Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Nowy serwer

Dział ogólny dotyczący Polskiego Klubu Audi 80
Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 07 maja 2008, 09:55

podziękowania dla administracji za dobra robotę <ok> i dla klubowiczów którzy się zaangażowali i dołożyli parę groszy w nowy serwer tak dalej koledzy <spoko>

spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Kris
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 1.6 JK

Post autor: spiczi » 07 maja 2008, 10:33

<ok> I już ładnie śmiga:) <mikolaj>

Awatar użytkownika
Marcin19l
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Marcin19l » 07 maja 2008, 10:55

działa jak talala <ok> dobra robota doc

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 07 maja 2008, 11:35

super ze wszystko jest jak należy. Oby ten serwer był najlepszy i niezawodny (liczby nie kłamią) :mrgreen: Podziękowania dla zaangażowanych za ciężką pracę i pomoc finansową.

Awatar użytkownika
krzysiek_kw15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: krzysiek_kw15 » 07 maja 2008, 12:03

gratlacje dla Doc'a i klbowiczów. Wreszcie jesteśmy u siebie :mrgreen: :mrgreen:

Żo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żo » 07 maja 2008, 15:51

Oczywiście nie można zapominać o w miarę regularnych wpłatach, żeby nie okazało się, że to tylko jednorazowa akcja.

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 07 maja 2008, 16:32

Łoj to już :shock: przecież miało być dopiero wieczorkiem :-D Doc, foxbat, dzięki <ok> jesteście wielcy <bravo>

mazi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mazi » 07 maja 2008, 22:42

no koledzy jestem pod wrazenieniem mucha nie siada
wy to jestescie naprawiacze pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rene
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rene » 07 maja 2008, 23:01

strzałeczka panowie!
<bravo>

bodzio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bodzio » 15 maja 2008, 12:32

Witam
Ja się tak zapytam, po co Wam serwer dedykowany? Czy to nie marnowanie pieniędzy na utrzymanie kilku stron na osobnym serwerze? 1200 zł rocznie to bardzo duży wydatek.

Awatar użytkownika
misiek440
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: misiek440 » 15 maja 2008, 12:42

a masz wyobrażenie jakie tu transfery wchodzą w grę, ja mam forum 45 userów i mam miesięcznie ponad 1gb transferu, tutaj to na wykupienie transferu to byś zbankrutował. Do tego żaden hosting nie pociągnie przy tylu użytkownikach tak obciążającego skryptu jakmi jest php by przemo

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 15 maja 2008, 12:47

Widzę że jesteś kolego nowy, nie wiesz jak to forum działało wcześniej i jak się poprawiło, nie wiem czemu się w ogóle pytasz i zarzucasz marnotrawstwo , nie dałeś ani grosza (chyba że się mylę).
na pytanie:
bodzio pisze:Ja się tak zapytam, po co Wam serwer dedykowany?
Odpowiem krótko bo tak, żebyś mógł bezproblemowo korzystać.
bodzio pisze:Czy to nie marnowanie pieniędzy na utrzymanie kilku stron na osobnym serwerze?
Nie, to nie marnowanie pieniędzy.
bodzio pisze:1200 zł rocznie to bardzo duży wydatek.
może duży dla jednej osoby, ale klubowiczów chętnych do pomocy jest sporo i odmówienie sobie kilku piwek na rzecz forum PKA80 nie jest wyrzeczeniem ponad nasze siły

Co do nowego serwera. Wszystko jest gites. Dzięki Doc za zaangażowanie, moje problemy z forum, o których Ci pisałem, na sieci w domu zniknęły. Jak będzie potrzeba $ na działanie forum to na moje skromne wsparcie możesz liczyć.

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 15 maja 2008, 14:31

bodzio pisze:Witam
Ja się tak zapytam, po co Wam serwer dedykowany? Czy to nie marnowanie pieniędzy na utrzymanie kilku stron na osobnym serwerze? 1200 zł rocznie to bardzo duży wydatek.
Niby dużo, ale można sobie pozwolić na znacznie więcej. Dzięki sporej pojemności dysku można rozbudować plikownie. Można np odpalić jakąś galerię i dać do niej dostęp użytkownikom forum (np w podziękowaniu tym, którzy wpłacili coś na rzecz forum), żeby mogli umieszczać sobie swoje fotki. Przy takim miejscu na dysku + nielimitowane transfery + 100Mbitowe łącze można wymyślić wiele rzeczy. W ostateczności można nawet za niewielkimi opłatami przyjąć pod swoje skrzydła jakieś mniejsze forum czy coś (podpięcie domeny + skonfigurowanie wirtualki w apache'u to chwilka czasu). Jak już nawet pisałem w tym wątku, też jestem administratorem serwera dedykowanego, który został wykupiony głownie dla jednego forum, co jednak nie przeszkadza temu, że oprócz głównego forum jest tam kilka stron, inne forum itp.

Inna sprawa:
Doc, od czasu do czasu widzę, że są problemy z wydajnością, np serwer odpowiada dość długo itp. Czy PHP ma załadowany moduł do cacheowania opcodów? Przydałby się APC lub eAccelerator (ja osobiście preferuje APC - Alternative PHP Cache). To znacznie zmniejsza obciążenie serwera od strony interpretera PHP.
Podejrzewam jednak, że największe obciążenie generuje baza danych. Nie wiem jak phpBB, ale vBulletin ma możliwość korzystania np z memcached co bardzo mocno zmniejsza obciążenie bazy danych.

Dla przykładu dodam, że na sprzęcie Pentium IV 3GHz i 1GB ramu forum, którym się opiekuje siadało już przy 200 osobach na forum jednocześnie (skrypt vBulletin). Głownie z powodu obciążenia bazy, ale php też ostro dawało. Po załadowaniu do php APC, po zainstalowaniu memcached i modułu php memcache i skonfigurowaniu skryptu forum do korzystania z tego, obecnie serwer nawet nie czuje obciążenia przy 250 osobach jednocześnie na forum.

Awatar użytkownika
tomo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomo » 15 maja 2008, 16:05

yawor pisze:
bodzio pisze:Witam
Niby dużo, ale można sobie pozwolić na znacznie więcej. Dzięki sporej pojemności dysku można rozbudować plikownie. Można np odpalić jakąś galerię i dać do niej dostęp użytkownikom forum (np w podziękowaniu tym, którzy wpłacili coś na rzecz forum), żeby mogli umieszczać sobie swoje fotki. Przy takim miejscu na dysku + nielimitowane transfery + 100Mbitowe łącze można wymyślić wiele rzeczy. W ostateczności można nawet za niewielkimi opłatami przyjąć pod swoje skrzydła jakieś mniejsze forum czy coś (podpięcie domeny + skonfigurowanie wirtualki w apache'u to chwilka czasu). Jak już nawet pisałem w tym wątku, też jestem administratorem serwera dedykowanego, który został wykupiony głownie dla jednego forum, co jednak nie przeszkadza temu, że oprócz głównego forum jest tam kilka stron, inne forum itp.

Inna sprawa:
Doc, od czasu do czasu widzę, że są problemy z wydajnością, np serwer odpowiada dość długo itp. Czy PHP ma załadowany moduł do cacheowania opcodów? Przydałby się APC lub eAccelerator (ja osobiście preferuje APC - Alternative PHP Cache). To znacznie zmniejsza obciążenie serwera od strony interpretera PHP.
Podejrzewam jednak, że największe obciążenie generuje baza danych. Nie wiem jak phpBB, ale vBulletin ma możliwość korzystania np z memcached co bardzo mocno zmniejsza obciążenie bazy danych.

Dla przykładu dodam, że na sprzęcie Pentium IV 3GHz i 1GB ramu forum, którym się opiekuje siadało już przy 200 osobach na forum jednocześnie (skrypt vBulletin). Głownie z powodu obciążenia bazy, ale php też ostro dawało. Po załadowaniu do php APC, po zainstalowaniu memcached i modułu php memcache i skonfigurowaniu skryptu forum do korzystania z tego, obecnie serwer nawet nie czuje obciążenia przy 250 osobach jednocześnie na forum.
Nic nie rozumiem, ale kasę wpłacam regularnie i bardzo się cieszę, że jesteśmy "na swoim" <urodziny>

Aro69
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Aro69 » 15 maja 2008, 23:02

Niski ukłon dla całego szefostwa za wkład włożony w przeniesienie na nowy serwer-pełen szacunek dla Was!!!Doc to był dobry pomysł z tym własnym serwerem. <pijaczek> należy się wam :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział Forum Audi 80”