[b4 1.9 tdi 1z] problem z układem kierowniczym
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9 tdi 1z] problem z układem kierowniczym
witam.panowie od 2 dni borykam się z problemem z układem kierowniczym.chodzi o to że podczas skręcania kierownica w prawo słysze wydobywajace sie dziwne dżwieki niby buczenie.tak rzęzi jakby cos sie o cos obcierało. dziwna sprawa bo słychac to tylko wewnatrz pojazdu i tylko podczas skręcania w prawo.słyszałem że moze taki efekt dawac łożysko mcpersona ale wymieniałem to pare miesiecy temu.płyn w ykładzie oczywiście tez jest.może ma ktoś pomysł na co mam zwrócić uwage...
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
nie jest to dźwięk podobny do dźwięku ocierającego się metalu o metal.jest to raczej dźwięk obcierania sie gumy o gume.podobny dźwięk słyszałem w służbowym samochodzie gdy nie było płynu w układzie wspomagania. u mnie płyn oczywiście jest a dźwięk ten występuje tylko podczas skrętu w prawo.słychac to tylko na postoju bo podczas jazdy nie słysze zadnych dziwnych dźwięków...Darecki3037 pisze:to zależy jaki to dźwięk, czy z ze wspomagania czy raczej typowo mechaniczny metal o metal
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
no faktycznie nieciekawie by było gdybys miał racje.dziś zuwżyłem że troszke ubyło mi płynu od wspomagania.nie wiem dokładnie ile było i dlatego musze to zaobserwować przez pare dni.oglądałem przewody które widac z góry i pompe ale wszytko wyglada na suche.nie wiem w którym miejscu to może ubywać...
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
będe musiał to przez pewnien czas zaobserwować czy ubywa czy nie.jesli by ubywało to pewnie wina lezała by po stronie przekładni.moze ktos wie jakie sa przybliżone koszty regeneracji tego elementu.słyszałem że koszt od 350 do 450zł tylko nie wiem czy w tym są zawarte koszty wyciągnięcia przekładni i założenia czy sama regeneracja...aha i może zna ktos jakąś dobra firme na terenie Krakowa lub okolic zajmującą sie tym...
[ Dodano: 2008-05-05, 12:57 ]
sprawdziłem i płynu nie ubywa.dziwna sprawa bo jak samochód postoi w garażu lub na zewnątrz całą noc to nic nie słychac ale jak samochód się rozgrzeje to zaczyna coś buczeć...
[ Dodano: 2008-05-05, 12:57 ]
masz racje to wprowadziło mnie w błąd.na zimnym silniku poziom płynu jest troche ponad min a na rozgrzanym jest miedzy min a max.dziwna sprawa bo dziś nie słysze szadnych szumów, żadnego obcierania a jeszcze dwa dni temu było to wyraźnie słyszalne.musze wejśc pod samochód i wtedy wszytko będzie jasne bo z takiego zgadywania nic nie bedzie...Solskier pisze:Pamietaj ze na zimnym i rozgrzanym motorze poziom płynu bedize sie róznił, moze to wprowadziło Cie w bład.
sprawdziłem i płynu nie ubywa.dziwna sprawa bo jak samochód postoi w garażu lub na zewnątrz całą noc to nic nie słychac ale jak samochód się rozgrzeje to zaczyna coś buczeć...