[80 B4 avant 1,9 tdi] demontaż sterowania nawiewu, jak?
[80 B4 avant 1,9 tdi] demontaż sterowania nawiewu, jak?
proszę o podpowiedź w jaki sposób można wyjąć sterownik siły nawiewu, ponieważ chciałem podgiąć i wyczyścić znajdujące się tam blaszki, dodam, że działa na wszystkich biegach ale dopiero wtedy gdy lekko podniosę w górę za tył sterownika tam gdzie wpina się kostkę lub docisnę blaszki.
przeciesz jest napisane jak to zrobić
musisz mocno je chwycic i pociagnac do siebie, lub podwazyc po stronie przeciwnej niz biala strzalka, pozniej odkrecasz dwie srobki i zdejmujesz panel a nastepnie cztery srubki o uwalniasz mechanizm, problem w tym ze ciezko go obrocic lub ustawic tak by sie dostac do blaszek i ja mam z tym cholerny problem, psikalem tam tylko wd40 i srodkiem do czysczenia z tluszczu ale to nic nie dalo
musisz mocno je chwycic i pociagnac do siebie, lub podwazyc po stronie przeciwnej niz biala strzalka, pozniej odkrecasz dwie srobki i zdejmujesz panel a nastepnie cztery srubki o uwalniasz mechanizm, problem w tym ze ciezko go obrocic lub ustawic tak by sie dostac do blaszek i ja mam z tym cholerny problem, psikalem tam tylko wd40 i srodkiem do czysczenia z tluszczu ale to nic nie dalo
- Silvesters
- Forum Audi 80
Znalazlem w "audi 80/90 Reguluje i naprawiam" tekst jak wyjac panel zeby dostac sie do ciegien Bowdena, czyli tym samym do tego sterownika. Jest to tekst skopiowany z tej ksiązki wiec prosze nie krzyczec
• Zdemontować półkę z lewej strony pod deską rozdzielczą
• Zdemontować radio.
• Ewentualnie zdemontować schowek w desce rozdzielczej
• Zdjąć wszystkie trzy pokrętła regulacyjne instalacji
ogrzewania i wentylacji.
• Odkręcić znajdujące się pod nimi dwa wkręty z nacięciem krzyżowym.
• Zdjąć element osłonowy.
• Wykręcić cztery odsłonięte wkręty.
• Teraz można wyciągnąć nieco jednostkę elementów
obsługi instalacji ogrzewania i wentylacji z deski rozdzielczej,
co wystarcza, aby dostać się do zamocowania cięgien Bowdena (zarazem do tego sterownika)
Mam nadzieje ze w czyms to pomoze
• Zdemontować półkę z lewej strony pod deską rozdzielczą
• Zdemontować radio.
• Ewentualnie zdemontować schowek w desce rozdzielczej
• Zdjąć wszystkie trzy pokrętła regulacyjne instalacji
ogrzewania i wentylacji.
• Odkręcić znajdujące się pod nimi dwa wkręty z nacięciem krzyżowym.
• Zdjąć element osłonowy.
• Wykręcić cztery odsłonięte wkręty.
• Teraz można wyciągnąć nieco jednostkę elementów
obsługi instalacji ogrzewania i wentylacji z deski rozdzielczej,
co wystarcza, aby dostać się do zamocowania cięgien Bowdena (zarazem do tego sterownika)
Mam nadzieje ze w czyms to pomoze
Musisz wyjąć cały środkowy tunel, wtedy jak masz wyszysko odkręcone to mozna przepchnąć cały zestaw sterujący od tyłu na dół że wyjdzie pod popielniczka i wtedy bedzie w miare dojscie do śrubki która trzyma cały sterownik z blaszkami. Tylko musisz uważac na linki żeby nie ułamac mocowania przy przepychaniu i potem przy zdejmowaniu sterownika z pokretła bo mozna pogiąć te blaszki
- Silvesters
- Forum Audi 80
- Silvesters
- Forum Audi 80