[1,9 tdi] Problem z temperaturą
[1,9 tdi] Problem z temperaturą
Witam. Wiem że ten problem byl wielokrotnie poruszany, jednak mój wydaje mi się nietypowy. Mianowicie silnik dlugo się nagrzewa i osiąga temperature 60-70 °C w czasie jazdy, czyli objawy są typowe dla caly czas otwartego termostatu. Jednak chlodnica i dolny wąż są zimne, czyli wszystko ok. Jak samochód postoi dlużej z pracującym silnikiem, osiąga temperaturę 90 °C, chlodnica i wąż robią się cieple (tak jakby termostat otworzyl sie). Nie chce na darmo wymieniać termostatu. Czy mogą być jakies inne przyczyny?
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80
ja do pracy mam 11km i na miejscu mam okolo 80 stopni oczywiscie temp na dworzu wynosi jakies 3-4stopnie ,jak nie chcesz w ciemno wymieniac wyjmij i go sprawdz w domku :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 22 mar 2008, 21:57 przez Krzysiek18/, łącznie zmieniany 1 raz.
Nawet po przejechaniu 500km silnik się nie nagrzal. Chyba rzeczywiście nie może to byc nic innego jak termostat. Dziwi mnie tylko, jezeli termostat jest na stale otwarty, jak to możliwe że chlodnica nie nagrzewa sie od razu, górny wąż od chlodnicy jest cieply, dolny zimny (czyli niby wszystko ok) gdy wskaźnik pokazuje 70 °C. Wydaje mi się że wskaźnik pokazuje prawidlową temperaturę, bo silnik jest ledwie cieply. Cóż, chyba jednak nie obędzie się bez wymontowania termostatu, albo podlączenia auta pod komputer.
witam
po diagnozie znajomego wyszło ,że mam chyba czujnik przy zbiorniczku z płynem chłodzacym do wymiany(temperatura trzyma ,nie przegrzewa sie auto,stan płynu OK ale miga kontrolka od temperatury), wie ktos jaki jest koszt tego czujnika ? i czy jazda z tym walnietym czujnikiem moze jakos szkodzić ?
pozdrawiam.
po diagnozie znajomego wyszło ,że mam chyba czujnik przy zbiorniczku z płynem chłodzacym do wymiany(temperatura trzyma ,nie przegrzewa sie auto,stan płynu OK ale miga kontrolka od temperatury), wie ktos jaki jest koszt tego czujnika ? i czy jazda z tym walnietym czujnikiem moze jakos szkodzić ?
pozdrawiam.