[80 B4 2.0 ABT] Jaki cZynnik chłodzący w klimie?
[80 B4 2.0 ABT] Jaki cZynnik chłodzący w klimie?
Bardzo prosze szanownych forumowiczów o odpowiedz jaki mam czynnik chłodzący w moim AUDI B4 2,0 90ps czy R12 czy R134 bo che wymienic a mechanior nie potrafi odczytac jakim był wcześniej napełniony :cry: .....wiem że sprezarkę klimatyzacji mam SD-709.
DZIĘKI SERDECZNE...
[ Dodano: 2007-07-20, 20:21 ]
ROK PRODUKCJI TO 1992r
DZIĘKI SERDECZNE...
[ Dodano: 2007-07-20, 20:21 ]
ROK PRODUKCJI TO 1992r
Ostatnio zmieniony 20 lip 2007, 22:54 przez domi1978, łącznie zmieniany 1 raz.
- sw35
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Model: Audi 80 B3
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.8 PM
Prawdopodobnie (jeżeli nikt nie grzebał wcześniej przy klimie), będziesz miał nabitą klimę starym czynnikiem. Jak byłem w stacji obsługi klimatyzacji gość mi powiedział,żę audi pod koniec 93-go roku zaczęło wprowadzać nowy czynnik. Mówił też,że przerobienie klimy na nowy czynnik polega na wymianie filtra. Koszt filtra około 500 zł. ja mam filtr uniwersalny a koszt takiego to około 120zł. Tyle mogę Ci podpowiedzieć, bp tyle się dowiedziałem w stacji obsługi klimy ale ile w tym prawdy to nie wiem. Pozdrawiam.
Przepisy ekologiczne wymagały wprowadzenia przez producentów nowego czynnika R134 obowiazkowo od marca 1993 roku. Od tego czasu 100% aut ma klimę na ten czynnik. Jaki konkretnie typ czynnika posiadają auta wyprodukowane przed ta datą to moze być różnie. Sam osobiście nabijałem kilka Audi 80 B4 z 1992 roku i zawsze była naklejka na masce z rodzajem zastosowanego czynnika. O ile mnie pamięć nie myli to chyba wszystkie te auta z 1992 roku miały juz nowy czynnik R134 mimo że nie było to wymogiem.
Przy zmianie czynnika wymienialem kiedyś dławik i osuszacz.
Przy zmianie czynnika wymienialem kiedyś dławik i osuszacz.
nie mozesz zamiast R12 wsadzić R134 bo CI uszczelki się stopią
mżna nabić taką klimę jak Ty masz , można oryginalnym R12 a jest to dość trudne , bo zakazane i już niewiele osób go ma
można też legalnie nabić tą klimę zamiennikiem R12 , a ten zamiennik ma juz naprawdę spora część zakładów z klią
przy ul Górczewskiej jadąc od strony Wola parku za wiaduktem skręcasz na światłach w prawo w ulicę bodajże stara góczewska czy jakoś tak nie pamietam dokładnie
i zaraz po lewej stronie masz szyld z klimą
jedź tam i napełnij , oczywiście najpierw sprawdź czy masz szczelny układ
mżna nabić taką klimę jak Ty masz , można oryginalnym R12 a jest to dość trudne , bo zakazane i już niewiele osób go ma
można też legalnie nabić tą klimę zamiennikiem R12 , a ten zamiennik ma juz naprawdę spora część zakładów z klią
przy ul Górczewskiej jadąc od strony Wola parku za wiaduktem skręcasz na światłach w prawo w ulicę bodajże stara góczewska czy jakoś tak nie pamietam dokładnie
i zaraz po lewej stronie masz szyld z klimą
jedź tam i napełnij , oczywiście najpierw sprawdź czy masz szczelny układ