Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ABT] Przerywa na benzynie i na gazie

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
mateusztomczak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.0 ABT] Przerywa na benzynie i na gazie

Post autor: mateusztomczak » 08 lip 2008, 19:56

Witam.
Jestem nowy więc wybaczcie mi jakiekolwiek błędy :P. Mam następujący problem. Otóż na benzynie jak i na gazie auto mi przerywa tzn. tak jakby brakowało mu paliwa. Dzieje się tak pomiędzy 2 - 3 tyś obrotów (najbardziej odczuwalne). Jeśli macie jakiekolwiek pomysły piszcie. Z góry dzięki.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
misiek440
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: misiek440 » 08 lip 2008, 21:59

zła dawka paliwa, spróbuj najpierw poluzować opaskę od dolotu i zrobić tam szczelinę. Przejedź się i zobacz czy nie lepiej. Jeśli lepiej to znaczy że zamało powietrza dostaje.
Oczywiście na gazie bo na benzynie prawdopodobnie nie pojedzie :idea:

Napisz jaką masz instalacje LPG-może wina sondy

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 08 lip 2008, 22:13

misiek440, błagam, co to za rady, żeby rozszczelniać dolot? Żeby sprawdzić czy mieszanka jest odpowiednia to trzeba na analizator spalin pojechać, a nie dziury w dolocie robić :-P . I na jakiej podstawie stwierdzasz, że to wina złej dawki paliwa? Równie dobrze może to być wina źle ustawionego zapłonu, zużytego układu WN, sondy lambda i paru innych usterek.

madazaw
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: madazaw » 08 lip 2008, 22:27

jeśli zarówno na gazie jak i na benzynie silnik przerywa, to należy przyjrzeć się układowi zapłonowemu. Ja bym zaczął od podmianki świec, przewodów, kopułki i palca. Oprócz tego sfatygowałbym się do zdjęcia osłony od rozrządu i sprawdził jego ustawienie i naciąg. Czy auto ma moc? Czy przerywa tylko w zakresie 2-3 tys obr/min? Czy wyżej także?

Awatar użytkownika
misiek440
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: misiek440 » 08 lip 2008, 22:43

misiek440, błagam, co to za rady, żeby rozszczelniać dolot?
Akurat u mnie tak było i bez analizatora usunąłem problem. Zalewał się na gazie i na benzynie silnik (a sprawiało wrażenie że brakuje mu mieszanki). Dostawał bardzo mało powietrza przez przepławkę. Teraz wszytko śmiga. Ja w moim przepływomierzu dla sprawdzenia wyciągałem klapkę kompletnie i autko hulało na gazie. Po regulacji przepływki śmiga mi i na benzynie i na gazie.
Co do reszty się zgadzam WN i ustawienie zapłonu- tylko ja u siebie miałem to ustawione i sprawdzone. A z tą przepływką to chyba z 3 tygodnie walczyłem :evil:

madazaw
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: madazaw » 08 lip 2008, 22:50

Wszystko kozacko, ale ABT nie zna czegoś takiego jak przepływomierz.

Awatar użytkownika
misiek440
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: misiek440 » 08 lip 2008, 22:54

sory wielkie opisałem swój problem z którym się borykałem wiele dni. Po prostu nie znam wszystkich silników audi. Czyli mój post jet nie ważny można usunąć :mrgreen: . A ja myślałem że ten złośliwy patent montowali w większości. Następnym razem będę szukał audi bez tego ustrojstwa <ok>

mateusztomczak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mateusztomczak » 11 lip 2008, 10:13

Byłem u mechanika i mówiłem mu co i jak. Sprawdził przewody, kopułkę itd. i powiedział, że wszystko jest OK. Może rzeczywiście ten zapłon. Będę musiał to skontrolować. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Jeśli zlokalizuję przyczynę to napiszę. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl