Witam.
Jestem nowy więc wybaczcie mi jakiekolwiek błędy . Mam następujący problem. Otóż na benzynie jak i na gazie auto mi przerywa tzn. tak jakby brakowało mu paliwa. Dzieje się tak pomiędzy 2 - 3 tyś obrotów (najbardziej odczuwalne). Jeśli macie jakiekolwiek pomysły piszcie. Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
[80 B4 2.0 ABT] Przerywa na benzynie i na gazie
-
- Forum Audi 80
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
misiek440, błagam, co to za rady, żeby rozszczelniać dolot? Żeby sprawdzić czy mieszanka jest odpowiednia to trzeba na analizator spalin pojechać, a nie dziury w dolocie robić . I na jakiej podstawie stwierdzasz, że to wina złej dawki paliwa? Równie dobrze może to być wina źle ustawionego zapłonu, zużytego układu WN, sondy lambda i paru innych usterek.
jeśli zarówno na gazie jak i na benzynie silnik przerywa, to należy przyjrzeć się układowi zapłonowemu. Ja bym zaczął od podmianki świec, przewodów, kopułki i palca. Oprócz tego sfatygowałbym się do zdjęcia osłony od rozrządu i sprawdził jego ustawienie i naciąg. Czy auto ma moc? Czy przerywa tylko w zakresie 2-3 tys obr/min? Czy wyżej także?
Akurat u mnie tak było i bez analizatora usunąłem problem. Zalewał się na gazie i na benzynie silnik (a sprawiało wrażenie że brakuje mu mieszanki). Dostawał bardzo mało powietrza przez przepławkę. Teraz wszytko śmiga. Ja w moim przepływomierzu dla sprawdzenia wyciągałem klapkę kompletnie i autko hulało na gazie. Po regulacji przepływki śmiga mi i na benzynie i na gazie.misiek440, błagam, co to za rady, żeby rozszczelniać dolot?
Co do reszty się zgadzam WN i ustawienie zapłonu- tylko ja u siebie miałem to ustawione i sprawdzone. A z tą przepływką to chyba z 3 tygodnie walczyłem :evil:
-
- Forum Audi 80