Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4] Montaż bi-xenonów pod H4

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
Awatar użytkownika
minon1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: minon1 » 12 kwie 2008, 12:43

czapa pisze:Krzysztof_Suliko, to mogles poprosic od diagnosty zaswiadczenie ze wszystko jest dobrze ustawione i spelnia normy to wtedy juz nikt by niemial prawa sie doczepic, chyba ze za brak spryskow :-P
Żaden diagnosta nie bezie podcinał gałęzi na której siedzi, a co do xenonu w zwykłych lampach to totalna porażka.
Owszem dla Ciebie kierowcy i pasażerów w Twoim autku gitara, ale tym co przed Tobą i naprzeciwko to totalne oślepienie i nie mów mi że nie. :-?

Awatar użytkownika
kaczaza5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kaczaza5 » 12 kwie 2008, 14:38

ziemor, jak dla mnie te światełka co sa opisane na elektrodzie poprostu bajkowe gratuluje pomysłu wykonania i efektu końcowego bo bardzo ładnie świeci przez co jesteś widoczny na drodze, a jak czytałem co te ludzie tam na tym forum wypisują to prawie z krzesła spadłem <haha> że to np. światła przeciwmgielne, albo że za nisko, albo inne cuda, że Cie patrol przetrzepie o to :shock:
Jak dla mnie kompletne kretynizmy tam ludzie nie doceniają takich ulepszeń bo wolą sobie poskładać z 2 górali 1 damki i 3 składaków i jakiegos powypadkowego skuterka poskładać rower :shock: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Romek1983
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Romek1983 » 19 kwie 2008, 20:46

zrób foty i pokaż jak to swieci bo myśle nad ksenonem :-)

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 21 kwie 2008, 11:41

Ja juz tyle czasu jeżdże fakt ze mam spryski ijak do tej pory nikt sie nie przyczepił chodx byłem zatryzmywany do kontroli.

Awatar użytkownika
Romek1983
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Romek1983 » 23 kwie 2008, 20:27

jak możesz to pokaż mi jak to wygląda w rzeczywistości . i czy nie świecą na niebiesko . taka moja prośba

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 23 kwie 2008, 21:49

Przejrzyj cały watek tam sa fotki jak świeca światła

Awatar użytkownika
zgredek27
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zgredek27 » 26 kwie 2008, 11:27

jak możesz to pokaż mi jak to wygląda w rzeczywistości . i czy nie świecą na niebiesko . taka moja prośba
Wszystko zalezy jaki kolor ksenonu wezmiesz.. jesli 4300 to wszystko jest OK, biale swiatlo nocą. Juz od 6000K kolor znaczaca zaczyna wpadac w niebieski. U mnie jedynie patrzac w soczewke widac niebieski odcien, droga oswietlona jest czystym bialym swiatlem.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 29 kwie 2008, 10:33

Faktycznie 4300K świeca czystym białym swiatłem ale 6000 maja tylko lekkie zabarwienie niebieskawe i ładniej wyglądaja, a oswietlanie drogi nie cierpi na tym

Awatar użytkownika
Romek1983
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Romek1983 » 05 maja 2008, 16:50

wojtek 26 jakiej firmy masz xenony bo chciałbym jakieś sprawdzone kupić.i ile zapłaciłeś .z góry dziękuje
:-)

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 30 maja 2008, 10:49

Szukaj na allegro firmy e-ledex to od nich kupiłem, też miałem obawy jak bedą świecić czy nie bedzie problemu z odcięciem światło-cienia ale jest wszystko OK

michalwielun
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: michalwielun » 01 cze 2008, 12:18

ja mam juz od dawna w 90 b3 polecam wszystkim w nocy to jak sie przesiadam do auta z normalnymi swiatlami to mam wrazenie ze cos nie tak jest ale fakt ludzi jadacyhc z przeciwka troche raza bo raz mi sie koles na cb skarzyl ze swieca troche za wysoko

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 08 lip 2008, 13:37

Ostatnio jechał wieczorem A4 taty i masakra nic nie widac w porównaniu do moich światełek

Awatar użytkownika
chips
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: chips » 08 lip 2008, 16:24

czapa pisze:DRED, byles moze na stacji z xenonami zeby ci zalegalizowali??
ziemor, tak jak pisze DRED, zrobic to pozadnie i zabardzo nie beda sie mieli do czego przyczepic a jesli beda chcieli to jak bedziesz mial wszystko z homologacja to znajda i tak cos do przyczepienia :lol: tez zbieram kaske i czesci na bi-xenonek bo chce to zrobic tak jak juz DRED mi opisywal w jednym z postow nawet moze zrobie autopoziomowanie jak drapne gdzies na szrocie auto stym zebym widzial jak to jest zalozone :-P

Wszystko z homologacją??? :shock: Pokaż mi reflektory do B3/B4 homologowane na xenon. Homologację na żarówki czy przetwornice możesz sobie w buty wsadzić jak reflektor jest homologowany na H4 lub H1.

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 10 paź 2008, 02:15

dodam też swoje 3 grosze do tematu :-)

Otóż u siebie w B4 też założyłem bixenony.
reflektory mam zwykłe (nie ori) tylko jakieś zamienniki bo wtedy tylko na takie było mnie stac. Swiatełka świecą naprawdę dobrze, świateł drogowych używam naprawdę rzadko, gdyż mijania mi wystarczają w zupełności.

Swiatła ustawione są dobrze. odcięcie swiatło/cień w normie, wiązka skierowana eliptycznie też

rozmawiałem z diagnostą odnośnie ksenonów. powiedział, że aby mozan było montować ksenony musi być sprysk i autopoziomowanie ( żyroskopowe bądź poziomicowe -> 2 różne patenty ale działanie podobne)

spryski nie problem zebrać czesci troche rezania i gotowe.
autopoziomowanie jest juz trudniesze do wykonania ...

Zauważyłem też ze wszystkie auta które fabrycznie posiadają ksenony, szkło reflektora jest gładkie i powinno posiadać homologacje bodajże DC lub DR

Tylko w krajach UE jest przepis mówiący o tym: jeżeli samochód jest wyposazony w oświetlenie emitujące strumień swietlny o mocy powyżej 2000 lm to musi być wyposażony w układy oczyszczania szkła reflektora czyli w spryski lub wycieraczki jak w volvo lub ładzie
o autopoziomowaniu nic nie mówią.
Polskie przepisy nic nie mówią o ksenonach. pytałem znajomego z komendy i powiedział ze nic mu o tym nie wiadomo.

Powiem że zdania są podzielone. jedni mówią ze policja zabierze dowód, drugi ze bedzie problem z przeglądem, a ja powiem ze ani z tym ani z tamtym nie miałem problemu. Policja mnie zatrzymała sprawdzili dowód, sprawdzili czy wszystkie swiatła działają, popatrzyli na opony, zobaczyli ze jest apteczka, gaśnica, kamizelka, kpl zarówek z bezpiecznikami, koło zapasowe, podnosnik i klucze, linka holownicza, sprawdzili czy szyba przednia nie ma pęknięcia czy większych odprysków czyli ogólnie trafiłem na najbardziej upierdliwy patrol Policji ze znakiem towarowym zastrzeżonym "R" jaki mozna było.
o dmuchaniu i numerze VIN nie wspomnę...

i do ksenonów sie nie doczepili ... :shock: :roll: pomimo ze sprysków nie mam... jeszcze nie mam ale juz kolejna porcja czesci leci z Tradexu :mrgreen:

Z jednej strony jest to dobre ze kierowca lepiej widzi, oszczędza wzrok, oszczedza prąd z akumulatora (2x xenon to 70W a nie 2x H4=130W) oszczędza paliwo, mniej niszczy środowisko naturalne

z drugiej strony przy złym ustawieniu reflektorów razi innych kierowców, jesli montuje do fabrycznych reflektorów to łamie prawo tak jak ja, za brak sprysków łamie prawo

jesli ktoś jechał samochodem z fabrycznymi ksenonami i autopoziomowaniem to pewnie wie ze autopoziom to jedna wielka kicha i stek bzdur...
gdy się jedzie pod duże wzniesienie to swiatła swiecą dosłownie przed maskę ...
a jak za samej górze wzniesienia jest zakręt to wtedy jest naprawdę nieprzyjemnie ...

Reasumując.

Odnośnie swiateł ksenonowych mozna powiedzieć wiele. a ja to ujmę tak ze wszystko kręci się wokół pieniędzy.

polecam poczytać.

http://wesem.pl/pytania/

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm (rozdział 3)

http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/inde ... age=czytaj

http://www.infor.pl/dzienniki-unii-euro ... r,137.html (pierwszy plik pdf punkt 6.2.9)

Awatar użytkownika
KLAKSON
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: KLAKSON » 10 paź 2008, 10:03

Ja jak montowałem w seryjne lampy xenony to w dzień mi mrugali, że walę im po oczach :-| . Więc z tego zrezygnowałem i czekałem aż coś nowego wejdzie na allegro i....kupiłem lampy soczewkowe do tego xenon 6000K i jestem zadowolony z zakupu. Nie ma mowy o jakimś tam mruganiu, że oślepiam czy coś. Jest ok tylko teraz chyba będę musiał się rozejrzeć nad spryskiwaczami co bym był już spokojny o ewentualne kontrole. <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl