Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] Ustawienie dawki

ODPOWIEDZ
joan.casrex
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1Z] Ustawienie dawki

Post autor: joan.casrex » 09 maja 2008, 23:53

Witam.Mam pytanie o ustawienie dawki.Kiedys w serwisie Boscha ustwili mi dawke na KTS na 3(to duza dawka).Ja probowalem polaczyc sie vagiem i fejsem na ukl. max232 i poleglem pomimo zmiany predkosci na 240(odczytal tylko ABS).Ale polaczylem sie Deltascan1Z.Teraz pytanko.Czy jakbym chcial zmienic dawke w deltascan i ruszyc nastawnikiem(bo na Kts tez ruszyli nastawnik) to po ustawieniu na rzadana dawke nie beda wyskakiwac bledy typu zle polozenie nastawnika?kiedys czytalem na forum o takim przypadku.[/b]

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 10 maja 2008, 07:26

Przestaw dawke komputerem jesli masz taka mozliwosc w okolice 5 - 5.5mg/skok, jesli nie masz opcji lub nie pójdzie przez kompa to najlepiej młotek w reke i strzał w nastawnik - oczywiscie z czuciem i delikatnie ;-) (mozna popuszczac sróby i zaznaczac miejsce ale przy nastawniku mikronowe przesuniecia robia juz zmiany wiec lepiej pukac młotkiem - i obserwowac na kompie reakcje) stojac przed autem przesuwanie nastawnika w strone szyby - zwieksza dawke czyli cyfry beda malejace, przesuniecie nastawnika w kierunku chłodnicy zmniejsza dawke - cyfra rosnaca. Po zmianie dawki odczujesz nico słabsze auto od dołu ale za to powinieneś odczuć równiez mniejsze spalanie. <ok>

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 10 maja 2008, 08:06

Jeżeli sie zwiekszy dawke to auto bedzie lepiej sie zbierac z dołu, jak zmniejszysz to tak jak pisał solskier troche bedzie wolniejsze zanim sie nie włączy turbo. Jeżeli masz na Boschu to niestety tylko mechaniczne przestawienie nastawnika. Najlepiej ustawic w okolicach 3-3,5 mg ale coś za cos, jak jeździsz duzo po mieście to niewiele wrośnie spalanie.

joan.casrex
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: joan.casrex » 10 maja 2008, 23:49

dzieki ale czy ktos zmienial dawke kozystajac z Deltascan1Z?Nastawnik ja mialem ruszany tzn. aby nastawic dawke

titan
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: titan » 11 maja 2008, 00:04

jesli chodzi o zmianę dawki to skontaktuj się z Adamm'em. On wie jak to zrobić.

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 11 maja 2008, 08:02

joan.casrex pisze:dzieki ale czy ktos zmienial dawke kozystajac z Deltascan1Z?Nastawnik ja mialem ruszany tzn. aby nastawic dawke
Wojtek wyrwźnie napsiał Ci ze nie zmienisz dawki za pomoca kompa, jedyna mozliwosc zmiany dawki na przepływce boscha to jest zmiana mechaniczna czyli ruszanie nastawnikiem (osobicscie wole walić w niego młotkiem, pomimo iż mam przepływke pierburga i moge zmieniac kompem.) Przy zmianie dawki tak jak Ci opsiałem lekkie uderzenia w odpowiednia strone wg opisu i sprawdzanie zmian na kompie.

FritZ
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: FritZ » 14 maja 2008, 19:43

możesz też zmienić rezystorem :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl