[80 B4 TDI] charczenie z okolic sprzęgła
[80 B4 TDI] charczenie z okolic sprzęgła
od jakiegoś czasu widze że przy jeździe na niskich biegach z niską prędkością coś charczy z okolic sprzęgła/skrzyni biegów. obrotka nie mam wiec nie wiem jakie obroty ale na II biegu mniej wiecej do 30km/h a na III biegu do 40km/h. najbardziej slychać jak jade bez gazu na biegu i auto sie toczy na wolnych obrotach. przy wiekszych predkosciach albo dźwięk zanika albo juz nie slychac, nie wiem.
biegi w skrzyni wchodzą wzorowo wiec co to moze byc? przbieg to oryginał 235 tys km
biegi w skrzyni wchodzą wzorowo wiec co to moze byc? przbieg to oryginał 235 tys km
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
swieży, bez demontażu i weyfikacji nie ma co obstawiać że to napewno skrzynia.Częściej takie objawy dotyczą łożyska oporowego.Bardziej prawdopodobne że to sprzęgło,a 100% będzie wiadomo przy robocie.Można wziąść niunie na podnośnik wsadzić kogo za kółko i wtedy sprawdzić,posłuchać skąd hałasuje.Daras, nie ma co czekać,jak się łożysko rozpadnie to będziesz wracał na sznurku.A jak to łożysko w skrzyni to może stanąć całkiem i zacząć obracać się w obudowie(cholera wie które łożysko jeśli wogóle...).Bierz sie za autko niech nie cierpi Pozdrawiam <ok>
To nie jest uszkodzenie łożyska oporowego sprzęgła. Łożysko zaczyna pracować (czyli hałasować jeśli jest uszkodzone) dopiero po wciśnięciu sprzęgła a kolega pisze że wtedy jest cicho.
Mam benzyniaka więc nie znam dokładnie prędkości na biegach w dieslu ale czy te prędkości nie są po prostu zbyt niskie(obroty w granicach biegu jałowego)? Wtedy byłby to normalny objaw pracy silnika na zbyt niskich obrotach w stosunku do obciążenia.
Mam benzyniaka więc nie znam dokładnie prędkości na biegach w dieslu ale czy te prędkości nie są po prostu zbyt niskie(obroty w granicach biegu jałowego)? Wtedy byłby to normalny objaw pracy silnika na zbyt niskich obrotach w stosunku do obciążenia.