Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 1.6d] cos podobmego do katalizatora

Awatar użytkownika
rczopik2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rczopik2 » 08 mar 2008, 09:53

W starszych autach sypiący się katalizator (eksploatacja silnika na benzynie ołowiowej -obecnie nie dotyczy, na oleju opałowym- silniki diesla) może powodować przytkanie dodatkowo tłumika środkowego i końcowego. Zbudowany jest on z wkładu katalitycznego przypomimnajcy PUMEX, ale z cienkimi przelotowymi otworkami, którego zadaniem jest dopalenie resztek niespalonego paliwa bądź niewłaściwych ekologicznie węglowodorów będących efektem częściowego spalenia paliwa.
Katalizator ogranicza moc silnika poprzez pogarszanie opróżniania komór spalania, jednak bywa istotny dla prawidłowej pracy silnika, ponieważ może być niezbędny dla poprawnej pracy sondy lambda ( brak sondy w b3 i b4 diesel ).

Obrazek

Awatar użytkownika
matt1988
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: matt1988 » 08 mar 2008, 11:55

Ja tam nie bede sie bawil w wypalanie itp tylko wstawie tam te tlumik z allegro i po problemie

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 19 kwie 2008, 10:30

Koledzy wiem, że na allegro są te tłumiki początkowe które można wstawić zamiast katalizatora bez przerabiana czegokolwiek. np tu=>tłumik
i dziś z ciekawości podjechałem do większego sklepu motoryzacyjnego i zapytałem czy takie coś da sie dostać i gość powiedział mi, że nie mają czegoś takiego i że w b3(ja pytałem dokładnie o swój silnik 1,6d) nie było katalizatora. Że jest to zwykły tłumik. I teraz moje pytanie: czy jest sens to faktycznie wymieniać, skoro to co wywalimy to nie będzie zabity katalizator tylko zwykły tłumik? I czy ten zwykły tłumik też może się zapchać? Mój w aucie jest oryginalny i ma 20lat. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 19 kwie 2008, 11:06

To chyba wogóle nawte nie jest tłumnik tylko taka strumiennica. Dwa konkretne tłumniki masz w dalszej części auta.

beteseriada
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: beteseriada » 19 kwie 2008, 22:27

no to ja - z racji tego ze mam 1,6 TD prosilbym kogos kto WIE o to zeby sie wypowiedział - co my tam tak właściwie mamy i co należało by po 20stu latach wymienić na : czyste, inne, takie samo, strumieniowe, przelotowe, rurę, katalizotor..

prosze o konkrety..

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 20 kwie 2008, 00:09

Trzeba jakiegoś ochotnika, który poświeci 85zł i kupi nowy tłumik na allegro, a ten stary rozetnie i da znać co tam jest <ok> :mrgreen: Jest ktoś chetny?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 20 kwie 2008, 00:12

spiczi pisze:Trzeba jakiegoś ochotnika, który poświeci 85zł i kupi nowy tłumik na allegro, a ten stary rozetnie i da znać co tam jest <ok> :mrgreen: Jest ktoś chetny?
Kurde teraz mi sie przypomniało że mój wujaszek w swojej niuni 1,6 TD SB wymieniał ten tłumnik. Tyle że zamiennik był jakiś lipny i walił mu o podłogę to założył spowrotem ten stary. Wtedy jeszcze nie miałem swojej Audi, więc tak nie za bardzo się interesowałem. Ale jak kiedy go spotkam to spytam jak to wygląda.

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 20 kwie 2008, 09:08

Witam
W naszych starszych dieselach nie ma katalizatora, pierwszy tłumik pełni rolę komory rozprężnej, która wchodząc w skład układu wydechowego ma za zadanie utrzymać pewne nadciśnie w układzie wylotowym, które z kolei jest ważnym elementem pracy dieselowskiego silnika.
Jest to nic innego tylko tłumik z odpowiednio wyprofilowanymi łopatkami, które mają za zadanie wstępnie rozprężyć gazy wylotowe przed drugim tłumikiem. Także zapchać tam sie nie ma co, ale od czasu do czasu trzeba przedmuchać wydech z nagromadzych sadzy szczególnie jeżeli ktoś jeździ mało dynamicznie.
Natomiast katalizatory były montowane w samochodach z pompą sterowaną elektronicznie a te miały skłonność do zapychania się ale to inna historia.
Pozdro

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 20 kwie 2008, 10:56

Dzięki mobilek. Rozjaśniłeś sytuacje :idea: . Więc nie ma sensu tego rozbierać, wystarczy troche podusić niuńke <ok> :mrgreen:

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 20 kwie 2008, 11:34

spiczi pisze:Dzięki mobilek. Rozjaśniłeś sytuacje :idea: . Więc nie ma sensu tego rozbierać, wystarczy troche podusić niuńke <ok> :mrgreen:
dokładnie tak ,tylko nie za mocno :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kamil 20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kamil 20 » 20 kwie 2008, 12:04

Mobilek pisze:Natomiast katalizatory były montowane w samochodach z pompą sterowaną elektronicznie
Nie tylko w tych, ja mam AAZ-ta i mam kata a pompa sterowana jest mechanicznie

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 20 kwie 2008, 12:23

Kamil 20 pisze:
Mobilek pisze:Natomiast katalizatory były montowane w samochodach z pompą sterowaną elektronicznie
Ale tutaj mowa jest o B3 a ty masz już B4 a w B4 zarówno w AAZ jak i 1Z były już katalizatory (według ETKI).

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 20 kwie 2008, 15:58

Labiel pisze:
Kamil 20 pisze:
Ale tutaj mowa jest o B3 a ty masz już B4 a w B4 zarówno w AAZ jak i 1Z były już katalizatory (według ETKI).
zgadza sie fabryka wprowadziła katalizatory ze względu na Euro I (normy emisji spalin1992r) i razem z nimi montowała zawory recyrkulacji spalin, także precyzując moją poprzednią wypowiedź powiem tak: kata ma ten samochód, który posiada EGR.

Awatar użytkownika
kaczaza5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kaczaza5 » 23 kwie 2008, 11:37

No fajnie panowie a jak jest w benzyniakach :?: u mnie sytuacja komplikuje się o tyle, że dół silnika mam z golfa 2 1.8 oznaczenie RP a góre z jakiejś audi bo nie ma wtrysku, ani kompa tylko gaźnik :-/ i tu moje pytanie czy ja mam kata czy tylko tłumik :?: Jak to ostatnio wyciągałem i przyświeciłem tam lampką (do środka) to zobaczyłem takie małe dziureczki całe zadymione na czarno (od str wlotu), zaś z tyłu tej puszki (od str wylotu) to "sitko" ma kolor biały :shock:
Może to być katalizator :?: i jakby go wywalił i wstawił np ten tłumik z allegro, to byłaby niunia żywsza :?:

Awatar użytkownika
rczopik2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rczopik2 » 23 kwie 2008, 12:05

kaczaza5 jeżeli masz tak jak piszesz to na 100% masz katalizator.
Wytnij go i wstaw rurke. Napewno trochu odmulisz silnik.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl