Witam,
Od jakiegoś czasu pojawił mi się niewielki problem ze sprzęgłem, otóż zrobił mi się mały luz na pedale sprzęgła, który czasami podczas jazdy całkowicie zanikał jednak po około 3 tygodniach jazdy luz ten nie chciał zaniknąć ale tez nie powiększał się.
Wziąłem się wiec za odpowietrzanie taka metoda jak robi się z hamulcami, i tu klapa , pompując pedałem sprzęgła przytrzymywałem go na samym dole i druga osoba poduszczała lekko odpowietrznik żeby zeszło powietrze. W wyniku tego pedał wcale nie chciał powrócić do góry tylko zostawał w podłodze, czynność ta powtórzyłem kilka razy ale nic się nie poprawiało. Teraz pedał jest lekko uniesiony i jazda jest w dalszym ciągu możliwa ale jest spory luz
Czytałem tez o innym sposobie odpowietrzania na forum postaram się to zastosować:
https://audi80.pl/viewtopic.php?t=9042&highlight=sprz%EAg%B3o
Również po przeczytaniu postów wnioskuje ze problem tkwi najprawdopodobniej po stronie pompki przy pedale sprzęgła. Jednak mam pytanie w jaki sposób ja wymontować, zastanawia mnie to czy po odkręceniu dwóch śrub mocujących odkręceniu przewodu i zdemontowaniu z pedała sprzęgła pompka wychodzi od strony silnika czy od kabiny??
Bardzo proszę o pomoc
[B3 1,8] Wymiana pompki sprzęgła i odpowietrzenie?
też kiedys walczyłem z odpowietrzaniem wysprzęglika. Po wcisnieciu pedału i poluzowaniu odpowietrzynik muisz go zakręcic i ręcznie cofnąć pedał zeby płyn uzupełnił brak. jak zrobisz to 2 krotnie to powinno byc dobrze. Jeżeli jeszcze nie to napompuj kilka razy i puśc pedał i wtedy odkręć odpowietrznik u mnie niestety musiałem tak zrobic 4 krotnie i teraz sprzęgło chodzi jak ta lala.
Tak juz wlasnie robilem i nic nie pomagalo, po wykonaniu tych czynnosci pedal byl nizej:-(WOJTEK26 pisze:Po wcisnieciu pedału i poluzowaniu odpowietrzynik muisz go zakręcic i ręcznie cofnąć pedał zeby płyn uzupełnił brak
Tej metody nie probowalem - rozumiem ze pedal ma powrucic samoczynnie czy tez go powoli cofnąć :?:WOJTEK26 pisze:Jeżeli jeszcze nie to napompuj kilka razy i puśc pedał i wtedy odkręć odpowietrznik
Probowalem odpowietrzyc jednak dalej bez zmian
Wezme sie chyba za wymontowanie pompki i zobacze co w niej piszczy, prosze jednak o podpowiedz w jaki sposob ja wymontowac, zastanawia mnie to czy po odkręceniu dwóch śrub mocujących odkręceniu przewodu i zdemontowaniu z pedała sprzęgła pompka wychodzi od strony silnika czy od kabiny :?: :?:
Wezme sie chyba za wymontowanie pompki i zobacze co w niej piszczy, prosze jednak o podpowiedz w jaki sposob ja wymontowac, zastanawia mnie to czy po odkręceniu dwóch śrub mocujących odkręceniu przewodu i zdemontowaniu z pedała sprzęgła pompka wychodzi od strony silnika czy od kabiny :?: :?: