[B4 1Z Avant] urwany pasek wieloklinowy
-
- Forum Audi 80
[B4 1Z Avant] urwany pasek wieloklinowy
koledzy dzisiaj urwał mi się pasek wieloklinowy i poczynił ogromne szkody. strzępy paska wkreciły się na pompę wspomagania kierownicy i zablokowały ją. pompa cieknie. mam pytanie, czy taka pompa jest elementem rozbieralnym czy da się to naprawic? jeszcze jedno, migają czerwone kontrolki mowiące o braku płynu chłodniczego,czy jest to informacja dot. plynu chlodniczego czy tez przyczyną swiecenia lampki jest brak płynu wspomagania kierownicy..mam jeszcze jedno pytanie : czy jazda z niesprawnym wspomaganiem wplynie niekorzystnie na jakies podzespoly układu kierowniczego?
-
- Forum Audi 80
jesli pompa sie zepsuła to jazda bez plynu nie zepsuje jej jeszcze raz. pytałem czy to np zle wpłynie na np. przekladnię kierowniczą albo inne podzespoly.czynnik chłodzący jest w układzie, moja watpliwosc dotyczyła tego czy czrwona lampka miga tylko w przypadku ubytku plynu chłodzacego czy tez innych płynow. urwany pasek wieloklinowy napędza alternator, zapalila sie czerwona lampka ladowania ale dlaczego w tym samym czasie zapalila sę lampka plynu chlodniczego? czy ten pas wieloklinowy napedza też pompe wody? nie wydaje mi się ale może ktos wie wiecej ode mnie.
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80
Dokładnie jest dwa paski klinowy i wielorowkowy. Jeżeli zerwał się pasek klinowy pompy wspomagania to będzie Ci świecić się kontroka płynu bo pompa wody jest tym samym paskiem napędzana ( brak chłodzenia ).
Niekoniecznie mogła się w środku pompa uszkodzić, sprawdz najpierw czy nie są uszkodzone przewody do niej i czy daje się swobodnie obracać za koło pasowe.
Niekoniecznie mogła się w środku pompa uszkodzić, sprawdz najpierw czy nie są uszkodzone przewody do niej i czy daje się swobodnie obracać za koło pasowe.