Radio - opinie - Sony CDX-GT 929
Radio - opinie - Sony CDX-GT 929
Tak jak w temacie, chcę zakupić ten model ale chciałbym poznać Waszą opinię na temat tego konkretnego modelu (chociażby z opisu jesli nikt nie miał z nim kontaktu) oraz ogólnie na temat Sony. Super by było gdyby ktoś się wypowiedział, kto ma bądź miał takie radio
Link do radia:
http://www.sony.pl/view/ShowProduct.act ... nicalSpecs
Link do radia:
http://www.sony.pl/view/ShowProduct.act ... nicalSpecs
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, 11:43 przez Lenio21, łącznie zmieniany 1 raz.
Z Twojego zestawienia Doc wygląda na to, że Kenwood jest najlepszym wyborem...;
ale czy uważasz ze radio warte 1000 zł np Alpine będzie wykonane taka samo jak Alpine które Ty posiadasz/posiadałeś z oferty ok 400 zł?? Jednak gdzieś producent musiał utopić środki, żeby cena radia tak podskoczyła :mrgreen: Na przykład ten panel...pisałeś że jest masakryczny w zdejmowaniu i zakładaniu... a użytkownik Audi_A6 posiada model z wyższej półki i nie widzi żadnych problemów z panelem czy wykonaniem radia
może nie będę się tutaj wypowiadał w czyimś imieniu... niech kolega Audi_A6 sam opowie
o swoim modelu
ale czy uważasz ze radio warte 1000 zł np Alpine będzie wykonane taka samo jak Alpine które Ty posiadasz/posiadałeś z oferty ok 400 zł?? Jednak gdzieś producent musiał utopić środki, żeby cena radia tak podskoczyła :mrgreen: Na przykład ten panel...pisałeś że jest masakryczny w zdejmowaniu i zakładaniu... a użytkownik Audi_A6 posiada model z wyższej półki i nie widzi żadnych problemów z panelem czy wykonaniem radia
może nie będę się tutaj wypowiadał w czyimś imieniu... niech kolega Audi_A6 sam opowie
o swoim modelu
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Tak, będzie tak samo wykonane. Posiadam Alpine za prawie 1000 zł. Posiadałem kilka.Lenio21 pisze:le czy uważasz ze radio warte 1000 zł np Alpine będzie wykonane taka samo jak Alpine które Ty posiadasz/posiadałeś z oferty ok 400 zł?
Generalnie powiadam Ci, że Sony - każde Sony - ma specyficzny dla tej firmy dźwięk. Suchy, szorstki, "cyfrowy", trochę plastikowy.
Najlepszym wyborem jeśli zależy Ci na dźwięku będzie Alpina. Jeśli coś pośredniego - Kenwood.
Nie rozważam opcji Pioneera ponieważ zniechęciło mnie kilka modeli i nie wypowiadam się o czymś czym się nie bawiłem.
Nie, nic takiego nie wynika. Wszystko zależy czego oczekujesz od radioodtwarzacza.Lenio21 pisze:Z Twojego zestawienia Doc wygląda na to, że Kenwood jest najlepszym wyborem
Nowe modele Kenwooda są ok w porównaniu ze starszymi. Czyt. lepsze.
Nowe modele Alpiny do 1000 zł, ale i droższe są gorsze w wykonaniu w porównaniu ze starszymi.
Tak to wygląda.
Dominuje jakość dźwięku Alpiny cały czas, ale np wyświetlacze fluo bez filtrów co nowa Alipna robi nagminnie chcąc oszczedzać kasę są okropne.
Proszę.. Alipna za 1200 zł, czy widzisz ten paskudny wyświetlacz który podświetla Ci nieaktywne w danej chwili funkcje ? Oraz kontrast który spod kąta paskudnie się rozmywa ?
http://www.fotosik.pl/aukcje/aukcjaPro. ... ec4d2.html
W Sony czy Kenwoodzie tego nie uwidzisz.
Stare Alpiny z LCD to była jakość.
http://allegro.pl/item378642319__alpine ... azja_.html
Albo spójrz na to. Stary wyświetlacz z filtrem
http://allegro.pl/item377504981_alpine_cda_7850r.html
Rozbieranie panelu Alpiny i Sony.
W Sony otwierasz panel łatwo, idealnie, gładko, wszystko pasuje co do setnych mm. Wszystko wskakuje w swoje miejce. Dobre wykonanie, solidne.
Rozbierasz panel Alpiny i martwisz się. Ułamie czy nie ułamie ? Na chama, na siłę trzask prask uff wskoczyło, trochę jak Peyingu ale siedzi.
Wiem, to smutne. Pogoń za schodzeniem z kosztów i linie montażowe w Chinach.
Doc to co napisałeś i pokazałeś o wyświetlaczach Alpine to porażka, okropnie to wygląda...już chyba się odzwyczaiłem od tego typu wyświetlaczy. Co do dźwięku, pracujesz w radiu, więc na pewno masz duże doświadczenie w tej dziedzinie, w pracy zapewne posługujesz sie profesionalnym sprzętem i wiesz co dobre...Tylko, że ja nie chce w samochodzie kliniki dźwięku, po prostu zależy mi na dobrej jakości dźwięku którą tak naprawdę wyrażą pożądne głośniki Dego. I tak wychodzę z założenia, że będę słuchał formatu mp3 więc na jakości już tracę ( Sony daje odsłuch w systemie ATRAC przez usb). Tylko czy różnica w jakości jest aż tak spora, żeby wybór był oczywisty... słuchałem Sony i dźwięk jak dźwięk, na pewno nic "soczystego", nie słuchałem niestety Alpinki; oczywiście na tych samych głośnikach, żeby mieć wiarygodne porównanie! Spróbuję to jakoś zrobić w sklepie, aczkolwiek w pobliżu nie mam żadnego sklepu typowo CA ale pochodzę i poszukam; choć w mojej okolicy taka bieda, że nawet tego modelu Sony nigdzie nie ma, chyba że na zamówienie :-x
A propo jakości dźwięku to myślę, że nawet najlepsze radio nie zagra czysto przy byle głośnikach więc wydaje mi się, że Twoja Alpina plus Signaty a mój planowany Sony plus Dego dadzą taki sam efekt a może nawet lepszy...
A jaki kolega Doc ma konkretnie model??
A propo jakości dźwięku to myślę, że nawet najlepsze radio nie zagra czysto przy byle głośnikach więc wydaje mi się, że Twoja Alpina plus Signaty a mój planowany Sony plus Dego dadzą taki sam efekt a może nawet lepszy...
A jaki kolega Doc ma konkretnie model??
W tej cenie (do 1200zł) można kupić CDA-9886R z wyświetlaczem Biolite. Na tym wyświetlaczu widać tylko to, co aktualnie ma być widać, więc można znaleźć alpinę nową z ładnym wyświetlaczem. Szkoda tylko, że przy wyborze koloru podświetlania nie zmienia się w niej również kolor wyświetlacza , ale nie można mieć przecież wszystkiego. Gdyby ktoś był zainteresowany wyglądem, to znalazłem 2 aukcje, na których jest trochę zdjęć pod różnymi kątami:
http://moto.allegro.pl/item379716761_al ... ratis.html
http://www.fotosik.pl/aukcje/aukcjaPro. ... 2d6.html#e
http://moto.allegro.pl/item379716761_al ... ratis.html
http://www.fotosik.pl/aukcje/aukcjaPro. ... 2d6.html#e
bardzo fajna propozycja na pewno rozwaze, szczególnie tez wyswietlacz jest dobry bo tak jak kolega pisze, widac to co ma byc aktualnie widoczne... jesli do tego dołączyć jakośc dźwieku Alpiny, co zachwala Kolega Doc, to może i zakup godny polecenia... a ten model ma wyjście USB z tylnego panelu, na kablu??yawor pisze:W tej cenie (do 1200zł) można kupić CDA-9886R z wyświetlaczem Biolite
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
http://images5.fotosik.pl/141/eeb3629e267db9b9med.jpg no przecie widać na zdjęciach.
Lenio21, dokładnie, ma USB2.0 na kabelku. Dokupujesz sobie w każdym sklepie komputerowym zwykły przedłużacz USB i montujesz sobie gniazdko gdzie chcesz na konsoli środkowej lub okolicach (można np umocować końcówkę przedłużacza w schowku ). Sam mam zamiar kupić ten model, ale muszę poczekać na napływ gotówki .
-
OnlineDoc
- Administrator
- Kontakt:
yawor, te Alpiny mają OLED czyli organic LED display, czyli na czymś co przypomina diody.
Lenio21, nie twierdzę, że Sony nie da się słuchać. To nie tak. Mówię tylko, że Alpina brzmi lepiej. Co do mp3, popieram. Sam słucham mp3, a ludzie którzy mówią, że to jakość dla głuchych są po prostu mało poważni
USB w radiu to dobra rzecz. Ja mam teraz 9881R, ale nie sugeruj się. Często zmieniam
Lenio21, nie twierdzę, że Sony nie da się słuchać. To nie tak. Mówię tylko, że Alpina brzmi lepiej. Co do mp3, popieram. Sam słucham mp3, a ludzie którzy mówią, że to jakość dla głuchych są po prostu mało poważni
USB w radiu to dobra rzecz. Ja mam teraz 9881R, ale nie sugeruj się. Często zmieniam
tylko się domyslałem, bo serwis fotosik miał jakieś problemy i nie mogłem powiekszyć zdjęciaAUDI_A6 pisze:no przecie widać na zdjęciach.
szkoda, że producent nie dokłada do zestawu tego kabla, jak robią to inni producenci odtwarzaczy oferujący takie zastosowanie USB :cry:yawor pisze:Dokupujesz sobie w każdym sklepie komputerowym zwykły przedłużacz USB
ale to juz chyba lepsze rozwiązanie niż te które wcześniej opisywałeś?Doc pisze:te Alpiny mają OLED czyli organic LED display
bynajmniej masz porównanie i możesz teraz się wypowiedzieć na temat odtwarzaczy <ok>Doc pisze:Często zmieniam
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Taki przedłużacz kosztuje góra 10zł, wiec że tego brakuje to zbytnio bym się tym nie przejmował przy wyborze tego radia.Lenio21 pisze:szkoda, że producent nie dokłada do zestawu tego kabla, jak robią to inni producenci odtwarzaczy oferujący takie zastosowanie USB :cry:
Panowie czy aż tak Was rzutuje jakość wyświetlacza? Przecież i tak jest on dobry i bardzo nie razi po oczach... Przecież to nie jest telewizor tylko zwykłe radio, tutaj bierzemy na główny cel jakość grania i bezawaryjność. Bynajmniej ja bym się tym kierował..Lenio21 pisze:ale to juz chyba lepsze rozwiązanie niż te które wcześniej opisywałeś?
-
OnlineDoc
- Administrator
- Kontakt:
Ja niestety jestem bardziej pedantyczny niż Ty Audi_A6 Wkurza mnie słabe wykonanie czy wyświetlacz. Musi to wszystko nie tylko grać, ale i ładnie prezentować się w aucie.
Niestety ciężko dzisiaj o zakup radia które:
a) kosztuje umiarkowaną kasę
b) pasuje kolorem do podswietlenia zestawu w aucie
c) ładnie gra
d) wykonane jest solidnie
Taki czasy Panowie
Niestety ciężko dzisiaj o zakup radia które:
c) ładnie gra
Taki czasy Panowie
dla mnie ma znaczenie, na pewno mniejsze niż dźwięk ale ma, w przeciwnym wypadku wybierałbym wśród odtwarzaczy które proponują otwór na płytę od zewnątrz, czyli bez zdejmowania panelu, ograniczając jednocześnie wielkość wyświetlacza, kosztem niby wygody czy ergonomii :!:AUDI_A6 pisze:Panowie czy aż tak Wasz rzutuje jakość wyświetlacza
Co do bezawaryjności, to wydaje mi się, że od tego mamy gwarancję ( polska!), jednak wydaje mi się że za te pieniądze nie kupujemy byle czego, aczkolwiek to tylko sprzęt i elektronika...ma prawo się psuć :cry:
[ Dodano: 2008-06-12, 23:45 ]
czy naprawde nie ma takiej Alpinki za 1000 zł która to zaoferuje?Doc pisze:Niestety ciężko dzisiaj o zakup radia które:
c) ładnie gra