[B4 1Z Avant] - tylni spryskiwacz
[B4 1Z Avant] - tylni spryskiwacz
Witam,
Mam pytanie do właścicieli Avantów, a mianowicie tylnego spryskiwacza. Przy przytrzymaniu włącznika tylnej wycieraczki, tak aby leciał płyn, spryskiwacz rusza razem z wycieraczką po całej szybie, natomiast nie psika i "rozsmarowuje" z jednego miejsca (np na środek szyby). Czy jest to normalne w Avancie?
Mam pytanie do właścicieli Avantów, a mianowicie tylnego spryskiwacza. Przy przytrzymaniu włącznika tylnej wycieraczki, tak aby leciał płyn, spryskiwacz rusza razem z wycieraczką po całej szybie, natomiast nie psika i "rozsmarowuje" z jednego miejsca (np na środek szyby). Czy jest to normalne w Avancie?
Mozna to naprawic zaraz wrzuce instrukcje naprawy
http://www.a4-klub.pl/smf/all_b5_napraw ... 698.0.html tam masz pokazane co i jak tylko na podstawie A4 ale jest identyko w B4
http://www.a4-klub.pl/smf/all_b5_napraw ... 698.0.html tam masz pokazane co i jak tylko na podstawie A4 ale jest identyko w B4
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
tom79, Dysza spryskiwacza jest zamontowana do ośki wycieraczki na wcisk. Chcąc ją zdemontować trzeba ją dobrze chwycić szczypcami (kombinerkami) i ciągnąć do siebie. Z rurką doprowadzającą płyn po drugiej stronie ośki, jest podobnie z tym, że rurka ta zatrzaskuje sie na samej dyszy. Przerabiałem to całkiem niedawno, bo ukręcił się zatrzask na dyszy i płyn lał się do wnętrza pokrywy. Kupiłem nowy komplet (dysza+rurka) w ASO, za całe 34zł.
WOJTEK26, nie jestem zalogowany na a4 klub więc nie mam możliwości nic obejrzeć. Więc jeśli jest inna możliwosć żeby na to popatrzeć to chętnie poproszę.
IC69, NIe wiem czy dobrze opisalem problem, ale z otworu spryskiwacza psika normalnie płyn na szybę i nic nie leci do środka, natomiast spryskiwacz podąża razem z wycieraczką po całej szybie (zdążyła się o tym przekonać ostatnio pewna Pani która stała swoim samochodem z otwartą szybą) A chciałbym usunąć tą usterkę żeby oszczędzić innym mycia twarzy płynem do spryskiwaczy
Ale to też sprawdzę.[/b][/i]
IC69, NIe wiem czy dobrze opisalem problem, ale z otworu spryskiwacza psika normalnie płyn na szybę i nic nie leci do środka, natomiast spryskiwacz podąża razem z wycieraczką po całej szybie (zdążyła się o tym przekonać ostatnio pewna Pani która stała swoim samochodem z otwartą szybą) A chciałbym usunąć tą usterkę żeby oszczędzić innym mycia twarzy płynem do spryskiwaczy
Ale to też sprawdzę.[/b][/i]
IC69 Z tym wycięciem to może być mozliwe, natomiast z drugiej strony osłona głowicy daje się zamontować tylko w jednym położeniu, ponieważ ma bodajże trzy wypustki (dwie krótsze i jedną dłuższą).
Więc teraz pytanie, czy można coś poprawić żeby spryskiwacz psikał w jedno miejsce i dysza stała nieruchomo, a nielatała razem z wycieraczką?
Więc teraz pytanie, czy można coś poprawić żeby spryskiwacz psikał w jedno miejsce i dysza stała nieruchomo, a nielatała razem z wycieraczką?
- IC69
- Przyjaciele
tom79, w pierwszej kolejności zdemontuj tapicerkę pokrywy i sprawdź czy rurka doprowadzająca płyn, maksymalnie dolega do silnika (pasuje tylko w jednym położeniu) i czy się nie obraca razem z wycieraczką. Możesz jeszcze spróbować podciągnąć lekko dyszę, tak żeby się nie spierała na ośce. Powodzenia, jak by co to pisz.
Faktycznie Miales racje. Dzisiaj rozebrałem cały mechanizm i jednak ma psikać w jednym miejscu.IC69 pisze:Właśnie, że nie wszystko Ok! Spryskiwacz jest nieruchomy i pryska na środek szyby. Gdyby miało być inaczej, to raczej nie potrzebne było by takie podłużne wycięcie w zaślepce głowicy.tom79 ma psikać po całej szybie razem z wycieraczka. masz wszystko ok
Wybaczcie zamieszanie. :oops:
- IC69
- Przyjaciele
tom79, przecież już Ci pisałem, że dysza jest zamontowana na wcisk, nie trzeba odkręcać żadnej nakrętki. Zresztą zobacz sam:
To niebieskie, to jest rurka doprowadzająca płyn a to czarne to spryskiwacz. Na zdjęciu spryskiwacz jest nie kompletny, brakuje kawałka tej cienkiej rureczki, ponieważ się ułamał i z tego właśnie powodu, dysza podążała za wycieraczką.
W ten sposób, te części są ze sobą połączone w ośce wycieraczki.
Po prostu, jedno zatrzaskuje się w drugim i przytrzymuje na wzajem, nic sie nie przykręca. Jeżeli chcesz to zdemontować, to zalecał bym w pierwszej kolejności odbezpieczyć rurkę doprowadzają ze spryskiwacza ( co wiąże się z demontażem tapicerki) a dopiero później wyjecie samego spryskiwacza z ośki wycieraczki.
Naprawdę nic trudnego, ale jak by co to pytaj.
To niebieskie, to jest rurka doprowadzająca płyn a to czarne to spryskiwacz. Na zdjęciu spryskiwacz jest nie kompletny, brakuje kawałka tej cienkiej rureczki, ponieważ się ułamał i z tego właśnie powodu, dysza podążała za wycieraczką.
W ten sposób, te części są ze sobą połączone w ośce wycieraczki.
Po prostu, jedno zatrzaskuje się w drugim i przytrzymuje na wzajem, nic sie nie przykręca. Jeżeli chcesz to zdemontować, to zalecał bym w pierwszej kolejności odbezpieczyć rurkę doprowadzają ze spryskiwacza ( co wiąże się z demontażem tapicerki) a dopiero później wyjecie samego spryskiwacza z ośki wycieraczki.
Naprawdę nic trudnego, ale jak by co to pytaj.