[80 b3 1.6] skrzynia 4ka zamiana na 5ke
-
- Forum Audi 80
[80 b3 1.6] skrzynia 4ka zamiana na 5ke
witam kolegow nabylem piekna audice ale niestety ze skrzynia 4ka i mulowalat jest strasznie ze nie wspomne o spalaniu(ok 9l)znajomy mechanik odradza mi zmiane bo twierdzi ze fabryka tak jej dala i nie wolno ruszac a mam mozliwosc kupinie skrzynii 5ki!czy zmiana skrzynie przyniosla by jakies polepszenie:)pozdrawiam i licze na wasza pomoc
- Silvesters
- Forum Audi 80
Ja bym się nie zastanawiał tylko wrzucał skrzynie 5-cio biegową, w trasie będzie się przyjemniej jechało, a i w mieście będzie różnica. Ja jeżdżąc po mieście bardzo bardzo często korzystam z 5 biegu, więc same korzyści. Twój mechanik dziwne rzeczy opowiada, fabryka dała 4-ro biegową skrzynię i dawała też 5-cio, więc co jest przeszkodą w podmiance skrzyni??. Wrzucaj i się nie zastanawiaj.
-
- Forum Audi 80
Jak na mój gust nie powinno być problemów, ale dla pewności przejrzyj tą stronkę: http://www.meckisfaq.de/antworten/motor ... edaten.htm, masz najparwdopodobniej skrzynię o oznaczeniu AKS, więc na 100% możesz wrzucać skrzynię o oznaczeniu AKM, ponieważ była ona montowana seryjnie w autach z twoim silnikiem, czy też AKL. Popatrz dobrze na tej stronie bo generalnie można spasować sporo skrzyń z większych silników. W autach z takim silnikiem jak twój były montowane skrzynie takie jak w większych jednostkach, a w nich z kolei montowano skrzynie nie montowane w silniku RN, więc zamienność tych skrzyni jest oczywista, na mój gust do twojego auta swobodnie podejdą skrzynie montowane w tych silnikach: JN, JV, NE, PM, RN, RU, SF, 3A, DZ, MU, SD, PP, RNA i pewnie innych. Gdybym się jednak mylił ktoś na pewno mnie poprawi.
W audiczkach praktycznie wszystkie skrzynie pasują do wszystkich silników, ale mają one różne przełożenia dlatego jak wsadzisz skrzynie z dieselka to Twoja niuńka popędziłaby pewnie ze 200km/h, ale nie popędzi bo jej braknie siły, żeby ją do tylu rozbujać
Także popatrz na oznaczenia
Szwagier też ma 1.8 tyle, że na wtrysku i ja na 5, żeby muieć 100km/h musze wkręcić silnik do 3 tyś a u niego żeby poleciala 100 wystarcza mu 2.400 obr/min. Wniosek - śwagier ma inną skrzynie
Także popatrz na oznaczenia
Szwagier też ma 1.8 tyle, że na wtrysku i ja na 5, żeby muieć 100km/h musze wkręcić silnik do 3 tyś a u niego żeby poleciala 100 wystarcza mu 2.400 obr/min. Wniosek - śwagier ma inną skrzynie