Nowy serwer
- krzysiek_kw15
- Forum Audi 80

- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Skuciok
- Forum Audi 80

- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Widzę że jesteś kolego nowy, nie wiesz jak to forum działało wcześniej i jak się poprawiło, nie wiem czemu się w ogóle pytasz i zarzucasz marnotrawstwo , nie dałeś ani grosza (chyba że się mylę).
na pytanie:
Co do nowego serwera. Wszystko jest gites. Dzięki Doc za zaangażowanie, moje problemy z forum, o których Ci pisałem, na sieci w domu zniknęły. Jak będzie potrzeba $ na działanie forum to na moje skromne wsparcie możesz liczyć.
na pytanie:
Odpowiem krótko bo tak, żebyś mógł bezproblemowo korzystać.bodzio pisze:Ja się tak zapytam, po co Wam serwer dedykowany?
Nie, to nie marnowanie pieniędzy.bodzio pisze:Czy to nie marnowanie pieniędzy na utrzymanie kilku stron na osobnym serwerze?
może duży dla jednej osoby, ale klubowiczów chętnych do pomocy jest sporo i odmówienie sobie kilku piwek na rzecz forum PKA80 nie jest wyrzeczeniem ponad nasze siłybodzio pisze:1200 zł rocznie to bardzo duży wydatek.
Co do nowego serwera. Wszystko jest gites. Dzięki Doc za zaangażowanie, moje problemy z forum, o których Ci pisałem, na sieci w domu zniknęły. Jak będzie potrzeba $ na działanie forum to na moje skromne wsparcie możesz liczyć.
Niby dużo, ale można sobie pozwolić na znacznie więcej. Dzięki sporej pojemności dysku można rozbudować plikownie. Można np odpalić jakąś galerię i dać do niej dostęp użytkownikom forum (np w podziękowaniu tym, którzy wpłacili coś na rzecz forum), żeby mogli umieszczać sobie swoje fotki. Przy takim miejscu na dysku + nielimitowane transfery + 100Mbitowe łącze można wymyślić wiele rzeczy. W ostateczności można nawet za niewielkimi opłatami przyjąć pod swoje skrzydła jakieś mniejsze forum czy coś (podpięcie domeny + skonfigurowanie wirtualki w apache'u to chwilka czasu). Jak już nawet pisałem w tym wątku, też jestem administratorem serwera dedykowanego, który został wykupiony głownie dla jednego forum, co jednak nie przeszkadza temu, że oprócz głównego forum jest tam kilka stron, inne forum itp.bodzio pisze:Witam
Ja się tak zapytam, po co Wam serwer dedykowany? Czy to nie marnowanie pieniędzy na utrzymanie kilku stron na osobnym serwerze? 1200 zł rocznie to bardzo duży wydatek.
Inna sprawa:
Doc, od czasu do czasu widzę, że są problemy z wydajnością, np serwer odpowiada dość długo itp. Czy PHP ma załadowany moduł do cacheowania opcodów? Przydałby się APC lub eAccelerator (ja osobiście preferuje APC - Alternative PHP Cache). To znacznie zmniejsza obciążenie serwera od strony interpretera PHP.
Podejrzewam jednak, że największe obciążenie generuje baza danych. Nie wiem jak phpBB, ale vBulletin ma możliwość korzystania np z memcached co bardzo mocno zmniejsza obciążenie bazy danych.
Dla przykładu dodam, że na sprzęcie Pentium IV 3GHz i 1GB ramu forum, którym się opiekuje siadało już przy 200 osobach na forum jednocześnie (skrypt vBulletin). Głownie z powodu obciążenia bazy, ale php też ostro dawało. Po załadowaniu do php APC, po zainstalowaniu memcached i modułu php memcache i skonfigurowaniu skryptu forum do korzystania z tego, obecnie serwer nawet nie czuje obciążenia przy 250 osobach jednocześnie na forum.
Nic nie rozumiem, ale kasę wpłacam regularnie i bardzo się cieszę, że jesteśmy "na swoim" <urodziny>yawor pisze:Niby dużo, ale można sobie pozwolić na znacznie więcej. Dzięki sporej pojemności dysku można rozbudować plikownie. Można np odpalić jakąś galerię i dać do niej dostęp użytkownikom forum (np w podziękowaniu tym, którzy wpłacili coś na rzecz forum), żeby mogli umieszczać sobie swoje fotki. Przy takim miejscu na dysku + nielimitowane transfery + 100Mbitowe łącze można wymyślić wiele rzeczy. W ostateczności można nawet za niewielkimi opłatami przyjąć pod swoje skrzydła jakieś mniejsze forum czy coś (podpięcie domeny + skonfigurowanie wirtualki w apache'u to chwilka czasu). Jak już nawet pisałem w tym wątku, też jestem administratorem serwera dedykowanego, który został wykupiony głownie dla jednego forum, co jednak nie przeszkadza temu, że oprócz głównego forum jest tam kilka stron, inne forum itp.bodzio pisze:Witam
Ja się tak zapytam, po co Wam serwer dedykowany? Czy to nie marnowanie pieniędzy na utrzymanie kilku stron na osobnym serwerze? 1200 zł rocznie to bardzo duży wydatek.
Inna sprawa:
Doc, od czasu do czasu widzę, że są problemy z wydajnością, np serwer odpowiada dość długo itp. Czy PHP ma załadowany moduł do cacheowania opcodów? Przydałby się APC lub eAccelerator (ja osobiście preferuje APC - Alternative PHP Cache). To znacznie zmniejsza obciążenie serwera od strony interpretera PHP.
Podejrzewam jednak, że największe obciążenie generuje baza danych. Nie wiem jak phpBB, ale vBulletin ma możliwość korzystania np z memcached co bardzo mocno zmniejsza obciążenie bazy danych.
Dla przykładu dodam, że na sprzęcie Pentium IV 3GHz i 1GB ramu forum, którym się opiekuje siadało już przy 200 osobach na forum jednocześnie (skrypt vBulletin). Głownie z powodu obciążenia bazy, ale php też ostro dawało. Po załadowaniu do php APC, po zainstalowaniu memcached i modułu php memcache i skonfigurowaniu skryptu forum do korzystania z tego, obecnie serwer nawet nie czuje obciążenia przy 250 osobach jednocześnie na forum.