Audio w b4
ten post to widzę że zmieniłeś a co było przed zmianą to już nie pamiętam :oops:AUDI_A6 pisze:Lenio przecież post wyżej Ci napisałem że miękkie są lepsze. Nie ma sensu pisać po 10 razy tego samego kupuj, a nie będziesz się przymierzał jak pies do jebania jeża :mrgreen:
może coś tam się powtórzyło ale lepiej niech się powtórzy, niż ma nie być napisane; bynajmniej jak ktoś nowozainteresowany przeczyta ten post to bedzie pewny tego co czyta <ok>
ja już wiem i pojadę do Castoramy. a moja początkowa niewiedza wynika z całkowitego braku doświadczenia w tej dziedzinie, wiec proszę o troszkę wyrozumiałości i cierpliwości :mrgreen:
[ Dodano: 2008-06-24, 23:02 ]
Na radio to juz chyba Panowie się wkońcu zdecydowałem... Alpina CDA - 9886R !!! co sądzicie??
Sprawa zostaje tylko okablowania... jakieś sugestie?? Podpowiem tylko że mój wzmak to http://essa.com.pl/oferta/index.php?id= ... 7&pid=1445
i do tego będzie w niedalekiej przyszłości monoblock i skrzynia. więc będę potrzebował grubszych kabli zasilajacych do rozetki;tyle jest spraw pewnych szczegóły nie do końca są mi jasne, jak np długość RCA (acha piece oraz zwrotnice beda w bagazniku) i nie wiem czy np 4 kanałowy RCA o długości 2,7 m bedzie dobry
http://essa.com.pl/oferta/index.php?id= ... 6&pid=1501
czy pozostaje kupno 5 metrowego kabla RCA (mały wybór 4 kanałowych jest ogólnie)
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Tak jak mówiłem na GG pociągnij sobie min. kabel 35mm i rozdzielacz dasz w bagażniku.
Cinche musisz puścić dwa na przód i na suba po 5 metrów. Lepiej mieć mało i dowolnie sobie umieszczasz wzmacniacz niż ma być za krótki kabel. Ja ma pociągnięte środkowym tunelem RCA o długości 5 metrów i jeszcze starczają mi do końca krawędzi bagażnika :mrgreen:
Cinche musisz puścić dwa na przód i na suba po 5 metrów. Lepiej mieć mało i dowolnie sobie umieszczasz wzmacniacz niż ma być za krótki kabel. Ja ma pociągnięte środkowym tunelem RCA o długości 5 metrów i jeszcze starczają mi do końca krawędzi bagażnika :mrgreen:
miałem zamiar dać RCA 4 kanałowy w jednej wiązce od radia do bagażnika, środkowym tunelem do wzmacniacza (na razie tylko jednego), który bedzie napedzał przód, potem wyląduje drugi piec(monoblock) i od razu bede miał pociagniety przewód RCA do niego z radia. To chyba dobry pomysł? A w tym wypadku wystarczy mi przewód zasilający 35mm?? Bo te 50mm są dość drogie, a jeśli gwarancję bezpiecznego słuchania muzyki da mi ten 35mm to nie chce przepłacać :mrgreen: Czy ktoś może ma dwa wzmaki u siebie, rozetkę i kabel 35mm??AUDI_A6 pisze:Cinche musisz puścić dwa na przód i na suba
Nic takiego nie napisałem :mrgreen: spokojnie o tym pamietam, chodziło mi tylko o to że mam zamiar woźic dwa piece i jak to najlepiej/najkorzystniej/najbezpieczniej podłączyć...?? Na pewno bardzie j opłaci sie kupić od razu jeden przewód zasilajcy grubszy plus niz dwa ciensze, bo masę to chyba z uwagi na koszta pociągnę dwa razy po 20mm z karoserii :idea:Oofol pisze:A jeśli chodzi o kładzenie zasilania i sygnału w jednej wiązce - niech Cię ręka Boska broni!
Tylko te rozetki mnie zastanawiają...
co masz dokładnie na myśli z tym mniejszy niż 0..., chyba jakas literówka się wkradła... <ok>Oofol pisze:Ja mam na razie 1 wzmacek na kablu 0,8 mniejszy niż 0 wydaje mi się za mały
Pociągnij kabel minimum 16mm pod siedzenie, tam zapodaj rozgałęziacz 16mm na 2 X 10mm do każdego ze wzmakówLenio21 pisze: spokojnie o tym pamietam, chodziło mi tylko o to że mam zamiar woźic dwa piece i jak to najlepiej/najkorzystniej/najbezpieczniej podłączyć...?? Na pewno bardzie j opłaci sie kupić od razu jeden przewód zasilajcy grubszy plus niz dwa ciensze, bo masę to chyba z uwagi na koszta pociągnę dwa razy po 20mm z karoserii :idea:
Tylko te rozetki mnie zastanawiają...
Masy (2szt) pociągnij spod tylniej kanapy do 2 wzmaków.....
Mogą pojawić się szumy w głośnikach gdy silnik chodzi, ja próbowałem i ciągnąć masę bezpośrednio z aku, potem kupiłem filtr przeciwzakłóceniowy ale nic to nie dało, znaczy po filtrze szumy przycichły, ale nie ustąpiły....
Prwdopodobnie alternator do zrobienia...
Wzmak można przykręcić do oparcia tylniej kanapy, nie zagraca kufra a i dostęp łatwy...
Ja tak mam i jest OK......
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Factycnie Miało być 0,5co masz dokładnie na myśli z tym mniejszy niż 0..., chyba jakas literówka się wkradła... <ok>
Masę pociągnij spokojnie z budy. To wcale nie jest dużo roboty - wystarczy że znajdziesz gdzieś otwór fabryczny i dobrze go oszlifujesz. Nie używał bym żadnych konektorów na kable tylko śrubka z dużą podkładką. Ja mam tak zrobione i drugi wzmacniacz na tym i nie było żadnych szumów.
Jak byś chciał to możesz masy jednak oprawić w miedziane konektory w kształcie uszka (i najlepiej wtedy kable do nich przylutować) i przykręcić pod pas bezpieczeństwa z tyłu - np. ten środkowy.
oj za cieniutkie proponujesz mi Kolego coś mi się wydaje :!: to dobry samochód nie chce go spalić, a sprzęt też mocny, nie mam jeszcze skrzyni i monoblocka ale bez tego sie nie obejdzie :!: od aku to min 30mm i własnie sie zastanawiam czy taki wystarczy, czy musi być 50mm, który kosztuje 50 zł/mmyszon90 pisze:Pociągnij kabel minimum 16mm pod siedzenie, tam zapodaj rozgałęziacz 16mm na 2 X 10mm do każdego ze wzmaków
prawdopodobnie na pewno w alternatorze jest tam coś przeciwzakłuceniowego, ale teraz nie pamietam co :mrgreen: no chyba że masz kable RCA obok zasilających :?:myszon90 pisze:Prwdopodobnie alternator do zrobienia
zrobiłbym tak gdybym nie miał butli w bagazniku z gazem :cry: wyzej zrobiłem fotke jak planuje zamocowac piece i zwrotnice :!:myszon90 pisze:Wzmak można przykręcić do oparcia tylniej kanapy, nie zagraca kufra a i dostęp łatwy...
rozumiem ze ta podkładka ba dociskac kabel do budy a kable mam sobie rozpleść i ukształtowac w jakieś oczko :?:Oofol pisze:tylko śrubka z dużą podkładką
no tak się składa ze zakupiłem sobie nową lutownice z nadzieją ze przyda mi sięw montażu CA. Tam przy pasie to już chyba nie trzeba nic czyścić,co :?: czy nie ma tam czystej masy :?:Oofol pisze:Jak byś chciał to możesz masy jednak oprawić w miedziane konektory w kształcie uszka (i najlepiej wtedy kable do nich przylutować) i przykręcić pod pas bezpieczeństwa z tyłu - np. ten środkowy.
Czy któryś z Panów jest mi w stanie odpowiedziec czy kable 35mm zasilajacy i masa wystarcza od aku do rozetki :idea:
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Tak, podkładka ma służyć jako docisk a kabel tak jak napisałeś - rozpleść na pół i zrobić oczko - ja tak mam. Jak byś do pasów chciał mocować to oczko konektora powinno mieć jak najgrubszą powierzchnię i tam już nie trzeba nic czyścić.
Kabel 35mm wystarczy - nie spalisz auta tylko nie zakładaj jakichś wymyślnych klem tuningowych i nie zapomnij o bezpieczniku do 30cm za akumulatorem 30-40A
Kabel 35mm wystarczy - nie spalisz auta tylko nie zakładaj jakichś wymyślnych klem tuningowych i nie zapomnij o bezpieczniku do 30cm za akumulatorem 30-40A
no czytałem o tych klemach... lekka przesada, a tak swoją drogą jak mocujecie kabel zasilający do aku?? wciskacie go pomiedzy kleme a "kołek" aku :?: czy stosuje sie jakies spinki...Oofol pisze:tylko nie zakładaj jakichś wymyślnych klem tuningowych i nie zapomnij o bezpieczniku do 30cm za akumulatorem 30-40A
a z ta oprawka i bezpiecznikiem to jak sie dobiera do kabla :?: zaraz bede szukał takiego kabla i zamawiał...
Sprawa konektorków... jakie są mi potrzebne, ile i do czego??
kabel_dietz_do_montazu_wzmacniacza
takie mogłyby być dla przykładu?? ale bezpiecznik dużo wiekszy
co myslicie o tym zestawie: i tej firmie w sumie...
RCA (2 kanałowy):
dietz_chinch_kabel_5_m
zasilajace 35 mm:
niebieski kabel_dietz_35_mm_ocf_niebieski_na_metry
czerwony
kabel_dietz_35_mm_ocf_czerwony_na_metry
Co do reszty to jeszcze nie wiem, może macie jakąś godną polecenia markę kabli, z szerokim wachlarzem produktóe :?:
:?:
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, 17:41 przez Lenio21, łącznie zmieniany 1 raz.