Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b3 1.6] skrzynia 4ka zamiana na 5ke

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
grabczes18
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 b3 1.6] skrzynia 4ka zamiana na 5ke

Post autor: grabczes18 » 17 lip 2008, 17:56

witam kolegow nabylem piekna audice ale niestety ze skrzynia 4ka i mulowalat jest strasznie ze nie wspomne o spalaniu(ok 9l)znajomy mechanik odradza mi zmiane bo twierdzi ze fabryka tak jej dala i nie wolno ruszac a mam mozliwosc kupinie skrzynii 5ki!czy zmiana skrzynie przyniosla by jakies polepszenie:)pozdrawiam i licze na wasza pomoc <piwo>

Awatar użytkownika
Silvesters
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Silvesters » 17 lip 2008, 19:04

jezeli skrzynia pasuje do tego silnika to napewno bedzie polepszenie, o ile pod tym slowem rozumiemy to samo ;-) nie ma co pekac tylko trzeba sprawdzic czy pasuje i ja wlozyc :mrgreen:

Awatar użytkownika
benek77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek77 » 17 lip 2008, 19:10

Ja bym się nie zastanawiał tylko wrzucał skrzynie 5-cio biegową, w trasie będzie się przyjemniej jechało, a i w mieście będzie różnica. Ja jeżdżąc po mieście bardzo bardzo często korzystam z 5 biegu, więc same korzyści. Twój mechanik dziwne rzeczy opowiada, fabryka dała 4-ro biegową skrzynię i dawała też 5-cio, więc co jest przeszkodą w podmiance skrzyni??. Wrzucaj i się nie zastanawiaj.

grabczes18
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grabczes18 » 17 lip 2008, 21:38

a panowie powiedzcie mi skrzynka musi byc inealnie dopasowana np. ja mam motor 1.6 to musi byc od 1.6 czy pasowalaby np od 1.8 lub 2.0??

Awatar użytkownika
benek77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek77 » 17 lip 2008, 23:01

Jak na mój gust nie powinno być problemów, ale dla pewności przejrzyj tą stronkę: http://www.meckisfaq.de/antworten/motor ... edaten.htm, masz najparwdopodobniej skrzynię o oznaczeniu AKS, więc na 100% możesz wrzucać skrzynię o oznaczeniu AKM, ponieważ była ona montowana seryjnie w autach z twoim silnikiem, czy też AKL. Popatrz dobrze na tej stronie bo generalnie można spasować sporo skrzyń z większych silników. W autach z takim silnikiem jak twój były montowane skrzynie takie jak w większych jednostkach, a w nich z kolei montowano skrzynie nie montowane w silniku RN, więc zamienność tych skrzyni jest oczywista, na mój gust do twojego auta swobodnie podejdą skrzynie montowane w tych silnikach: JN, JV, NE, PM, RN, RU, SF, 3A, DZ, MU, SD, PP, RNA i pewnie innych. Gdybym się jednak mylił ktoś na pewno mnie poprawi.

Awatar użytkownika
kaczaza5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kaczaza5 » 27 lip 2008, 13:34

W audiczkach praktycznie wszystkie skrzynie pasują do wszystkich silników, ale mają one różne przełożenia dlatego jak wsadzisz skrzynie z dieselka to Twoja niuńka popędziłaby pewnie ze 200km/h, ale nie popędzi bo jej braknie siły, żeby ją do tylu rozbujać :-P
Także popatrz na oznaczenia
Szwagier też ma 1.8 tyle, że na wtrysku i ja na 5, żeby muieć 100km/h musze wkręcić silnik do 3 tyś a u niego żeby poleciala 100 wystarcza mu 2.400 obr/min. Wniosek - śwagier ma inną skrzynie ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl