[B4 2.0 ABT LPG] kontrolka gazu
[B4 2.0 ABT LPG] kontrolka gazu
Witam koledzy :mrgreen:
Jak pewnie już słyszeliście od niedawna zostałem szczęśliwym posiadaczem Audi 80 B4.
I mam takie pytanie jeśli chodzi o kontrolkę od poziomu gazu..
Składa się ona z pięciu diod gdzie pierwsza jest czerwona (rezerwa) a pozostałe żółte..
Problem leży w tym iż kiedy tankuje do pełna nigdy mi się nie świeci 5 kontrolek tylko 4 -wyczytałem że butla może być maksymalnie napełniona swojej objętości 80% wiec te 20% może odchodzi na ta piąta diodę tak przy najmniej sobie myślę i może ona dla tego nie świeci.. no ale przejdę dalej..he..
i tak kiedy sobie śmigam moją ukochaną niunia i zaczyna mi się palić tylko jedna kontrolka żółta (pozostaje tylko czerwona czyli rezerwa) i jadę zatankować i gazu mi wchodzi tylko gdzieś za 28zł... teraz jeżdżę na czerwonej diodzie i mam zrobione dopiero 160km a miałem bak do pełniuśko zatankowany..
Czy to jest normalne? że tak szybko się wyczerpują te diody tzw. ze jeszcze tyle km mogę przejechać na tej czerwonej diodzie?? bo inaczej jak tankuje to mi paliwa wchodzi za 30-20zł
Dodam ze butle gazu mam 55l i znajduje się ona w kole zapasowym
Pozdarwiam
RobertO
Jak pewnie już słyszeliście od niedawna zostałem szczęśliwym posiadaczem Audi 80 B4.
I mam takie pytanie jeśli chodzi o kontrolkę od poziomu gazu..
Składa się ona z pięciu diod gdzie pierwsza jest czerwona (rezerwa) a pozostałe żółte..
Problem leży w tym iż kiedy tankuje do pełna nigdy mi się nie świeci 5 kontrolek tylko 4 -wyczytałem że butla może być maksymalnie napełniona swojej objętości 80% wiec te 20% może odchodzi na ta piąta diodę tak przy najmniej sobie myślę i może ona dla tego nie świeci.. no ale przejdę dalej..he..
i tak kiedy sobie śmigam moją ukochaną niunia i zaczyna mi się palić tylko jedna kontrolka żółta (pozostaje tylko czerwona czyli rezerwa) i jadę zatankować i gazu mi wchodzi tylko gdzieś za 28zł... teraz jeżdżę na czerwonej diodzie i mam zrobione dopiero 160km a miałem bak do pełniuśko zatankowany..
Czy to jest normalne? że tak szybko się wyczerpują te diody tzw. ze jeszcze tyle km mogę przejechać na tej czerwonej diodzie?? bo inaczej jak tankuje to mi paliwa wchodzi za 30-20zł
Dodam ze butle gazu mam 55l i znajduje się ona w kole zapasowym
Pozdarwiam
RobertO
Nawet najstarsi górale nie znaleźli na to sposobu...
A tak poważnie to nie przejmuj się tymi kontrolnymi diodami.
Fachowiec może ci ustawić że będzie się świecić przy pełnym zbiorniku cały komplet diodek.
Są to jednak tylko orientacyjne wskazania.
Wykasuj licznik przebiegu dziennego.
Zatankuj do pełna i jeździj do objawów braku przyspieszenia pow 2000 o/min.
Wtedy przełącz na benzynę i zobacz ile przejechałeś na gazie. Zapamiętaj ile km zrobiłeś na gazie. Zawsze tankuj gdy przejedziesz podobną ilość km. Jak wejdzie mniej to się ciesz ,że jeździsz oszczędnie.
Mnie ABT pali na trasie ok 9l a w mieście nawet do 12-13l w zależności od korków.(i od buta) :->
A tak poważnie to nie przejmuj się tymi kontrolnymi diodami.
Fachowiec może ci ustawić że będzie się świecić przy pełnym zbiorniku cały komplet diodek.
Są to jednak tylko orientacyjne wskazania.
Wykasuj licznik przebiegu dziennego.
Zatankuj do pełna i jeździj do objawów braku przyspieszenia pow 2000 o/min.
Wtedy przełącz na benzynę i zobacz ile przejechałeś na gazie. Zapamiętaj ile km zrobiłeś na gazie. Zawsze tankuj gdy przejedziesz podobną ilość km. Jak wejdzie mniej to się ciesz ,że jeździsz oszczędnie.
Mnie ABT pali na trasie ok 9l a w mieście nawet do 12-13l w zależności od korków.(i od buta) :->
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
nie walcz z tym bo nic nie wskurasz, nigdy to dokładne nie będzie, mnie czerwona pali się jak chce czasem jak mam jeszcze ze 20 litrów w baku czasem na puściutkim zbiorniku wskazuje że jest do połowy pełny ...
policz spalanie, zatankuj sobie od zera do pełna gazu, zobaczysz ile wejdzie,
potem rób tak: (ile litrów mieści się w baku/spalanie w litrach na setkę )* 100 , skasuj licznik dziennych km i nie przekraczaj wyliczonej wartości to na pewno gazu ci nie braknie
policz spalanie, zatankuj sobie od zera do pełna gazu, zobaczysz ile wejdzie,
potem rób tak: (ile litrów mieści się w baku/spalanie w litrach na setkę )* 100 , skasuj licznik dziennych km i nie przekraczaj wyliczonej wartości to na pewno gazu ci nie braknie
-
- Forum Audi 80
w taty samochodzie jest butla 44 litry a wchodzi max. 38 i zawsze tankuje jak jest mniej więcej 300km ! <ok> ostatnio było 325km o weszło tylko 35l czyli spalanie wyszło ok 10.8/ 100km ! :lol: nie wiem dlaczego te audice tak mają, że ma trasie lecisz 100km/h czy 160km/h to i tak spali max 12 litrów ! te nasze ABK jest jakieś "zaczarowane"
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
witaj a ja mam mam taką samą centralkę od gazu jak twoja też 5 diodową i palą się wszystkie a to za sprawą że moją butla ma poj 34 L i tyle wchodzi na tej butli robie od 260 do 300 km zależy gdzie śmigam ale najlepszym sposobem jest zatankowanie na full i wyjeżdzij do zera i zobaczysz ile kilometrów zrobisz ja zawsze patrze na kilometry to najlepsza metoda i zawsze parę kropli w baku jest paliwa
Witaj nowy użytkowniku
Jezeli chodzi o te kontrolki to mozesz zrobic tak aby pokazywaly LEPIEJ. Chodzi mi o to ze mozna regulowac na zbiorniku to jak sie zaswiecaja kontrolki i sluzy do tego hmm jak by to nazwac takie male urzadzonki w sumie potencjometr ktory sie przekreca w lewo lub prawo. Ja u siebie w aucie mam tak wyregulowane ze po zatankowaniu do pelna pala mi sie przewaznie 4 diody ( jest to uzaleznione od stacji i sily dotankowania) a gdy mam rowne pol baku gazu to zaczyna juz sie zapalac rezerwa.
Musisz tym potencjometrem obracac albo w lewo albo w prawo tylo pamietaj o tym iż czas reakcji na diodach w aucie bedzie dopiero po chwili wiec zalecane jest zatankowanie np. gazu za 30zl okol 10L i wtedy ustawianie np. stanu jednej kropki.
Poza tym co do spalania to musze przyznac iz jest to dziwna sprawa poniewaz udalo mi sie w moim ABK zejsc do 9 L na setke i naprawde jezdzilem spokojnie ale gdy jezdze ostrawo w miescie i poza to pali 11 a jak na trasie zapierniczalem 170 tak momentami to srednia mi wyszla 10. Mi sie wydaje ze te silniki przy predkosci rzedu 120 nie pala duzo poniewaz maja wtedy odpowiednia moc i same jada, pozdro
Musisz tym potencjometrem obracac albo w lewo albo w prawo tylo pamietaj o tym iż czas reakcji na diodach w aucie bedzie dopiero po chwili wiec zalecane jest zatankowanie np. gazu za 30zl okol 10L i wtedy ustawianie np. stanu jednej kropki.
Poza tym co do spalania to musze przyznac iz jest to dziwna sprawa poniewaz udalo mi sie w moim ABK zejsc do 9 L na setke i naprawde jezdzilem spokojnie ale gdy jezdze ostrawo w miescie i poza to pali 11 a jak na trasie zapierniczalem 170 tak momentami to srednia mi wyszla 10. Mi sie wydaje ze te silniki przy predkosci rzedu 120 nie pala duzo poniewaz maja wtedy odpowiednia moc i same jada, pozdro
mozna to orientacyjnie wykalibrować na wielozaworze na butli. ale te wszystkie kontrolki poziomu gazu są tylko i wyłącznie orientacyjne. nie ma sensu tego kalibrować bo i tak co stacja LPG to inny gaz (jedni dolewają wiadro wody na cysternę gazu a inni 10 wiaderek wody :lol: :mrgreen: )
raz zatankujesz dobry bez wody to bedzie działać cudnie. a na innej to ci sie ledwo zaświecą 2-3 diody
dlatego trzeba patrzyć na przejechane km
raz zatankujesz dobry bez wody to bedzie działać cudnie. a na innej to ci sie ledwo zaświecą 2-3 diody
dlatego trzeba patrzyć na przejechane km
Nie zgodze sie z kolega na temat dolewania wody do gazu bo to jest przeciez nierealne hmm od kiedy to auto mogloby "chodzic" na wode, poza tym jak by kolega byl ciekawy to by sie zapytal na stacji o cisnienie tankowania gazu bo ten parametr ma wplyw na to ile sie swieci diodek na kontrolce od gazu. Ja sie pytamwidmo pisze:jedni dolewają wiadro wody na cysternę gazu a inni 10 wiaderek wody :lol: :mrgreen: )
raz zatankujesz dobry bez wody to bedzie działać cudnie
Poza tym sam musze sobie wyregulowac ten stan aby mi lepiej pokazywal bo jak narazie przy zapalajacej kontrolce rezerwy mam polowe baku