[80 b4 1z] luz na tulejce wachacza
[80 b4 1z] luz na tulejce wachacza
mam pytanie czy wachacz z nowymi silentblokami powinien wchodzic ciasno w miejsce gdzie sie je skreca (sanki)bo moje mialy trochre luz .
- Brother_red
- Forum Audi 80
- Brother_red
- Forum Audi 80
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
A jesli tak sie nie dzieje, to co znaczy ze są złe tuleje czy moze jest juz problem z wahaczem? Już parenaście razy widzaiłem takie luzy po wymianie były to bardzo dobrych firm zamienniki.pavik pisze:Masz racje! Śruba musi scisnąc tulejkę wewnętrzną silentblocka, a wachacz musi pracować na gumie. Inaczej będzie sie gieletać i bedzie jeszcze gorzej niz na starej zuzytej tuleji.
Ale zauwaz Solskier, że mysza134 dwa razy kupił tulejki niby dobrej firmy tylko że te pierwsze to jakieś podróbki byly a drugie juz dobrze pasowaly. A obydwa komplety były FEBI. Czyli wniosek z tego taki, że niewiesz na co trafisz kupując dobre zamienniki bo wychodzi na to, że tez są podrabiane.Solskier pisze:A jesli tak sie nie dzieje, to co znaczy ze są złe tuleje czy moze jest juz problem z wahaczem? Już parenaście razy widzaiłem takie luzy po wymianie były to bardzo dobrych firm zamienniki.pavik pisze:Masz racje! Śruba musi scisnąc tulejkę wewnętrzną silentblocka, a wachacz musi pracować na gumie. Inaczej będzie sie gieletać i bedzie jeszcze gorzej niz na starej zuzytej tuleji.
na pierwszy montaż były montowane firmy BOGE
Febi to dobrej klasy zamiennik, topran i hans preis to zamiennik z niższej półki (stanowczo odradzam). nie wiem jak jest z Lemfordem
a luz wahacza gdy sie go wkłada w sanki moze być spowodowany niewłasciwym wprasowaniem do wachacza. niektórzy to robią za pomocą młotka i odpowiednio dobranej tulejki do wbicia ja to robie za pomocą prasy hydraulicznej. wiec niekiedy można trochę przebić za bardzo simerblok i bedzie wystawał za bardzo.
Luz ten powinien być taki aby wachacz wszedł bez większych problemów. resztę załatwi śruba która powinna scisnąć i skasować luz.
pamiętać tez nalezy aby przesmarować śruby i otwór w simerbloku. bo nic tak nie wkurza jak zapieczona na amen śruba wewnątrz simerbloka :-| (wtedy palnik, flex lub dynamit) :lol: <ok>
a dokręcać sruby nalezy tylko na ugiętych wachaczach bo w przeciwnym wypadku rozlecą sie w tempie błyskawiczynym :shock:
Febi to dobrej klasy zamiennik, topran i hans preis to zamiennik z niższej półki (stanowczo odradzam). nie wiem jak jest z Lemfordem
a luz wahacza gdy sie go wkłada w sanki moze być spowodowany niewłasciwym wprasowaniem do wachacza. niektórzy to robią za pomocą młotka i odpowiednio dobranej tulejki do wbicia ja to robie za pomocą prasy hydraulicznej. wiec niekiedy można trochę przebić za bardzo simerblok i bedzie wystawał za bardzo.
Luz ten powinien być taki aby wachacz wszedł bez większych problemów. resztę załatwi śruba która powinna scisnąć i skasować luz.
pamiętać tez nalezy aby przesmarować śruby i otwór w simerbloku. bo nic tak nie wkurza jak zapieczona na amen śruba wewnątrz simerbloka :-| (wtedy palnik, flex lub dynamit) :lol: <ok>
a dokręcać sruby nalezy tylko na ugiętych wachaczach bo w przeciwnym wypadku rozlecą sie w tempie błyskawiczynym :shock: