Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b4

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 24 cze 2008, 21:54

Lenio przecież post wyżej Ci napisałem że miękkie są lepsze. Nie ma sensu pisać po 10 razy tego samego kupuj, a nie będziesz się przymierzał jak pies do jebania jeża :mrgreen:

I Offol ma rację, na Powe jest drogo, idź do Castoramy! Zresztą mówiłem Ci to ze 20 razy...

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 24 cze 2008, 22:43

AUDI_A6 pisze:Lenio przecież post wyżej Ci napisałem że miękkie są lepsze. Nie ma sensu pisać po 10 razy tego samego kupuj, a nie będziesz się przymierzał jak pies do jebania jeża :mrgreen:
ten post to widzę że zmieniłeś a co było przed zmianą to już nie pamiętam :oops:
może coś tam się powtórzyło ale lepiej niech się powtórzy, niż ma nie być napisane; bynajmniej jak ktoś nowozainteresowany przeczyta ten post to bedzie pewny tego co czyta <ok>

ja już wiem i pojadę do Castoramy. a moja początkowa niewiedza wynika z całkowitego braku doświadczenia w tej dziedzinie, wiec proszę o troszkę wyrozumiałości i cierpliwości :mrgreen:

[ Dodano: 2008-06-24, 23:02 ]
Na radio to juz chyba Panowie się wkońcu zdecydowałem... Alpina CDA - 9886R !!! co sądzicie??

Sprawa zostaje tylko okablowania... jakieś sugestie?? Podpowiem tylko że mój wzmak to http://essa.com.pl/oferta/index.php?id= ... 7&pid=1445

i do tego będzie w niedalekiej przyszłości monoblock i skrzynia. więc będę potrzebował grubszych kabli zasilajacych do rozetki;tyle jest spraw pewnych szczegóły nie do końca są mi jasne, jak np długość RCA (acha piece oraz zwrotnice beda w bagazniku) i nie wiem czy np 4 kanałowy RCA o długości 2,7 m bedzie dobry
http://essa.com.pl/oferta/index.php?id= ... 6&pid=1501
czy pozostaje kupno 5 metrowego kabla RCA (mały wybór 4 kanałowych jest ogólnie)

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 25 cze 2008, 01:26

Tak jak mówiłem na GG pociągnij sobie min. kabel 35mm i rozdzielacz dasz w bagażniku.
Cinche musisz puścić dwa na przód i na suba po 5 metrów. Lepiej mieć mało i dowolnie sobie umieszczasz wzmacniacz niż ma być za krótki kabel. Ja ma pociągnięte środkowym tunelem RCA o długości 5 metrów i jeszcze starczają mi do końca krawędzi bagażnika :mrgreen:

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 25 cze 2008, 20:53

AUDI_A6 pisze:Cinche musisz puścić dwa na przód i na suba
miałem zamiar dać RCA 4 kanałowy w jednej wiązce od radia do bagażnika, środkowym tunelem do wzmacniacza (na razie tylko jednego), który bedzie napedzał przód, potem wyląduje drugi piec(monoblock) i od razu bede miał pociagniety przewód RCA do niego z radia. To chyba dobry pomysł? A w tym wypadku wystarczy mi przewód zasilający 35mm?? Bo te 50mm są dość drogie, a jeśli gwarancję bezpiecznego słuchania muzyki da mi ten 35mm to nie chce przepłacać :mrgreen: Czy ktoś może ma dwa wzmaki u siebie, rozetkę i kabel 35mm??

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 25 cze 2008, 21:07

Ja mam na razie 1 wzmacek na kablu 0,8 mniejszy niż 0 wydaje mi się za mały. A jeśli chodzi o kładzenie zasilania i sygnału w jednej wiązce - niech Cię ręka Boska broni! Zasilanie progiem a sygnał tunelem - bo będziesz miał zakłócenia.

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 25 cze 2008, 21:46

Oofol pisze:A jeśli chodzi o kładzenie zasilania i sygnału w jednej wiązce - niech Cię ręka Boska broni!
Nic takiego nie napisałem :mrgreen: spokojnie o tym pamietam, chodziło mi tylko o to że mam zamiar woźic dwa piece i jak to najlepiej/najkorzystniej/najbezpieczniej podłączyć...?? Na pewno bardzie j opłaci sie kupić od razu jeden przewód zasilajcy grubszy plus niz dwa ciensze, bo masę to chyba z uwagi na koszta pociągnę dwa razy po 20mm z karoserii :idea:
Tylko te rozetki mnie zastanawiają...
Oofol pisze:Ja mam na razie 1 wzmacek na kablu 0,8 mniejszy niż 0 wydaje mi się za mały
co masz dokładnie na myśli z tym mniejszy niż 0..., chyba jakas literówka się wkradła... <ok>

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 25 cze 2008, 22:41

Zasilający do wzmacniacz jak i masa muszą mieć taki sam przekrój.

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 25 cze 2008, 22:46

AUDI_A6 pisze:Zasilający do wzmacniacz jak i masa muszą mieć taki sam przekrój
no ok ale zawsze z karoserii to taniej, tylko wiecej pracy, żeby uzyskać 100 % masy, ale oczywiście to przecież możliwe, więc po co przepłacać <ok>

Awatar użytkownika
myszon90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: myszon90 » 25 cze 2008, 23:08

Lenio21 pisze: spokojnie o tym pamietam, chodziło mi tylko o to że mam zamiar woźic dwa piece i jak to najlepiej/najkorzystniej/najbezpieczniej podłączyć...?? Na pewno bardzie j opłaci sie kupić od razu jeden przewód zasilajcy grubszy plus niz dwa ciensze, bo masę to chyba z uwagi na koszta pociągnę dwa razy po 20mm z karoserii :idea:
Tylko te rozetki mnie zastanawiają...
Pociągnij kabel minimum 16mm pod siedzenie, tam zapodaj rozgałęziacz 16mm na 2 X 10mm do każdego ze wzmaków
Masy (2szt) pociągnij spod tylniej kanapy do 2 wzmaków.....
Mogą pojawić się szumy w głośnikach gdy silnik chodzi, ja próbowałem i ciągnąć masę bezpośrednio z aku, potem kupiłem filtr przeciwzakłóceniowy ale nic to nie dało, znaczy po filtrze szumy przycichły, ale nie ustąpiły....
Prwdopodobnie alternator do zrobienia... :-/ :-/ :-/
Wzmak można przykręcić do oparcia tylniej kanapy, nie zagraca kufra a i dostęp łatwy...
Ja tak mam i jest OK......

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 26 cze 2008, 14:46

co masz dokładnie na myśli z tym mniejszy niż 0..., chyba jakas literówka się wkradła... <ok>
Factycnie :-P Miało być 0,5

Masę pociągnij spokojnie z budy. To wcale nie jest dużo roboty - wystarczy że znajdziesz gdzieś otwór fabryczny i dobrze go oszlifujesz. Nie używał bym żadnych konektorów na kable tylko śrubka z dużą podkładką. Ja mam tak zrobione i drugi wzmacniacz na tym i nie było żadnych szumów.
Jak byś chciał to możesz masy jednak oprawić w miedziane konektory w kształcie uszka (i najlepiej wtedy kable do nich przylutować) i przykręcić pod pas bezpieczeństwa z tyłu - np. ten środkowy.

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 26 cze 2008, 20:49

myszon90 pisze:Pociągnij kabel minimum 16mm pod siedzenie, tam zapodaj rozgałęziacz 16mm na 2 X 10mm do każdego ze wzmaków
oj za cieniutkie proponujesz mi Kolego coś mi się wydaje :!: to dobry samochód nie chce go spalić, a sprzęt też mocny, nie mam jeszcze skrzyni i monoblocka ale bez tego sie nie obejdzie :!: od aku to min 30mm i własnie sie zastanawiam czy taki wystarczy, czy musi być 50mm, który kosztuje 50 zł/m :-(
myszon90 pisze:Prwdopodobnie alternator do zrobienia
prawdopodobnie na pewno w alternatorze jest tam coś przeciwzakłuceniowego, ale teraz nie pamietam co :mrgreen: no chyba że masz kable RCA obok zasilających :?:
myszon90 pisze:Wzmak można przykręcić do oparcia tylniej kanapy, nie zagraca kufra a i dostęp łatwy...
zrobiłbym tak gdybym nie miał butli w bagazniku z gazem :cry: wyzej zrobiłem fotke jak planuje zamocowac piece i zwrotnice :!:
Oofol pisze:tylko śrubka z dużą podkładką
rozumiem ze ta podkładka ba dociskac kabel do budy a kable mam sobie rozpleść i ukształtowac w jakieś oczko :?:
Oofol pisze:Jak byś chciał to możesz masy jednak oprawić w miedziane konektory w kształcie uszka (i najlepiej wtedy kable do nich przylutować) i przykręcić pod pas bezpieczeństwa z tyłu - np. ten środkowy.
no tak się składa ze zakupiłem sobie nową lutownice z nadzieją ze przyda mi sięw montażu CA. Tam przy pasie to już chyba nie trzeba nic czyścić,co :?: czy nie ma tam czystej masy :?:

Czy któryś z Panów jest mi w stanie odpowiedziec czy kable 35mm zasilajacy i masa wystarcza od aku do rozetki :idea:

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 26 cze 2008, 21:01

Tak, podkładka ma służyć jako docisk a kabel tak jak napisałeś - rozpleść na pół i zrobić oczko - ja tak mam. Jak byś do pasów chciał mocować to oczko konektora powinno mieć jak najgrubszą powierzchnię i tam już nie trzeba nic czyścić.
Kabel 35mm wystarczy - nie spalisz auta ;-) tylko nie zakładaj jakichś wymyślnych klem tuningowych i nie zapomnij o bezpieczniku do 30cm za akumulatorem 30-40A

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 26 cze 2008, 21:27

Oofol pisze:tylko nie zakładaj jakichś wymyślnych klem tuningowych i nie zapomnij o bezpieczniku do 30cm za akumulatorem 30-40A
no czytałem o tych klemach... lekka przesada, a tak swoją drogą jak mocujecie kabel zasilający do aku?? wciskacie go pomiedzy kleme a "kołek" aku :?: czy stosuje sie jakies spinki...
a z ta oprawka i bezpiecznikiem to jak sie dobiera do kabla :?: zaraz bede szukał takiego kabla i zamawiał...

Sprawa konektorków... jakie są mi potrzebne, ile i do czego??

kabel_dietz_do_montazu_wzmacniacza

takie mogłyby być dla przykładu?? ale bezpiecznik dużo wiekszy

co myslicie o tym zestawie: i tej firmie w sumie...
RCA (2 kanałowy):
dietz_chinch_kabel_5_m

zasilajace 35 mm:
niebieski kabel_dietz_35_mm_ocf_niebieski_na_metry
czerwony
kabel_dietz_35_mm_ocf_czerwony_na_metry

Co do reszty to jeszcze nie wiem, może macie jakąś godną polecenia markę kabli, z szerokim wachlarzem produktóe :?:
:?:
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, 17:41 przez Lenio21, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 26 cze 2008, 23:24

Lenio21 pisze:jakąś godną polecenia markę kabli,
Stringer :mrgreen:

Jak Ci już pisałem bierz Dietza, tanio i dobrze. Bezpiecznik koło 100A.

Konektory oczkowie do akumulatora i do masy. We wzmacniaczu masz miejsca, do których nie trzeba konektorów.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 27 cze 2008, 20:04

Kable Dietz'a są dobre. Do aku podłącz za pomocą konektora oczkowego a do masy najlepiej jak ci pisałem. A bezpiecznik 100A to chyba za dużo - ja mam przy wzmacku 350W RMS 30A i styka.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl