Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio - opinie - Sony CDX-GT 929

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 13 cze 2008, 00:14

Czytałem ostatnio test innej Alpiny z wyświetlaczem Biolite. Autor testu napisał, że Alpine bardzo zachwala te wyświetlacze, i że są bardzo czytelne nawet przy mocnym zewnętrznym świetle. Test to potwierdził.

Z tych punktów, które wymienił Doc:
a) Umiarkowana cena to pojęcie względne. Dla jednych będzie to 400zł, a dla innych 1000zł. Dla mnie 1200zł to już spora kasa, ale poważnie się zastanawiam nad zakupem tego radia.
b) Kolor podświetlania przycisków można zmienić na czerwony lub rubinowy. Jedynie wyświetlacz nie daje możliwości zmiany koloru.
c) Nie wiem, jak ten model, ale jak już pisałem w innym wątku, mam teraz CDA-9827 i z jakości dzwięku jestem naprawdę zadowolony. Brakuje mi przede wszystkim USB. No i ktoś strasznie pokaleczył to radio przerabiając je na kieszeń (niezbyt ładne mocowanie uchwytu radia).
d) Tego też nie wiem, jak to wygląda w przypadku tego modelu.

Przeglądając radia w przedziale cenowym 800-1200zł z wyglądu podobają mi się tylko Alpinki. Dodając do tego, że generalnie radia tego producenta charakteryzują się bardzo dobrą jakością dźwięku, dla mnie wybór jest prosty :). W sumie obecna Alpinka jest moim pierwszym radiem we własnym samochodzie, więc mogę być trochę stronniczy :P.

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 13 cze 2008, 00:24

ja tez już bym dawno kupił Alpine ale zraża mnie tylko ta jakość wykonania... ergonomia oraz ten panel, podobno masakryczny, jak pisał Doc, choć nie wiem jak jest w tych modelach z półki 1000 zł...
acha pisałeś Doc, że te przetwornik 24 bitowe to kiepskie rozwiązanie... ale najdroższe alpinki oferują właśnie takie rozwiązanie... tylko że dodają jeszcze ten, wydaje mi się, znakomity procesor dźwięku, którego można szukać marnie w Sony za 1000 zł...
A widywałem już 1 bitowy przetwornik ale z płynna regulacją, więc jakie rozwiązanie będzie lepsze?? :?:

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 13 cze 2008, 23:17

Lenio21 pisze:cha pisałeś Doc, że te przetwornik 24 bitowe to kiepskie rozwiązanie...
Nie, nie pisałem tego nigdzie. Pokaż gdzie ?
Lenio21 pisze:A widywałem już 1 bitowy przetwornik ale z płynna regulacją, więc jakie rozwiązanie będzie lepsze?? :?:
Żadne nie będzie lepsze tak na prawdę.
Do prawidlowego odtworzenia danych ze standardowej plyty CD wystarczy 16-bitowy przetwornik.
W polowie lat 80-tych opracowano przetworniki 18 i 20-bitowe.
Na poczatku lat 90-tych opracowano duzo szybszy przetwornik 1-bitowy.

Generalnie nie przywiązywałbym wagi za dużej do tego.
Jesli jakies CD muli to jest to zwiazane z niewlasciwa aplikacja a nie z samym przetwornikiem.
Ograniczenia mialy jedynie pierwsze przetworniki 14-bitowe na poczatku ery CD. (Philips rulez ;-) )

W CD odtwarzaczach, nie ma to większego znaczenia na dobrą sprawę. To często chwyt marketingowy. Co innego w DVD czy też SACD gdzie dźwięk nie jest już po wyjściu ze studia zapisywany stratnie, oraz jest podawany w więcej niż dwóch kanałach.

Na jakość dźwięku radioodtwarzacza wpływa masę innych rzeczy. Przetwornik niewiele tu wnosi. To trochę tak jak z MOSFETami. Każdy maluje na płycie czołowej, że takie koncówki posiada, a dla mnie tranzystory pprodukowane starą technologią mają lepszą jakość dźwięku. To prawda, że sama technologia MOSFET jest super, ale czy przy wzmacniaczu ma aż takie znaczenie ? ;-)

Owszem stare tranzystory to więcej strat w ciepło, większe chłodzenie, wiekszy pobór prądu itd co w radiach samochodowych ma znaczenie, ale czy aż warto malować to na płycie czołowej ? Nie sądzę ;-) W sprzęcie Home Audio wolałbym potężny zasilacz, radiator i dobre japońskie tranzystory. To jest dynamit w dźwięku :)

Nie zdziwiłbym się gdyby na płycie czołowej ktoś napisał, że jego kondensatory mają elektrolit z jonami babci Stefanii i ubrał to w marketing typu StefaniaCapacitor :-D

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 14 cze 2008, 14:52

Doc pisze:Nie, nie pisałem tego nigdzie. Pokaż gdzie ?
No w jednej z Naszych rozmów na gg na temat radii ruszyliśmy ten wątek, może dosłownie tak to nie określiłeś, że kiepskie rozwiązanie ale ogółem właśnie tak wychodziło, to co teraz piszesz, że wcale nie są aż tak istotne. Ale skoro już są, to chyba po coś mają służyć :?
:
Doc pisze:Na jakość dźwięku radioodtwarzacza wpływa masę innych rzeczy
więc może by tak podsumować, na co zwrócić uwagę, przy zakupie dobrego radioodtwarzacza?? Co jest chwytem marketingowym, co jest istotne a pomijane przy wyborze modelu. Proponowałbym założyć nowy temat, jeśli takowego nie ma jeszcze, wziąć na celownik jakieś radio z górnej półki (bo te przeważnie mają wszystkie bajery) i dokonać oceny. Oczywiście najlepiej jakby zrobiła by to osoba, która zna sie na elektronice i rozwiązaniach technicznych w sprzęcie audio... na przykład Ty Doc <ok> tryskasz wiedzą na ten temat :mrgreen:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 14 cze 2008, 15:24

Lenio21, tylko odsłuch. Tylko to może zapewnić Ci frajdę.
Ja powiadam absolutnie obiektywnie, ba mało tego, nie lubiąc nawet firmy Alpine. Biorąc na warsztat dzisiaj nowe radioodtwarzacze wybranych kilku firm najczesciej spotykanych, markowych z dolnej i średniej półki wyglada to tak, żę Alpina dźwięczy najlepiej, później Kenwood, po nim Pioneer, Sony, JVC, Clarion. Reszty nie wiem, nie sprawdzałem.

Żeby móc to stwierdzić musisz każde radio podłączyć pod dokładnie ten sam zestaw w tym samym aucie z tą samą płytą CD/Mp3 i z każdym pojeździć, posłuchać kilka godzin.

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 14 cze 2008, 15:45

Doc pisze:tylko odsłuch. Tylko to może zapewnić Ci frajdę
rozumiem obiektywną ocenę, bo dla każdego dobre jest co innego, ale wydaje mi się że są sprawy oczywiste w radioodtwarzaczach, np procesor dźwięku, korektowy pasmowe, wyświetlacze, wyjścia/wejścia, przetworniki i wszystko to czym chwali się producent radia, bądź też pomija. Nie każdego jest stać na zakup po jednej sztuce modelu ok każdego producenta, żeby przekonać się które jest najlepsze i po tym doświadczeniu zakupić dopiero model, który mu odpowiada. Po to przecież producenci wystawiają specyfikację techniczną sprzętu, żeby ów potencjalny nabywca wiedział, co kupuje. A dla mnie na przykład, nie jest wszystko jasne, to co piszą producenci i myślę, że nie jestem jedynym... większość
z pewnością kieruje się marką i przywiązaniem do firmy a przecież wcale tak nie powinno być w związku z panującą sytuacją na rynku sprzętu :!:

Awatar użytkownika
Koszulki PKA 80
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Koszulki PKA 80 » 17 cze 2008, 22:44

Lenio21, zawsze można udać się do dobrego CA sklepu i odsłuchać. Na bezrybiu i rak ryba ;-) Sugerując się tym co piszą producenci, uważaj, abyś Peyinga nie nabył ;-)

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 17 cze 2008, 23:23

jeszcze sie chwile rozejrze ale juz wiem ze bede wybierał pomiedzy sony a alpine... raczej
z lekkim pochyleniem na Sony, z uwagi na więcej zalet i niższa cenę w porównaniu do alpiny która jest droższa, mimo iż ma lepsza jakość dźwięku, dając jednocześnie mniejsze wyposażenie... No chyba że uda mi się znaleźć godnego konkurenta pod względem wyposażenia radia...w tej samej cenie

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 17 cze 2008, 23:40

Lenio21, rozważ jeszcze Kenwooda.

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 18 cze 2008, 00:28

Doc pisze:rozważ jeszcze Kenwooda
ja już mam powoli przerost tych informacji technicznych w tych dwóch markach, choć
w sumie Sony już ma faworyta u mnie, Alpina...hmm np teraz przeglądałem i sobie
zapisałem :CDA-9886R, 9885R, 9884R! Ten ostatni chyba jest z najgorszym wyświetlaczem, jednak co mnie zaciekawia skad ta jakość dźwięku... chyba ten procesor dźwięku, który umożliwia dokładne ustawienie parametrów częstotliwości oraz inne opcje, takie jak podbicie basu (Bass Engine...)
Może Doc pomożesz troszkę i zaproponujesz jakieś Kenwoody wobec tego? i co byś wybrał z powyższych modeli Alpiny?

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl