[80 B3] Brak spryskiwacza
[80 B3] Brak spryskiwacza
Witam.
Nie działą mi spryskiwacz. Przy przyciągnięciu dźwigni spryskiwacza włączają sie wycieraki, ale silniczek milczy. Co sugerujecie padł czy moze jakis bezpiecznik ?
Jak go wyjąc, jak się dobrać do niego ? Od góry chyba nie ma dojścia.
Dzięki
Nie działą mi spryskiwacz. Przy przyciągnięciu dźwigni spryskiwacza włączają sie wycieraki, ale silniczek milczy. Co sugerujecie padł czy moze jakis bezpiecznik ?
Dzięki
Ostatnio zmieniony 12 gru 2006, 22:16 przez daniel1997, łącznie zmieniany 1 raz.
JA mialem niedzialajaca pompke spryskiwacza, i to akurat wtedy kiedy byla najbardziej potrzebna w czasie podrozy do Warszawy. Pogoda byla kijowa i padal deszcz ze sniegiem i wszystko przymarzalo. Taka jazda to byla udreka bo szyba byla zamazana i meczyla mnie taka jazda. Po powrocie i odkreceniu nadkola, okazalo sie ze silniczek tej pompki jest caly zardzewialy i ma pelno osadu z kamienia. Popryskalem caly silniczek preparatem WD-40 i zostawilem na 15 minut. No i potem zaczol dzialac. Z poczatku myslalem ze to manetka sie zepsula. Radze zrobic z tym porzadek poki jeszcze cieplo jest.
-
- Forum Audi 80
- Imię: jan
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.8 RU
Re: [B3] Brak spryskiwacza
A może tylko gdzies styku nie ma, szwankował czy poprostu padł.Qwit pisze:Witam.
Dzięki
Wg ksiazki Dieter Korp "reguluje i naprawiam A80" przekaźnik nr 9 jest odpowiedzialny za
automatyczny układ wycieraczek i spryskiwacza. Sprawdzałes bezpieczniki, niestety nie wiem który jest za to odpowiedzialny.
Tu jest odpowiedź na zadane pytanie. Przerabiałem to samo w swojej B4 oraz ojca A6. Reanimacja przyniosła zamierzony efekt ale tylko tymczasowo. Ostatnio znowu zaczęła odmawiać posłuszeństwa. Proponuję kupić nową, żeby za jakiś czas znowu z nią nie walczyć. Ja kupiłem nówkę za 30 zeta (ze wskazaniem braku płynu na AC). Jeśli masz kanał to można się dostać do niej od dołu, nie trzeba wtedy zdejmować koła oraz nadkola!KORU pisze:JA mialem niedzialajaca pompke spryskiwacza, i to akurat wtedy kiedy byla najbardziej potrzebna w czasie podrozy ... po odkreceniu nadkola, okazalo sie ze silniczek tej pompki jest caly zardzewialy i ma pelno osadu z kamienia. Popryskalem caly silniczek preparatem WD-40 i zostawilem na 15 minut. No i potem zaczol dzialac...
Witam :-> , prosze o poradę na podobny problem, a mianowicie: silniczek spryskiwacza dziala raczej ok, slychac jak bzyczy jednak dysze slabo pryskaja plyn na szybe, oraz jakos szybko ubywa mi plynu w zbiorniczku - na postoju nie widac wyciekow na podlodze w garazu. podejrzewam, iz nieszczelnosc musi wystepowac podczas dzialania spryskiwaczy. jak sie do tego zabrac, gdzie szukac przyczyny?
Obejrzyj polaczenia przewodow pod maska tam gdzie lacza sie se spryskiwaczami. Wedlug mnie to ze starosci w spryskiwaczu osadzil sie kamien ktory blokuje przeplyw plynu. Dlatego slabo pryska na szybe a nadmiar plynu wycieka przy laczeniu przewodow ze sprywskiwaczami i to splywa w okolice skrzynki bezpiecznikow. Mozna zdemontowac sprywskiwacz ktory slabo dziala i wygotowac go w goracej wodzie. Ja jednak polecam kupienie nowych cena za sztuke ok 10 zl
W Audi nagminnymi były przypadki obluzowywania się gumek przy dyszach spryskiwacza. W takiej sytuacji plastikowe przewody doprowadzające płyn wypadają powodując zwiekszone zużycie płynu który zamiast na szybę spływa pod maskę. Mam Audi z 1993 roku i pompka działa bez zarzutu a na każdą gumkę założyłem jeszcze opaske zaciskową i te plastikowe przewody nie maja szans na wypadnięcie.
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro