Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi all] automatyczny włącznik świateł

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zimektm
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi all] automatyczny włącznik świateł

Post autor: zimektm » 27 mar 2008, 08:48

Panowie kiedyś zakupiłem http://allegro.pl/show_item.php?item=335303417 po to aby zrobić sobie taki bajer jak automatyczny włącznik świateł bo skleroza nie boli a mandaty kosztują. Niestety nie wiem jak go podłączyć. Taki przekaźnik jak widzicie jest bardzo tani więc pomyślałem żeby zrobić taki temat a jak wiadomo każdy użytkownik który nie ma takiego bajeru a chce mieć może w tani i prosty sposób takie coś zrobić. Tylko czy któryś z was wie jak te licho podłączyć tak aby po wzroście napięcia w instalacji światełka się same zapalały i wiadomo później gasły, i była możliwość włączania świateł manualnie (tak jak teraz -włącznikiem na konsoli) :?:

Awatar użytkownika
MARCIN 80B4
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: MARCIN 80B4 » 27 mar 2008, 11:55

zimektm pisze:Panowie kiedyś zakupiłem http://allegro.pl/show_item.php?item=335303417
no to jest przekaźnik do świateł a gdzie reszta, z samego przekaźnika nie zrobisz włącznika Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
DYZIO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DYZIO » 27 mar 2008, 12:08

MARCIN 80B4 pisze:z samego przekaźnika nie zrobisz włącznika
Pewnie że zrobi :!: Ja tak zrobiłem u siebie na zwykłym przekaźniku. Sygnał wziąłem od alternatora kabelek od świateł mijania plus i minus i działa. Minus dałem przez włącznik zwykły w razie czego żeby to wyłączyć bo wiadomo czasami nie trzeba mieć włączonych świateł. Tylko jak wieczorem nie będzie ci się chciało wyłączać tego to musisz jeszcze dać przekaźnik przełączający bo gdy zapalisz długie światła to będą świecić długie i krótkie razem więc musisz dać przekaźnik i jak zapalisz długie to poda sygnał i wyłączy krótkie.
Może to zagmatwane ale to jest naprawdę proste wieczorem narysuje schemat jak nie będziesz wiedział o co biega <ok>

Awatar użytkownika
zimektm
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zimektm » 27 mar 2008, 17:09

tak łapie ale nie do końca :-/

Schemacik przekaźnika:
Obrazek
Opis jego działania: Do 85 ma dochodzić masa, do 86 ma dopływać prąd od włącznika(tego z konsoli), do 87 kabel do świateł(+12V), do 30 +12V, a 87a zostawiłbym wolne. Z tego co mi wiadomo kiedy zacznie do 86 dochodzić +12V wtedy przekaźnik "przeżuca" z 87a na 87 i włącza światła i tym sposobem przez włącznik na konsoli nie musi przechodzić taki duży prąd dzięki czemu włączniki tak szybko "nie padają". Ale nie wiem jak to zastosować do syganłu od alternatora (D+) bo przecież z niego płynie prąd kiedy silnik "spoczywa" a kiedy chodzi to już nie daje prądu. Troche namieszałem(przedstawiłem jego normane przeznaczenie do odciążenia instalacji). Jak będziesz miał czas DYZIO to zrób ten schemacik podłączenia -napewno się przyda nietylko mi :mrgreen: Z góry dzięki za pomoc

gregor915
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gregor915 » 28 mar 2008, 19:59

A ja takowy mam u siebie i denerwuje mnie to,chciałbym to wyrzucić.Gdzie szukać owe ustrojstwo.

morock
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: morock » 09 kwie 2008, 16:53

a nie można po prostu zamontować przełącznika który by wyłączał światła krótkie w czasie wyjętego kluczyka?? wtedy tylko wystarczyłaby nie wyłączać świateł...

do tego wystarczy zwykły przełącznik 2 pozycyjny

Awatar użytkownika
zimektm
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zimektm » 09 kwie 2008, 19:51

ale wtedy na włączonym zapłonie by ci niepotrzebnie żarł prąd i mogły by być probemy przy odpalaniu 8-)

morock
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: morock » 10 kwie 2008, 07:27

to bym wyłączył po prostu światła... jedyna różnica to by było to że po przełączeniu guzika który bym zamontował nie miałbym możliwości włączenia świateł postojowych bez kluczyka... :-P

nie używa się tego często a jeśli zaszłaby taka potrzeba to wystarczy jeden przycisk przełączyć.... ;-)

myślę że to o wieeeele prostsze rozwiązanie, przez co i mniej awaryjne a do tego przeróbka instalacji jest prawie żadna... koszt jednego przełącznika to 2 zł, czas zamontowania także się skraca bo to tylko 3 przewody a nie 5-7 :mrgreen:

jeśli są zainteresowani to postaram się zainstalować coś tekiego w mojej niuni :) 8-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl