nic złego się nie działo na gazie. Czy jest jakiś skuteczny sposób żeby zabezpieczyć silnik przed strzałem gazu? Proszę o porady.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 lut 2007, 21:53 przez PABLO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: wilu8 » 17 lut 2007, 20:59

najważniejsze żebyś dbał zawsze o idealny stan zapłonu świec,kabli ,nigdy nie probował wyjeżdzac gazu do końca,wciskac pedał gazu zawsze tyle ile trzeba(nie deptac na pusto) układ bęzynowy musi byc zawsze sprawny pilnowac przeglądów i regulacji a jak to ci nie pomoże to pozostaje ci kombinowanie z jakimis BLOSAMI

mrx1983
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mrx1983 » 17 lut 2007, 21:36

regulacja , wymiana kabli oraz swiec ,wymiana ewntualnie kopulki i palca w zaplonie co roku :-) i bedzie git

Awatar użytkownika
MacAudiO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MacAudiO » 17 lut 2007, 21:37

Żeby uniknąć strzałów załóż sekwencję :lol:
A tak poważnie to tak jak napisał wilu8, tylko bardzo dobry stan świec, kabli, zapłonu i porządna regulacja w zaufanym zakładzie.

Awatar użytkownika
robert 30
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: robert 30 » 17 lut 2007, 21:59

i sprawdz czy nie bierze lewego powietrza bo ja jeżdze normalnie i niemam tych problemow. musi ci zasysac lewe powietrze. sprawdz łączenia i uszczelnij je

xGrizzlix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: xGrizzlix » 17 lut 2007, 22:55

U mnie też nic takiego się nie dzieje, tylko raz miałem taką historię,ale wtedy zupełnie byl rozregulowany gaz :-/ Po regulacji chodzi idealnie ... a poprzednik ma racje - nie ma mowy o lewym powietrzu, inaczej będziesz miał problemy.

Awatar użytkownika
jarema
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jarema » 18 lut 2007, 10:11

No i może dodam, że przerwa na świecach musi byc zmniejszona do około 0,6 mm
Ponieważ gaz jest suchym paliwem, a przeskok iskry w takim układzie wymaga od cewki zapłonowej ciężkiej pracy.

PABLO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PABLO » 18 lut 2007, 11:52

Sekwencji nie biorę pod uwagę. Z tą instalacją co jest chodzi dobrze. Troche falują wolne obroty ale ogólnie jest ok. A jak sprawdzić czy nie bierze lewego powietrza???

Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: wilu8 » 18 lut 2007, 12:47

PABLO pisze: A jak sprawdzić czy nie bierze lewego powietrza???
przytkaj główny przewód powietsza tak żeby nie zgasł i nasłuczuj czy wokoło całego układu gdzies nie syczy wszystko dokladnie odejżyj opaski pozkrecaji, podmuchaj na przewody powitrza sprawdzając czy to nie wywołuje zakłuceń ;-)

Awatar użytkownika
jarema
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jarema » 18 lut 2007, 15:08

wilu8 pisze:
przytkaj główny przewód powietsza tak żeby nie zgasł i nasłuczuj czy wokoło całego układu gdzies nie syczy wszystko dokladnie odejżyj opaski pozkrecaji, podmuchaj na przewody powitrza sprawdzając czy to nie wywołuje zakłuceń ;-)
Znam lepszy sposób niż zatykanie głównego dolotu powietrza. Wystarczy jakiś preparat w sprayu i spryskiwać dokładnie okolice kolektora dolotowego jeśli będzie jakaś nieszczelność silnik pociągnie praparat i w tym momencie obroty na chwilę się zmienią.

Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: wilu8 » 18 lut 2007, 20:06

jarema pisze:
wilu8 pisze:
Znam lepszy sposób niż zatykanie głównego dolotu powietrza. Wystarczy jakiś preparat w sprayu i spryskiwać dokładnie okolice kolektora dolotowego jeśli będzie jakaś nieszczelność silnik pociągnie praparat i w tym momencie obroty na chwilę się zmienią.
masz racje ja mam tester do sprawdzania szczelnosci układow gazowych

toldek1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: toldek1 » 06 lut 2008, 22:57

W silnikach ACE zasilanych LPG gazownicy nie zakładali żadnych zaworów bezpieczeństwa na wypadek strzałów w kolektorze ssącym, co w przypadku zaistnienia takiej sytuacji może nam uszkodzić klapę sterującą. Problem częściowo można rozwiązać zakładając ,, zawór upustowy" na gumowym łączniku pomiędzy obudową filtra a przepustnicą. W niektórych modelach jest tam otwór zatkany plastikowym korkiem, ( gazownicy wpinają wąż do silnika krokowego w inne miejsce ) można też wwiercić się w rurę łączącą jeśli gazownik pozostawił wąż krokowca w oryginalnym miejscu, lub zastosować trojak w miejsce oryginalnego kolanka i do niego podłączyć zawór. Jako zawór upustowy stosowałem częściowo zdemontowany automatyczny odpowietrznik stosowany w instalacjach C.O. z gwintem 1/2 cala ( najmniej roboty ).
Akurat jestem w trakcie naprawy silnika ACE więc w celu zobrazowania fizycznego dorobionego ustrojstwa zrobię fotki i wrzucę do tego posta. Ustrojstwo działa bez zarzutu, było testowane, jedyną wadą tego rozwiązania jest zbyt mała przepustowość w stosunku do pojemności kolektora dolotowego tego zaworu ( ogranicza otwór w gumie i średnica zaworu 1/2 cala) ale zawsze lepsze niz nic. Koszty to z górą 15 PLN.

Awatar użytkownika
karolpinkii
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karolpinkii » 07 lut 2008, 12:57

U mnie ostatnio gaz calkowicie padl, nie reaguje na nic, czy przelanczam na gaz, paliwo bez rezultatu,a po przejechaniu kilkunastu metrow zadzyna sie dlawic niewiadomo od czego, a kontrolka pokazuje ze jest w stanie miedzy paliwem a gazem, myslalem ze wyjde z siebie. Odlaczlem komputer od gazu i smigam na benzynie, za tydzien bede w kraju to jade do gazownika rzeby naprawil mi gazik, dobrze ze jest na gwarancji. Ale zanim pojade to zmieniam przewody bo pod maska mam juz choinkie. Musze sie jeszcze uporac z falowaniem obrotow najczesciej jak jest zimny i czasami mi gasnie jak dojezdzam do skrzyzowania albo jak stoje w korku, nie mam pojecia co to jest.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl