[b3 1.6d] cos podobmego do katalizatora
W starszych autach sypiący się katalizator (eksploatacja silnika na benzynie ołowiowej -obecnie nie dotyczy, na oleju opałowym- silniki diesla) może powodować przytkanie dodatkowo tłumika środkowego i końcowego. Zbudowany jest on z wkładu katalitycznego przypomimnajcy PUMEX, ale z cienkimi przelotowymi otworkami, którego zadaniem jest dopalenie resztek niespalonego paliwa bądź niewłaściwych ekologicznie węglowodorów będących efektem częściowego spalenia paliwa.
Katalizator ogranicza moc silnika poprzez pogarszanie opróżniania komór spalania, jednak bywa istotny dla prawidłowej pracy silnika, ponieważ może być niezbędny dla poprawnej pracy sondy lambda ( brak sondy w b3 i b4 diesel ).
Katalizator ogranicza moc silnika poprzez pogarszanie opróżniania komór spalania, jednak bywa istotny dla prawidłowej pracy silnika, ponieważ może być niezbędny dla poprawnej pracy sondy lambda ( brak sondy w b3 i b4 diesel ).
Koledzy wiem, że na allegro są te tłumiki początkowe które można wstawić zamiast katalizatora bez przerabiana czegokolwiek. np tu=>tłumik
i dziś z ciekawości podjechałem do większego sklepu motoryzacyjnego i zapytałem czy takie coś da sie dostać i gość powiedział mi, że nie mają czegoś takiego i że w b3(ja pytałem dokładnie o swój silnik 1,6d) nie było katalizatora. Że jest to zwykły tłumik. I teraz moje pytanie: czy jest sens to faktycznie wymieniać, skoro to co wywalimy to nie będzie zabity katalizator tylko zwykły tłumik? I czy ten zwykły tłumik też może się zapchać? Mój w aucie jest oryginalny i ma 20lat. Pozdrawiam
i dziś z ciekawości podjechałem do większego sklepu motoryzacyjnego i zapytałem czy takie coś da sie dostać i gość powiedział mi, że nie mają czegoś takiego i że w b3(ja pytałem dokładnie o swój silnik 1,6d) nie było katalizatora. Że jest to zwykły tłumik. I teraz moje pytanie: czy jest sens to faktycznie wymieniać, skoro to co wywalimy to nie będzie zabity katalizator tylko zwykły tłumik? I czy ten zwykły tłumik też może się zapchać? Mój w aucie jest oryginalny i ma 20lat. Pozdrawiam
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Kurde teraz mi sie przypomniało że mój wujaszek w swojej niuni 1,6 TD SB wymieniał ten tłumnik. Tyle że zamiennik był jakiś lipny i walił mu o podłogę to założył spowrotem ten stary. Wtedy jeszcze nie miałem swojej Audi, więc tak nie za bardzo się interesowałem. Ale jak kiedy go spotkam to spytam jak to wygląda.spiczi pisze:Trzeba jakiegoś ochotnika, który poświeci 85zł i kupi nowy tłumik na allegro, a ten stary rozetnie i da znać co tam jest <ok> :mrgreen: Jest ktoś chetny?
Witam
W naszych starszych dieselach nie ma katalizatora, pierwszy tłumik pełni rolę komory rozprężnej, która wchodząc w skład układu wydechowego ma za zadanie utrzymać pewne nadciśnie w układzie wylotowym, które z kolei jest ważnym elementem pracy dieselowskiego silnika.
Jest to nic innego tylko tłumik z odpowiednio wyprofilowanymi łopatkami, które mają za zadanie wstępnie rozprężyć gazy wylotowe przed drugim tłumikiem. Także zapchać tam sie nie ma co, ale od czasu do czasu trzeba przedmuchać wydech z nagromadzych sadzy szczególnie jeżeli ktoś jeździ mało dynamicznie.
Natomiast katalizatory były montowane w samochodach z pompą sterowaną elektronicznie a te miały skłonność do zapychania się ale to inna historia.
Pozdro
W naszych starszych dieselach nie ma katalizatora, pierwszy tłumik pełni rolę komory rozprężnej, która wchodząc w skład układu wydechowego ma za zadanie utrzymać pewne nadciśnie w układzie wylotowym, które z kolei jest ważnym elementem pracy dieselowskiego silnika.
Jest to nic innego tylko tłumik z odpowiednio wyprofilowanymi łopatkami, które mają za zadanie wstępnie rozprężyć gazy wylotowe przed drugim tłumikiem. Także zapchać tam sie nie ma co, ale od czasu do czasu trzeba przedmuchać wydech z nagromadzych sadzy szczególnie jeżeli ktoś jeździ mało dynamicznie.
Natomiast katalizatory były montowane w samochodach z pompą sterowaną elektronicznie a te miały skłonność do zapychania się ale to inna historia.
Pozdro
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ale tutaj mowa jest o B3 a ty masz już B4 a w B4 zarówno w AAZ jak i 1Z były już katalizatory (według ETKI).Kamil 20 pisze:Nie tylko w tych, ja mam AAZ-ta i mam kata a pompa sterowana jest mechanicznieMobilek pisze:Natomiast katalizatory były montowane w samochodach z pompą sterowaną elektronicznie
zgadza sie fabryka wprowadziła katalizatory ze względu na Euro I (normy emisji spalin1992r) i razem z nimi montowała zawory recyrkulacji spalin, także precyzując moją poprzednią wypowiedź powiem tak: kata ma ten samochód, który posiada EGR.Labiel pisze:Ale tutaj mowa jest o B3 a ty masz już B4 a w B4 zarówno w AAZ jak i 1Z były już katalizatory (według ETKI).Kamil 20 pisze:Nie tylko w tych, ja mam AAZ-ta i mam kata a pompa sterowana jest mechanicznieMobilek pisze:Natomiast katalizatory były montowane w samochodach z pompą sterowaną elektronicznie
No fajnie panowie a jak jest w benzyniakach :?: u mnie sytuacja komplikuje się o tyle, że dół silnika mam z golfa 2 1.8 oznaczenie RP a góre z jakiejś audi bo nie ma wtrysku, ani kompa tylko gaźnik i tu moje pytanie czy ja mam kata czy tylko tłumik :?: Jak to ostatnio wyciągałem i przyświeciłem tam lampką (do środka) to zobaczyłem takie małe dziureczki całe zadymione na czarno (od str wlotu), zaś z tyłu tej puszki (od str wylotu) to "sitko" ma kolor biały :shock:
Może to być katalizator :?: i jakby go wywalił i wstawił np ten tłumik z allegro, to byłaby niunia żywsza :?:
Może to być katalizator :?: i jakby go wywalił i wstawił np ten tłumik z allegro, to byłaby niunia żywsza :?: