Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All] Modyfikacje - brak katalizatorow

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
kamil levy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[All] Modyfikacje - brak katalizatorow

Post autor: kamil levy » 06 mar 2007, 01:23

Jestem właśnie najszczęśliwszym kierowcą na polskich dziurach, bo kupiłem AUDI 80 B4 z dwu litrową jednostką benzynową, tyle że ma jedyne 90 kucy. Serdecznie prosze was panowie i panie rzecz jasna jeśli takowe tu występują, o porady co do delikatnych zmian w zakresie podniesienia mocy i momentu mojego silnika. Z góry pisze, że nie posiadam dostatecznie dużej wiedzy na wyżej podany temat i za wszystkie porady BARDZO wam koledzy dziękuje. Zastanawiam się szczerze nad filterm stożkowym, ale mam mieszane uczucia co do tego, podobnie jak do świec sportowych... jedyne co wiem że zmienie to wydech na jakiś lekko bardziej grzmiący:D Bardzo dziekuje za wszystkie porady i życze wam takiego samego uśmiechu od ucha do ucha jak ja mam patrząc i jadąc tym przecudnym pojazdem.... choć z pewnością wy też go już macie. POZDRAWIAM:D
Ostatnio zmieniony 05 lut 2011, 14:58 przez kamil levy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 06 mar 2007, 01:41

...witaj na forum PLA 80 ;-)
...jeśli od samego początku chciałeś więcej koników w B4, to nie rozumie dlaczego wybrałeś najsłabszą jednostkę :-|
...trzeba było szukać silnika z elektronicznym wtryskiem(2,0 8V) 115ps o oznaczeniu ABK :-P lub 16V 140 konne w dodatku w quattro :lol:
...nad stożkiem sie nawet nie zastanawiaj ...bo to niema sensu...nawet jakbyś chciał to masz i tak okrągły filtr :-| czyli ciężko by to było zrezać(chociaż widziałem już takie wynalazki)...dobra rada, sprawdź czy katalizator nie jest zapchany ...bo jeśli tak to wytnij i w spawaj rurkę...wtedy "może" odczujesz mały przyrost w dolnej partii obrotów...ale eureki sie nie spodziewaj...
...kilka miesięcy temu miałem ten sam problem co Ty...więc postanowiłem zrobić swapa i w końcu jestem zadowolony ze swojej niuni ;-)

pozdrawiam serdecznie Frano :-D

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 06 mar 2007, 06:47

Czemu każdy odmawia filtr stożkowy czy to naprawdę nie ma sensu inwestować w to? daje to jakiś przyrost mocy lub chociaż lepszy dźwięk z silnika?

Awatar użytkownika
MacAudiO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MacAudiO » 06 mar 2007, 08:20

AUDI_A6 pisze:Czemu każdy odmawia filtr stożkowy czy to naprawdę nie ma sensu inwestować w to? daje to jakiś przyrost mocy lub chociaż lepszy dźwięk z silnika?
Tu jest większość odpowiedzi na to pytanie:
viewtopic.php?t=588
viewtopic.php?t=1643

kamil levy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Dzieki:D

Post autor: kamil levy » 06 mar 2007, 14:07

NO właśnie szukałem silniejszej jednostki, ale okazja cenowa trafiła się tak więc nie było co sie zastanawiać. Poza tym moja audica ślicznie wygląda bo już jest obniżona, ma sportową zawieche i wypasiony zółty kolor, o alu już nie wspominając. A propos katalizatora to juz sie nad tym zastanawiałem, ale kwestia przejścia przeglądu mnie meczy i przypadkowego badania składu spalin przez policje, choć takiej przygody jeszcze, odpukać, nie miałem nigdy. Obrazek
Pozdrawiam i dzieki za lekkie otwarcie mi horyzontów :mrgreen:

Awatar użytkownika
barteq289
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: barteq289 » 06 mar 2007, 14:49

ja bym sie bardziej przejmowal tymi zaciemnionymi szybami niz ewentualnym brakiem katalizatora :-) a ile kolega ma opuszczone autko?? Obrazek

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 06 mar 2007, 15:32

ładne audi;) problemów nie powinąłeś mieć z brakiem katalizatora...ja jeżdżę już tak z 3 lata i nigdy kłopotów nie miałem...a spotkań s policją już miałem dosyć sporo :roll:
...jutro mnie dopiero czeka wyzwanie :-| grzeje swoim do Niemiec ..brak katalizatora, tłumika środkowego...cały wolny wylot 2,5 cala :-? ciekawe co mi na granicy powiedzą ..jak zaczną kopać :->
...na Twoim miejscu zrobiłbym tak: katalizator wybebeszył i do środa wspawać rurkę...nikt nie zajarzy, że jest pusty nawet Ci z przeglądu technicznego...
p.s. zmień grill na oryginalny ;-)

Awatar użytkownika
zjawa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zjawa » 08 mar 2007, 07:33

Z tego co sie dowiadywalem to w aucie starszym niz 1995 nie musi byc katalizatora!
Wiec panowie do dzieła :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl