[b4 avant] zegar paliwa i temperatury
[b4 avant] zegar paliwa i temperatury
jest taki problem że wskazówka od benzyny po pierwsze strasznie wolno się podnosi poza tym wydaje mi się,że oszukuje a czasami wogóle leży i nie pokazuje nic choć jest pół baka.
a ta od temperatury też jakby za wolno się podnosi.czasami wg mnie powinna już pokazywać jakąś temperaturę bo np. jadę już dość długo a ona nic.
napiszcie co może być przyczyną jeśli wiecie co się dzieje.a może to normalne?
a ta od temperatury też jakby za wolno się podnosi.czasami wg mnie powinna już pokazywać jakąś temperaturę bo np. jadę już dość długo a ona nic.
napiszcie co może być przyczyną jeśli wiecie co się dzieje.a może to normalne?
-
- Forum Audi 80
Jeżeli oba wskaźniki przekłamują to wina może być po stronie stabilizatora napięcia (takie małe ustrojstwo na płycie - 3 nóżki) tak mi wytłumaczyli forumowicze i jak zawsze mieli racje, jeżeli sama benzyna to tak jak napisał kolega kubik słaby styk, wykręć pływak i odchyl blaszki i zobacz czy dalej to samo (przy okazji sprawdź jaki jest stan ścieżek). Jeżeli to nie pomoże to popraw luty na płycie. PS Ekspertem od zegarów jest m. in. kolega cobra.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
korekcje wskazań paliwa można przeprowadzić na desce pokrętłem. Jest to pokrętło na wprost wskaźnika poziomu paliwa, wyciągamy główkę która jest tylko zaślepką i pojawia sie wkład na śrubę imbus ( nie wiem jaki rozmiar ) ale mały chyba 3 albo 2,5 . powinno sie od 0 zalac 5l paliwa i ustawić wskazówkę na 1 czerwonej kresce od 0. można to też zrobić na czuja mając w zbiorniku ćwiartkę paliwa (17l) i ustawić na 1 białą kreske 1/4
1. wskaźnik paliwa zawsze bardzo powoli się podnosi (nawet w książce D.Korpa napisane jest że trzeba odczekać 2 min od włączenia zapłonu na sprawdzenie stanu paliwa na wskaźniku)
2. Wskaźnik paliwa da się kalibrować
3. Jeżeli wskaźnik paliwa szwankuje to wina jest zimnych lutów na płycie, zaśniedziałego połączenia wskaźnik-płyta główna (warto niekiedy dokręcić 2 nakrętki mocujące), wskażnika paliwa lub uszkodzeń mechanicznych wskaźnika
4. Jeżeli wskaźnik paliwa szwankuje wraz ze wskaźnikiem temperatury to winny jest regulator (stabilizator napięcia), lub zaśniedziałe połączenia z jego "nóżkami"
5. Uzywaj szukajki, bo problem był juz wiele razy opisywany :!:
2. Wskaźnik paliwa da się kalibrować
3. Jeżeli wskaźnik paliwa szwankuje to wina jest zimnych lutów na płycie, zaśniedziałego połączenia wskaźnik-płyta główna (warto niekiedy dokręcić 2 nakrętki mocujące), wskażnika paliwa lub uszkodzeń mechanicznych wskaźnika
4. Jeżeli wskaźnik paliwa szwankuje wraz ze wskaźnikiem temperatury to winny jest regulator (stabilizator napięcia), lub zaśniedziałe połączenia z jego "nóżkami"
5. Uzywaj szukajki, bo problem był juz wiele razy opisywany :!:
Dopiero się zalogowalem na forum audi,czytałem dużo na temat wskaźnika paliwa,ale nie znalazłem takiego problenu jak mój.Już nie wspomne,że oszukuje,ale...Przy wyłączonym zapłonie pokazuje,że jest 1/2zbiornika(choć jest prawie pełen),a po włączeniu zapłonu momentalnie spada do zera,nie ukrywam,że troche się zaiskrzyło,jak montowałem przekaźnik do świec żarowych(1,9 TD),co mogłem spalić?Podkreśle,że było wcześniej wszystko ok.Pozdro.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, 22:52 przez kaszub, łącznie zmieniany 1 raz.
- przemas138
- Forum Audi 80
Mówicie, że za sterowanie wskaźnika od paliwa i od temperatury jest odpowiedzialny stabilizator, dziwne dziś rozebrałem licznik na czynniki pierwsze i moim skromnym zdaniem ten stabilizator niema nic wspólnego ze wskaźnikami, on idzie gdzieś w ten środkowy zestaw lampek kontrolnych na górze. a wskaźniki dostają na lewy konektor(patrząc na wskazówkę) +12V po stacyjce, a na prawy impuls z czujnika.
ta metoda nie jest miarodajna bo juz kiedyś tak próbowałemDarecki3037 pisze:można to też zrobić na czuja mając w zbiorniku ćwiartkę paliwa (17l) i ustawić na 1 białą kreske 1/4
tak samo tankowanie do pełna i ustawienie wskazówki na full
dopiero prawidłowa kalibracja (4 litry w baku) przyniosła mi pożądane rezultaty.
[ Dodano: 2009-01-21, 02:07 ]
mozesz wierzyć na słowo, że gdy będzie uwalony lub jego brak to wskaznik paliwa lub temperatury nie bedzie działał.przemas138 pisze:Mówicie, że za sterowanie wskaźnika od paliwa i od temperatury jest odpowiedzialny stabilizator, dziwne dziś rozebrałem licznik na czynniki pierwsze i moim skromnym zdaniem ten stabilizator niema nic wspólnego ze wskaźnikami, on idzie gdzieś w ten środkowy zestaw lampek kontrolnych na górze. a wskaźniki dostają na lewy konektor(patrząc na wskazówkę) +12V po stacyjce, a na prawy impuls z czujnika.
- przemas138
- Forum Audi 80