Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ALL] Gdzie tankować LPG

Wszystko co związane z LPG
Awatar użytkownika
Gruszka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Gruszka » 19 lut 2008, 09:19

witam wczoraj wracałem z Lubelszczyzny do Gdyni, zakładałem gaz do mojej niuni w Lublinie na ul.Rowerowej więc przy powrocie zalewałem dwa razy na STATOIL i spalanie mi wyszło około 10l/100km. jak na razie problemu nie mam. pozdrawiam <ok> <ok> <ok>

Awatar użytkownika
Benito
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Benito » 23 lut 2008, 13:03

napewno nie tankujcie na pokątnych stacyjkach bo skusicie się ceną o 10gr. czy 20gr. taniej. Wprawdzie jezdżę teraz 1,9 tdi ale wcześniej miałem 1,8 z lpg i tankowałem zawsze na shellu i nigdy się nie zawiodłem, a co do orlenu to mam tam znajomych i jakoś nikt mnie nie widział przy dystrybutorze z lpg i etyliną.

Awatar użytkownika
Silvesters
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Silvesters » 23 lut 2008, 14:32

Kuszenie sie cena o 10 groszy tansza to lipa, bo na calym zbiorniku zaoszczedzisz 2,50zł czy tam do 5 zł a przejedziesz o 50 km mniej, wiec sie nie kalkuluje, polecam tak jak przedmowca wieksze stacje, ale osobiscie odradzam "bliska" raz zalalem caly zbiornik ich gazu i auto nie chcialo jechac, jak go wyjezdzilem i wlalem inny to fura nie do poznania..

Awatar użytkownika
Daniello85
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Daniello85 » 23 lut 2008, 19:05

ja w zgorzelcu tankuje gazik na BP na ul. Lubańskiej, jakis czas tankowałem na orlenie ale gaz jest tam gorszy niz na BP

noorbi

Post autor: noorbi » 23 lut 2008, 19:41

cześć
w lublinie polecam Statoil na Kunickiego, tankuje tam 2 rok, średnio po mieście pali mi 12 l,
dobrze że już nie ma tego safari koło reala, tam to "cuda" nalewali...
szerokości Panowie

laki87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: laki87 » 23 lut 2008, 20:17

ja we Włocławku tankuje na BP na ul Okrzei i nie narzekam auto pali ok 11 l po miescie a nie czuje zeby jakos silnik chodził przymulony czy cos w tym stylu. Raz zatankowałem na Shellu i auto spalilo o 1l wiecej i zrobiłem 20 km mniej niz na BP.

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 24 lut 2008, 12:34

Kraków polecam ARGE dobry i tańszy niż u konkurencji ale tankowałem też na BP gaz dobry cena już nie bardzo

TYGYS
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TYGYS » 24 lut 2008, 20:52

To ja dodam 2 grosze z Podkarpacia:
BP Klecie - spalanie wyższe o ok 1,0-1,5 l LPG niż na Orlenie na wylocie z Jasła i na Grosarze w Gamracie.
Grosar Gamrat polecam - jeszcze się nie zawiodłem.

Najlepszy LPG tankowałem w Dębicy, po skręcie z obwodnicy w lewo na światłach od strony Pilzna, zjazd z górki i przed tym dziwnym koślawym rozjazdem przed szpitalem w lewo z góreczki jest stacja LPG. Dla mojej niuni LPG the best <piwo>

4x4xtrem

Post autor: 4x4xtrem » 13 mar 2008, 14:01

Cóż, z tymi stacjami "markowymi" to różnie bywa. Od niedawna dopiero jeżdżę audicą z dość konkretnym silnikiem :) więc nie czuję tak różnicy w mocy.
Jednak niedawno zupełnie zatankowałem na stacji Wasbruku. Za 50 zł. przejechałem zdecydowanie ponad 150 km. (160-coś). Następne tankowanie Statoil i 118km!
Jeżdzę do tego samego momentu - poki auto nie odmówi jazdy na gazie :) (brak info o rezerwie) więc można się spodziewać, że wskazanie miarodajne.
Natomiast do niedawna turlałem się baaaardzo zmęczoną favoritką pick-up i różnice w jakości gazu były szalenie odczuwalne.
Najrówniejszą, porządną jakość ma Shell.
Statoil i BP kiepsko i mułowato.
Wbrew pozorom na małych, nowych (kwestia zamulenia zbiorników!) stacyjkach trafiałem dość często na całkiem porządny gaz.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 13 mar 2008, 15:16

Całkiem nie dawno pisałem że tylko shell, ale kilka dni temu musiałem zatankować na orlenie w gliwicach bo nie dojechałbym do domu. I tu :shock: :shock: :shock: Na gazie shell'a średnie spalanie (przewaga po trasie) 12 - 12.5 l. a na gazie z orlenu (praktycznie ta sama trasa) 10.5. Zacząłem tankować na statoilu i wynik podobny do orlenu, co potwierdza że z gazem z schell'a coś nie gra, (przynajmniej tego koło mnie).

p_zajaczkowski
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: p_zajaczkowski » 18 maja 2008, 11:31

odradzałem orlena w warszawie ale polecam orlena w chełmie na hrubieszowskiej po zatankowaniu 32litrów do pełna przejechałem 370km wynik znakomity polecam

Awatar użytkownika
Selfish
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Selfish » 18 maja 2008, 12:33

Jak Cie wywieje gdzieś w okolice Kielc to tylko BP na ul. Jegiellońskiej. Ewentualnie Statoil na Źródłowej. Przerabiałem temat małych stacji i tak jak koledzy wyżej pisali róznica w cenie 10gr/litr a przejedziesz 50km mniej. Jak dla mnie zawsze staram się tankować na BP.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dejaq
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dejaq » 16 lip 2008, 10:14

Moja maszyna pali 9.5/100 niezależnie od stylu jazdy, warunków na drodze i dostawcy gazu. Dziwne ale prawdziwe (chociaż nic mnie nigdy nie zaskoczy). Jedyną róznice jaką odczuwam tankując na danej stacji to cena i osiagana moc.
Nie taknowałem jeszcze na Shell ale np. na:
Statoil mają przyzwoite paliwo (aczkolwiek kiedyś wydawało mi sie lepsze).
Auchan - niska cena, troche muli (ale jak sie wciśnie do 5000obr/min to i na tym jedzie)
Orlen omijam z daleka - ceny wieksze od Statoil a muli jak z Auchan (nie widać róznicy więc po co przepłacać (w rzeszowie widziałem raz jak w Auchan paliwo było 28gr tańcsze niż na sasiednim Orlen))
Wszelkie NoName omijam tylko dlatego że nie można i nich zapłacić kartą ale dawniej tankował i nic złego mnie nie spotkało.

Uwagi co do pomiaru spalania:
1. Aby pomiar był miarodajny:
a. robimy jak najwiecej kilometrów (ja na zbiorniku 60L tankuje jak ma ponad 400)
b. tankujemy co najmniej 2 razy na tej samej stacji i dopiero drugi pomiar można uznac za właściwy (na różnych stacjach ze względu na np. nachylenie płyty wchodzi różna ilość paliwa)
c. jeśli jeździmy np. do pracy to tankujemy albo jadąc do albo z. Może być sytuacja że jedziemy do pracy np. 100km pod górke (spalanie 15L) a wracamy 100km z górki (spalanie 5L). Tankując tylko w jednym kierunku uzyskamy wartosć średnią która nas właśnie interesuje.
2. spalanie liczymy ze wzoru:
ilość zatankowanego paliwa ÷ ilość zrobionych kilometrów × 100

widziałem magików którzy wyznaczali spalanie w ten sposób, że robili 100km, tankowali i ilość tą brali za spalanie.... zgroza... matematyka, fizyka i zdrowy rozsądek się kłania. Jak któryś jechał z górki to sie szczycił że jechał 150km/h a mu spaliła 6L, drugi jechał po górke się żalił że jadac 90km/h spalanie wyszło 15....

reszte zostawiam do samodzielnej kontemplacji...

Awatar użytkownika
Sergiusz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Sergiusz » 09 paź 2009, 18:11

Witam, chciałbym sie spytać jakie stacje LPG polecacie w Częstochowie. Tankowałem zawsze na ul. Warszawskiej i było ok. tj.10-12 miasto. Ostatnio chyba sie zepsuło coś u nich bo nie dość że spalanie wzrosło mi do 15l to jeszcze dziwnie mi chodzi. Czasem gaśnie bez powodu na światłach. Nie mam żadnych nieszczelności, a cała instalacja była przejrzana i wyregulowana u dwóch odrębnych gazowników. Wiec jestem jej pewien.
Tak wiec mysle że to wina gazu. Dzieki z góry za polecone stacje

truskawkowy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: truskawkowy » 09 paź 2009, 22:40

Witam, ja akurat ze slaska jestem, mam troche inne preferencje. Tankuje na lotosie i lukoilu tylko i wylacznie z wyboru. Na samochodzie nie czuc tak roznicy, ale polecam (jak ktos ma mozliwosc zalac paliwo do motoru i wychodzi, ale nie o pb tutaj). Od dluzszego czasu jezdze na lpg ok 8 lat najpierw golfem, teraz abk i nei moge zlego slowa powiedziec, a i ceny bardzo ciekawe maja. Spalanie 9,5 + - 0,5 litra, styl jazdy prawie nie ma znaczenia, bardziej odleglosci.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl