Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z Avant] urwany pasek wieloklinowy

ODPOWIEDZ
mariusz.m1975
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1Z Avant] urwany pasek wieloklinowy

Post autor: mariusz.m1975 » 30 mar 2008, 22:24

koledzy dzisiaj urwał mi się pasek wieloklinowy i poczynił ogromne szkody. strzępy paska wkreciły się na pompę wspomagania kierownicy i zablokowały ją. pompa cieknie. mam pytanie, czy taka pompa jest elementem rozbieralnym czy da się to naprawic? jeszcze jedno, migają czerwone kontrolki mowiące o braku płynu chłodniczego,czy jest to informacja dot. plynu chlodniczego czy tez przyczyną swiecenia lampki jest brak płynu wspomagania kierownicy..mam jeszcze jedno pytanie : czy jazda z niesprawnym wspomaganiem wplynie niekorzystnie na jakies podzespoly układu kierowniczego?

Awatar użytkownika
matt1988
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: matt1988 » 30 mar 2008, 22:47

Pompy nie da sie naprawic trza kupic nową. A co do wspomagania to jak plynu nie masz to sie może się zatrzec pompa. A kontrolka to ci miga z braku plynu w chłodnicy, w b4 nie ma kontrolki z plynu do wspomagania.

mariusz.m1975
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mariusz.m1975 » 31 mar 2008, 01:34

jesli pompa sie zepsuła to jazda bez plynu nie zepsuje jej jeszcze raz. pytałem czy to np zle wpłynie na np. przekladnię kierowniczą albo inne podzespoly.czynnik chłodzący jest w układzie, moja watpliwosc dotyczyła tego czy czrwona lampka miga tylko w przypadku ubytku plynu chłodzacego czy tez innych płynow. urwany pasek wieloklinowy napędza alternator, zapalila sie czerwona lampka ladowania ale dlaczego w tym samym czasie zapalila sę lampka plynu chlodniczego? czy ten pas wieloklinowy napedza też pompe wody? nie wydaje mi się ale może ktos wie wiecej ode mnie.

Awatar użytkownika
matt1988
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: matt1988 » 31 mar 2008, 08:41

Bez plynu w wspomaganiu jak pojedziesz to to przekladni nic nie bedzie. W b4 nie ma czujnika plynu wspomagania, moze gdzies jakies zwarcie sie zrobiło i dlatego swieci.

Awatar użytkownika
Krzysiek18/
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Krzysiek18/ » 31 mar 2008, 09:12

pompe wody napedza pasek klinowy , swieca sie kontrolki z powodu zerwanego paska wielorowkowego

Awatar użytkownika
rczopik2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rczopik2 » 31 mar 2008, 10:04

Dokładnie jest dwa paski klinowy i wielorowkowy. Jeżeli zerwał się pasek klinowy pompy wspomagania to będzie Ci świecić się kontroka płynu bo pompa wody jest tym samym paskiem napędzana ( brak chłodzenia ).
Niekoniecznie mogła się w środku pompa uszkodzić, sprawdz najpierw czy nie są uszkodzone przewody do niej i czy daje się swobodnie obracać za koło pasowe.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl