Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4] Gdzie podłączyć halogeny?

Awatar użytkownika
PiotrekG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4] Gdzie podłączyć halogeny?

Post autor: PiotrekG » 17 lip 2008, 22:23

Mam pytanie do Kolegów, którzy zakładali u siebie halogeny, lub do tych którzy i bez tego znają się na rzeczy :mrgreen: . Chcę założyć u siebie halogenki, ale nie wiem, gdzie podpiąć się do instalacji. Od razu mówię, że nie znam się na schematach elektryki :roll: .
Myślałem o czymś prostym, czyli o przewodach od tylnych przeciwmgielnych, ale nie wiem, czy to zda egzamin i czy to nie zrobi źle instalacji? Poradźcie coś <piwo>

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 17 lip 2008, 23:17

hmm z tego co sie orientuje pownienes miec wtyczke na halogeny bodajze
w B4 byly wyprowadzone kable nie wiem czy we wszystkich u mnie jest zwisa wtyczka ;] poszukaj pod maska u siebie

Awatar użytkownika
PiotrekG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PiotrekG » 17 lip 2008, 23:29

Pod maską wprawdzie jeszcze nie szukałem, ale pod deską rozdzielczą nic takiego nie znalazłem w okolicy radia, chyba że to gdzieś indziej niż reszta przycisków jest ukryte :?: :-P

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 17 lip 2008, 23:39

PiotrekG pisze:Myślałem o czymś prostym, czyli o przewodach od tylnych przeciwmgielnych,
Wcale nie głupi pomysł, tylko musisz zastosować przekaźnik, który będzie podawał napięcie na halogeny (powiedzmy, prosto z akumulatora), a jego sterowanie podpiąć pod tylny przeciwmgielny. Nie zapomnij też o bezpieczniku, pomiędzy przekaźnikiem a halogenami.

Awatar użytkownika
PiotrekG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PiotrekG » 18 lip 2008, 01:11

IC69, a nie da się skorzystać po prostu z napięcia w przewodach od tylnych halogenów? Czy to za bardzo obciąży przewody od tego?
Nie jestem biegły w elektryce (jak widać) i raczej czegoś takiego z przekaźnikiem nie umiałbym zmontować (chyba, żebym usłyszał dość dokładny opis :-> ).
A chodzi mi o to, żeby ta instalacja działała tak jak trzeba, czyli żeby gasły przy wyłączaniu świateł mijania, stąd taki pomysł.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 18 lip 2008, 06:14

Jeżeli na desce masz dwa włączniki od halogenu to powinny być w zderzaku oryginalne wtyczki. Jeżeli w oryginale z poziomu deski da się włączyć tylko tylne lampy to musisz ewentualnie dorabiać przekaźnik i nowe przewody .

Awatar użytkownika
PiotrekG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PiotrekG » 18 lip 2008, 09:56

Niestety takiej wtyczki nie ma :-( A może wie ktoś, gdzie w okolicach Warszawy jest jakiś elektryk, który umiałby to założyć? Sprawdziłem już chyba wszystkie możliwości w mojej okolicy i nikt nie chce się podjąć, bo to niby nie umie, albo inne powody ma :roll:.
No a ori halogeny już mam kupione, więc jestem silnie zmotywowany, żeby doprowadzić sprawę do końca.

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 20 lip 2008, 22:16

PiotrekG, wymyśliłeś już coś z tymi halogenami?

Awatar użytkownika
PiotrekG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PiotrekG » 20 lip 2008, 22:47

Wolałbym gdzieś bliżej, ale chyba jak będę jechać na początku sierpnia do kolegi w okolice Lublina, to tam pojadę do elektryka przy okazji, bo on zna tam jakiegoś, który by się podjął założenia wyłącznika; resztę zrobię już sam.
Nie chcę robić specjalnego przewodu od akumulatora tak jak proponowałeś IC69, bo wolę uniknąć robienia plątaniny kabli (bo i choćby kiedyś przy sprzedaży autka będzie widać, że jakaś rzeźba była robiona ;-) ).
No a liczę, że elektryk skorzysta już z zasilania nie bezpośrednio od aku, chociaż on może być jakimś rzeźbiarzem, niestety :roll:

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 21 wrz 2008, 19:37

podepne sie z pytaniem chce podlaczyc halogeny bezposrednio pod aku i pytanie wystarczy jeden przekaznik czy musza byc dwa ? i jaki dac bezpiecznik ile A ?

Michałek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Michałek » 21 wrz 2008, 20:18

Koledzy halogeny podłącza się w ten sposób;aby gasły podczas wyłączenia świateł postojowych nie inaczej nie mogą świecić bez świateł postojowych(pozycyjnych)
Najlepiej zasilanie zabrać z aku(Oczywiście przez bezpiecznik(wystarczy 10A)),wystarczy jeden przekażnik, sterowanie przekażnika zabieramy ze świateł postojowych(pozycyjnych) przez wyłącznik do przekażnika i już są prawidłowo podłączone(zgodnie z przepisami)
Jak ktoś nie umie podłączyć przekażnika niech się za to nie bierze.

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 21 wrz 2008, 21:33

Michałek pisze:Jak ktoś nie umie podłączyć przekażnika niech się za to nie bierze.
NIE UMIEM ale chce mimo wszystko zrobic to sam aby miec satysfakcje ze zrobilem cos sam i sie czegos nowego nauczylem ;) bedzie trzeba to bede szukal tego jak podlaczyc przekaznik i jak sie podpiac do postojowych ;)

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 21 wrz 2008, 22:06

Canibal, Podłączenie wg ori schematu jest bardzo proste jutro postaram się przełożyć schemat na polski i opiszę co i gdzie podłączyć.

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 22 wrz 2008, 19:45

kubik pisze:Canibal, Podłączenie wg ori schematu jest bardzo proste jutro postaram się przełożyć schemat na polski i opiszę co i gdzie podłączyć.
bardzo chetnie ;)

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 23 wrz 2008, 20:34

Żeby mieć pełny opis niestety musisz się trochę zagłębić w schematy, postaram się to opisać w miarę jasno.

Tak wygląda instalacja przeciwmgielnych tylnych czyli tak jak masz to teraz

Obrazek

A tak będzie to wyglądało po zamontowaniu halogenów.

Obrazek

Przewód szaro-niebieski czyli zasilanie podświetlenia łączysz tak samo jak jest we włączniku do tylnych lamp. Możesz wpiąć się w istniejące przewody i zmostkować do przycisku przednich halogenów czyli szaro - niebieski (GRY-BLU) i brązowy (BRN).

Obrazek

Z przewodem szaro - zielonym (GRY-GRN) - zasilanie (+) po stacyjce robisz dokładnie to samo. Na schemacie to wygląda że zasilanie idzie najpierw do przycisku przednich a później do przycisku tylnych, może to być odwrotnie i w niczym to nie przeszkadza.

Obrazek

Pozostaje wykonanie zasilania halogenów czyli instalacji której u Ciebie jeszcze niema - przewód biało - żółty (WHT-YEL).

Obrazek

Powinien zostać jeden pin wolny we włączniku tylnych lamp przeciwmgielnych i z tego pinu prowadzisz przewód tak jak zaznaczyłem na schemacie powyżej. Zwróć uwagę że ten nowy przewód idzie do włącznika halogenów ale w miejsce zasilania i dalej już jako (+) do halogenów. Masę do halogenów bierzesz z karoserii, może to być z np. ze śrub M6 przyspawanych do blachy, a umieszczonych nad nogami kierowcy po lewej stronie.

To chyba tyle <ok>

Jakbyś miał jakieś pytania pisz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl