Witam Wszystkich Forumowiczów!!!
Problem jest w przełącznikach pedału hamulca
Pierwszy objaw jaki miałem to brak mocy przy naciśnięciu gazu - okazało się że przy sprawdzeniu na komputerze jeden z dwóch przełączników zamontowanych na dźwigni pedału hamulca nie przełącza się. Mechanik wlutował mi rezystor w kompie i problem znikł(tzn. komp zaczął widzieć zmieniające się wartości przy naciskaniu na pedał ham.jeden przełącznik łączy obwód a drugi rozłącza chyba inny obwód) .
Komputer zaś widzi dalej błąd jako coś w rodzaju czujnik położenia hamulca.
Inny mechanik wytłumaczył mi że mam walnięty jeden z dwóch tych przełączników, lub nie przełączają się w tym samym momencie z 0 na 1 oraz drugi z 1 na 0 - tak pokazuje komputer przy podłączeniu do kompa.
mało tego gdy chciałem kupić oba te przełączniki okazało się że jeden nie istnieje w katalogu, choć ma numer odlany na obudowie 811907343B.
Błąd ten nie daje się wykasować. nie wiem czy to uszkodzony przełącznik czy źle wyregulowane obydwa. Pomóżcie może ktoś miał kiedyś taki problem. Z góry dzięki
[/code]
[1.9 TDI 1Z] Problem z przełącznikami pedału hamulca
faktycznie są tam dwa przełączniki
1 o stykach NO to przełącznik dla komputera
2 o stykach NC to przełącznik do włączania świateł stopu
oba te przełączniki muszą być sprawne (nie wiem o co chodzi z tym rezystorem ale jak jest uszkodzony przełącznik to się go wymienia), a sprawdzić je można omomierzem
1 o stykach NO to przełącznik dla komputera
2 o stykach NC to przełącznik do włączania świateł stopu
oba te przełączniki muszą być sprawne (nie wiem o co chodzi z tym rezystorem ale jak jest uszkodzony przełącznik to się go wymienia), a sprawdzić je można omomierzem
Nie jest to takie proste bo ten czarny przełącznik co idzie do kompa
to brak go w katalogu - nie mogę go dokupić
Widziałem ale na ebay'u to był od galaxy i miał inne zadanie działał w systemie powietrznym z ang. cruise control system
On ma takie wyprowadzenie na podłączenie wężyka z powietrzem ale u mnie nie ma takiej instalacji po prostu może spełniać więcej funkcji
On niby działa bo widze pod woltomierzem że się zmienia wartość tylko tak powoli a nie nagle i nie wiem czy to ma wpływ na błąd w diagnostyce czy nie i czy to działanie jest poprawne czy nie
to brak go w katalogu - nie mogę go dokupić
Widziałem ale na ebay'u to był od galaxy i miał inne zadanie działał w systemie powietrznym z ang. cruise control system
On ma takie wyprowadzenie na podłączenie wężyka z powietrzem ale u mnie nie ma takiej instalacji po prostu może spełniać więcej funkcji
On niby działa bo widze pod woltomierzem że się zmienia wartość tylko tak powoli a nie nagle i nie wiem czy to ma wpływ na błąd w diagnostyce czy nie i czy to działanie jest poprawne czy nie
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
Raczej staram się unikać słowa serwis chyba żebym miał nowe autko na gwarancyji ale nie mam. Tam durnota będzie kosztować makabryczne pieniądze. A jeśli nawet nie byłoby innego wyjścia to pytanie brzmi czy ten przełącznik jest naprawdę niesprawny. Po co mam wpadać w koszty jak to nie to. Chciałbym się dowiedzieć od znających temat od czego jest ten przełącznik co daje sygnał do kompa. Podam jeszcze raz numer 811907343B
- Darecki3037
- Audi 80 Klub