Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ALL] Analizator sondy lambda.

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
Zablokowany
Krzysztof_Suliko [usunięt

[ALL] Analizator sondy lambda.

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 03 mar 2008, 10:31

Witam serdecznie.

Zastanawiam się nad kupnem analizatora sobdy lambda. Co sadzicie o czyms takim ? http://www.allegro.pl/item319767567_uni ... blos_.html Warto to kupować ??

Pozdrawiam.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 03 mar 2008, 10:42

Też sie zastanawiałem nad kupnem tego testera, bardziej miarodajny jest analizator spalin. To moze słuzyc jako wskaźnik działania i sprawdzania jak zachowuje sie mieszanka podczas jazdy

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 03 mar 2008, 11:57

Tak naprawdę to nie sprawdzisz tym na 100% czy sonda jest sprawna czy już lekko niedomaga.
Może to służyć jako orientacyjny wskaźnik chwilowego składu mieszanki ale pod warunkiem, że sonda jest w idealnym stanie no i należy uwzględnić, że dla sond 0-1V w czasie pracy na benzynie mieszanka stechiometryczna generuje nieco wyższe napięcie (ok. 0,58V) niż podczas pracy na LPG (ok. 0,46V). Ten wskaźnik może być pomocny do strojenia instalacji gazowej ale w zasadzie taką samą rolę może spełniać cyfrowy multimetr za 15 zł.
Natomiast do sprawdzenia w jakim stanie jest sonda to się nie nadaje. W takim przypadku, tylko oscyloskop.
Na marginesie to większość gazowników używa podobnych testerów i jak diodki sobie "latają" w tą i z powrotem to stwierdzają, że sonda ok. A tak wcale nie musi być. I potem lament, że autko dużo pali albo się muli.
Osobiście wolałbym dołożyć parę złociszy i kupić przystawkę oscyloskopową do PC-ta :-) . Albo jakiś stary ruski oscyloskop, który w zupełności wystarczy do zastosowań amatorskich.

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 03 mar 2008, 13:56

Danek pisze:Ten wskaźnik może być pomocny do strojenia instalacji gazowej ale w zasadzie taką samą rolę może spełniać cyfrowy multimetr za 15 zł.
Natomiast do sprawdzenia w jakim stanie jest sonda to się nie nadaje. W takim przypadku, tylko oscyloskop.
Wskaźnik taki nadaje się idealnie do własnoręcznego zestrojenia instalacji I generacji w samochodach z sondą lambda . Daje on możliwość dosyć dokładnego wyregulowania pod obciążeniem ( multimetr raczej na postoju )
Mam zainstalowany taki wskaźnik 1V i jestem z niego zadowolony .

Krzysztof_Suliko [usunięt

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 04 mar 2008, 08:45

Dziękuje za opinie. Możliwe że kupie sobie coś takiego i sprawdze jak działa :-P .
Wczoraj wykopałem mój stary oscyloskop i może coś pokombinuje z "diagnostyką" sondy lambda...

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl