[B4 1.9TDI 1Z] i jego turbina
[B4 1.9TDI 1Z] i jego turbina
Witam
W związku z tym że mam zamiar niedługo sprawić sobie autko takie jak w temacie mam pytanie dotyczące turbiny, a mianowicie mam kumpla który ma takie auto i u niego powyżej 2 tysięcy obrotów w ogóle nie słychać ze włącza się turbina. Z tego co zauważyłem w innych autach z silnikiem TDI powyżej 2 czy 3 tyś obrotów słychać charakterystyczny "gwizd", a u kumpla w audi 80 1.9 tdi 1992 rok, nie slychać tego. Czy to coś z jego silnikiem czy po prostu w tych modelach tak jest? Pozdrawiam....
W związku z tym że mam zamiar niedługo sprawić sobie autko takie jak w temacie mam pytanie dotyczące turbiny, a mianowicie mam kumpla który ma takie auto i u niego powyżej 2 tysięcy obrotów w ogóle nie słychać ze włącza się turbina. Z tego co zauważyłem w innych autach z silnikiem TDI powyżej 2 czy 3 tyś obrotów słychać charakterystyczny "gwizd", a u kumpla w audi 80 1.9 tdi 1992 rok, nie slychać tego. Czy to coś z jego silnikiem czy po prostu w tych modelach tak jest? Pozdrawiam....
Ostatnio zmieniony 10 mar 2007, 22:28 przez MAKLER, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
kolego u mnie slychac sfist tylko na zimnym silniku na cieplym wcale a silniczek chodzi jak ta lala moja niunia ma juz 240 tys i od 100 zrobionych przeze mnie tak jest ze na zimnym slychac ja a na cieplym nie wiec nie zawsze jest tak jak w ksiazce pisza. mam tdi a u mojego kolesia w td slychac ja caly czas a to jak mowi kolega ze jak na zimnym tylko swista a pozniej nie to wtedy jest do remonto to nie prawda pozdro:):)
Akurat mam z konca 94 i nie slychać świszczenia. tak jak sie ktos wypowiadał, w nowszych TDI słychać, co nie ukrywam jest mile dla ucha. Przynajmniej dla mnie :mrgreen:Lukasz TDI pisze:w pierwszych modelach 80 tdi turbiny nie bylio slychac dopiro tdi z 94-95 roku slychac swist turbiny jak swista na zimnym przykladowo z 92 roku jak moja to turbina nadaje sie do regeneracji bo puszcza na lozyskach, wiem bo robilem. pozdrawiam