Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 2.0 abk] strasznie mulowaty

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Shimi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 2.0 abk] strasznie mulowaty

Post autor: Shimi » 27 kwie 2008, 22:02

Wczoraj i dzis moglem sie wkoncu przejechac mojo zabawko (80 2.0ABK qattro) i tu troche sie zawiodlem silnik jest strasznie ospaly. Wiem ze nie ma sie co spodziwac po nim nadzwyczajnych osiagow ale to lekka przesada. Tak jakby ktos reczny zaciagnol. Wczoraj jadac na 3 biegu z predkoscio 80 wcisnelem gaz w podloge a on jak jechal 80 tak nic sie wlasciwie nie zmienilo. Dzis bylo jakby troche lepiej ale i tak jak na 115km powinien byc nieco zwawszy. Nie wiem czy to wina tego ze stal dluzszy czas nie jezdzony (2-3 miesiace) czy to naped qattro go tak muli. Dodam tylko ze moj kolega ma b4 2.0abt i na gazie ten samochod duzo lepiej przyspiesza niz moj na benzynie. Mam zamiar zalozyc niedlugo instalacje gazowo i troche mnie martwi jak wtedy bedzie to jezdzic.

Awatar użytkownika
edek0507
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: edek0507 » 27 kwie 2008, 22:12

Kolego to coś musisz mieć nie tak, ja mam ABT 2.0, i gdy jadę 80 km/h na 3 biegu i wcisnę gaz do dechy to czuję że mocno przyśpiesza, szału może nie ma no ale przyspiesza. Sprawdź podstawowe rzeczy takie jak filtry, świece i przewody WN, jak to jest ok to trzeba szukać innych przyczyn.

[ Dodano: 2008-04-27, 22:14 ]
Dodam że fura jest w gazie, i naprawdę jest mała różnica między gazem a benzyną jeśli chodzi o przyspieszanie

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 28 kwie 2008, 06:58

dokładnie 115Km to nie stadnina ale przyspieszać sie da a już na pewno od 80 do 130 to jak przeciąg powinien iść. Vag trzeba by podpiąć może się coś wyjaśni, przyczyn może być wiele. Filtry, złe paliwo, źle ustawiony zapłon, uwalony czujnik temperatury, uwalony przepływomierz...itd, itp

Shimi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Shimi » 28 kwie 2008, 21:53

Kolega tu wsponial o czujniku teperatury. No wlasnie silnik bardzoooo wolno sie nagrzewa. Sprawdze podstawowe rzeczy oczywiscie. Z czasem zamierzam cos zrobic z wydechem bo i tak mam do wymiany moze wyciac katalizator... A mam takie pytanie jeszcze: czy jest duza roznica w przyszpieszeniu z napedem na przod i qattro?? To znaczy czy naped na 4 ma ujemny wpyw a jesli tak to jak duzy?

a.malek

Post autor: a.malek » 28 kwie 2008, 22:13

l
Shimi pisze:Nie wiem czy to wina tego ze stal dluzszy czas nie jezdzony (2-3 miesiace)
. Jeżeli stał tyle czasu, to mogły oktany zwietrzeć. Poza tym w aucie nieużywanym lubią zrobić sobie magazyn wiewiórki, szczury i inna "gadzina"....
Ja bym spróbował spuścić starą benzynę, zalać nowej (98) obejrzeć dokładnie stan instalacji i takie miejsca jak np. filtr powietrza, czy nie ma gryzoni, przeczyścił styki od czujników itp, palec i kopółkę zapłonu... Wiem że niektórym wyda się to śmieszne, ale ja już miałem pocięty filtr powietrza, a jego obudowa była pełna nasion, orzechów i innego syfu...

Awatar użytkownika
audiktom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audiktom » 28 kwie 2008, 22:50

Na początek to może wlej świeże paliwo i przegoń trochę te koła! jeśli stał te 3 m-ce to możliwe że paliwko troszkę zwietrzało, jak nie pomoże to, do sprawdzenia sonda na pewno! przewody świece kopułka oraz palec, , a jak ci sie powoli nagrzewa to może masz coś z termostatem! co do wydechu to jednak katalizator ci się przyda, masz w nim sondę i będziesz musiał co innego kombinować, jak dobry to zostaw, jak zużyty to pewnie musisz poszukać innego.

Shimi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Shimi » 29 kwie 2008, 19:00

dobra wiem co już mam zrobić dziękuje za rade. zorbie tak jak mówiliście o ewentualnych postępach na pewno napisze

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 29 kwie 2008, 20:06

Shimi pisze:dobra wiem co już mam zrobić dziękuje za rade. zorbie tak jak mówiliście o ewentualnych postępach na pewno napisze
Jak nie dasz sobie rady to odezwij się do mnie na PW.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl