[B4 1.9 TDI 1Z] Wspomaganie dziwne dzwieki
-
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
[B4 1.9 TDI 1Z] Wspomaganie dziwne dzwieki
koledzy mam taki problem ze wspomaganiem ze po kazdorazowym odpaleniu silnika i pokreceniu kierownica(nawet podczas jazdy) szczgolnie na zimnym silniku wydobywa sie dzwiek takie jakies bzzzzzzy,mniej wiecej taki jaki wydobywa sie przy odpowietrzaniu ukladu wspom.po zalaniu nowego oleju(moze takie troszke mialczenie) jakby plyn mial trudnosci z przeplynieciem przez jakas szczeline.bardziej nie moge tego zobrazowc.dodam ze olej wymienilem na nowy febiego zielony.caly uklad jest szczelny,wspomaganie dziala ok na postoju i w czasie jazdy. pozdrawiam Marcin.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
U mnie było to samo po wymianie płynu w układzie, zaczeło głośniej pracować przyczyną jest już poprostu zurzycie pompy i przkładni, nic na to nie poradzisz, ale też nie masz sie czym przejmować, skoro nic nie cieknie i wspoma działa to jest ok. Jak chesz to poszukaj sobie o wymianie płynu w spomaganiu tam opisane jest to przezemnie i przez kolegów dość dokładnie. <ok>
Podlacze sie do tematu, bo tez mam takie dziwne bzyczenie jak maksymalnie skrecam kirownice do konca, niezaleznie w ktora strone, to taki dzwiek jak by cos o cos obcieralo nie wiem od czego to moze byc?Solskier pisze:U mnie było to samo po wymianie płynu w układzie, zaczeło głośniej pracować przyczyną jest już poprostu zurzycie pompy i przkładni, nic na to nie poradzisz, ale też nie masz sie czym przejmować, skoro nic nie cieknie i wspoma działa to jest ok. Jak chesz to poszukaj sobie o wymianie płynu w spomaganiu tam opisane jest to przezemnie i przez kolegów dość dokładnie. <ok>
A co do Wymiany plynu wspomagania, to w zasadzie powinno sie go wymieniac a jesli tak to co ile, bo wydawalo mi sie ze jak w skrzyni nie wymienia sie tylko uzupelnia co najwyzej jak sa ubytki?
- bloku
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
W obu przypadkach pompa sie już zmęczyła. W pierwszym przypadku jeśli nawet nei kręcisz kierownicą a słychac pompe to znak że jest do wymiany. Jeśli przy maksymalnym skręcie to znak że jest nei szczelna i wystarczy dac do regenracji aby wymienili zemeringi pompy (podobnie w drugim przypadku choć jeśli jest to tylko przy maksymalnym skręcie i słychać delikatne bzykanie to nie jest tak źle - sprawdź czy w okolicach pompy nei widac płynu)
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
U mnie ewidentnie pompa sie kończy pomimo iż nie ma nigdzie wycieków, ale z dnia na dzien zauważam iż kierownica chodzi coraz cieżej, moze wlne gestrzy płyn to bedzie miała wieksze ciśnienie albo ją rozsadzi odrazu albo bedzie jeszcze jakiś czas chodził dobrze. Ogólnie zaczynam sie rozgladać za nową pompą.
-
- Forum Audi 80
Witam! U mnie pompę zaczyna słychać tylko jak kręcę kierownicą. Wspomaganie przełożyłem od innego rozbitka. Wlałem nowy płyn, czerwony, elfa, bo taki polecił mi poprzedni właśćciel. Czy to są już odgłosy padającej pompy? Nie wiem czy to prawidłowy odruch, ale jak skręcę kierownicą do oporu to to widać po silniku spadek obrotów, tak jagby pompa stawiała opór, odgłos pompy NIE nasila sie? co moze byc tego przyzcyną?
Ja się podepnę pod temat. Otóż zauważyłem, że nagle ubyło mi płynu w zbiorniczku, patrzę pod spód a tam kapie mi z pompy, wyciek jest na tym złączu pompy. Mam pytanie czy można rozkręcić pompę i wstawić nową uszczelkę samemu? Czy lepiej będzie oddać do regeneracji, a może rozglądać się za używaną? Dodam, że pompa dobrze wspomaga tylko występuję to brzęczenie szczególnie na zimnym silniku.