[AAZ 1.9TD]wymiana filtra powietrza i paliwa
[AAZ 1.9TD]wymiana filtra powietrza i paliwa
witam.
Czy w/w filtry mają wpływ na spalanie w dieselu? Czy wzrost spalania spowodowany zużytymi filtrami występuje jedynie w silnikach benzynowych?
Czy w/w filtry mają wpływ na spalanie w dieselu? Czy wzrost spalania spowodowany zużytymi filtrami występuje jedynie w silnikach benzynowych?
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2008, 20:49 przez manq, łącznie zmieniany 1 raz.
różnica jest i to duża. w dieselu pompa wtryskowa podaje dawke paliwa a w beznzynie wtryski wtryskują i jak jest słaby ciąg powietrza (zatkany filtr) to zasysa więcej wachy.RaKo pisze:manq, zatkaj sobie gębe skarpetą i sprubuj biegać :mrgreen: :mrgreen:
Pewnie ,że ma i co to za różnica jaki to silnik :evil: <ok>
manq, a czemu by tylko benzynowego twierdzisz że diesel nie potrzebuje powietrza wg ciebie????
ps słuchaj gości co Ci wyżej podpowiadają bo dobrze mówią a ty masz błędne myślenie
ps słuchaj gości co Ci wyżej podpowiadają bo dobrze mówią a ty masz błędne myślenie
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2008, 19:23 przez kyjo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
A czym to niby miało by sie róznic? Przecież i w benie i w dieslu spalana jest mieszanka paliwo - powietrze zapchany filt powoduje zubozenie mieszanki powietrza z paliwem. A w TD powietrze jest dodatkowo sprezone (doładowane) co za tym idzie jest go dostarczona wieksza ilosc... wiec jesli filtr nie zaciagnie tyle co powinien dawka bedzie mniej doładowana i bardziej uboga w TDIku cały ten proces sterownay jest juz komputerem i przy pomocy sondy lambda.
widzę koleżko, że chyba nie znasz zasady działania pompy wtryskowej.powietrze oczywiście potrzebne jest, ale nawet jak filtr powietrza jest brudny to nie ma to wpływu na zwiększone spalanie.jedynie może mieć wpływ na moc związany z ograniczonym poborem powietrza do turbiny.pompa wtryskowa podaje zawsze jednakową dawkę paliwa.kyjo pisze:manq, a czemu by tylko benzynowego twierdzisz że diesel nie potrzebuje powietrza wg ciebie????
sonda lambda chyba jest tylko w silnikach benzynowych.ale na 100% nie jestem pewien.w nowych modelach diesela na pewno już jest.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
RaKo pisze:Solskier, sonda lambda w TDI To gdzie ona jest w 1Z
Sorry z tą sonda to wyjechałem jak roilnik w buraki, w 1Z sondy lambda oczywiscie nie ma, nie wiem o czym myslałem ale chyba poniosła mnie fantaja w nowych dieslach chyba raczej jest, bo ostatnio sidziałem pod nowym 2.0 TDI to coś tam było wkrecone w wydech. Raz jeszcze przepraszam za bład :oops: W koncu kazdemu moze sie zdazyc od czasu do czasu pomylkarczopik2 pisze:Coś się chyba koledze pomyliło, nie ma sondy lambda w 1Z
Z ta zawsze taka sama dawka jak najbardzooej sie zgadzam, dawka ta zapisana jest na mapie, z której kozysta ECU i steruje pompa, jak bedzie brudny filtr to dokładnie zaciagnie mniej powietrza, przepływomierz zmierzy mase i dopasuje do tego dawke paliwa i doładowanie, czyli tylko i wyłacznie stracimy na mocy... no i na zywotnosci turbawki - zabrudzenia sa dla niej zabujcze.manq pisze:widzę koleżko, że chyba nie znasz zasady działania pompy wtryskowej.powietrze oczywiście potrzebne jest, ale nawet jak filtr powietrza jest brudny to nie ma to wpływu na zwiększone spalanie.jedynie może mieć wpływ na moc związany z ograniczonym poborem powietrza do turbiny.pompa wtryskowa podaje zawsze jednakową dawkę paliwa.