Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Sugestie i problemy z forum

Dział ogólny dotyczący Polskiego Klubu Audi 80
Awatar użytkownika
Narki1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Narki1 » 18 lip 2008, 14:08

A czy z linku "zobacz posty bez odpowiedzi" da radę wyrzucić te z działu ogłoszenia. Tam przecież nie można pisać odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 18 lip 2008, 14:32

Obawiam się, że nie da rady.

Byniek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Byniek » 20 sie 2008, 16:14

U mnie jest taki problem. Po kliknięciu "zobacz posty nieprzeczytane" zawsze mam te ramki zaznaczone na czerwono.
Obrazek

Co zrobić, aby było poprawnie?

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 20 sie 2008, 23:38

W niektórych sytuacjach forum phpbb by przemo nie daje rady podołać tylu postom i userom, czyli takiemu dużemu board'owi jak nasz.

Troszkę mnie to niepokoi już i boje się pomyśleć nad koniecznością konwertowania bazy do innego forum. Jeśli zaszłaby taka potrzeba, wszedłbym w vBulletin. To jednak bardzo ciężki zabieg.

Awatar użytkownika
Narki1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Narki1 » 04 wrz 2008, 12:05

A ja mam pytanie: Gdzie podziały się kółka pod nazwą usera? Byłem bardzo do nich przywiązany :cry:

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 04 wrz 2008, 19:31

Narki1 pisze:A ja mam pytanie: Gdzie podziały się kółka pod nazwą usera? Byłem bardzo do nich przywiązany :cry:
Dokładnie, Doc co sie stało :roll:

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 04 wrz 2008, 23:03

FranoF1 pisze:Dokładnie, Doc co sie stało
Dobre pytanie :-| (badam sprawę)

UpDate:

O w doope jeża :cry: ładując rangi klubu A6 niecący je usunąłem, tj nadpisałem :cry:
Przepraszam. Nie mam kopii :cry:

UpDate2:

A jednak udało się :-) Skopiowałem je w złe miejsce w jakiś dziwny sposób. Już działa :-)

Awatar użytkownika
misiek440
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: misiek440 » 05 wrz 2008, 09:41

[quote]W niektórych sytuacjach forum phpbb by przemo...[quote]
ja to się dziwie i mam wielki szacunek do tego serwera że ciągnie takiego molocha jak przemo. Naprawdę PHP przemo to ciagnie fora do 200 osób, jest to bardzo wymagający skrypt i na wielu hostingach zabroniony ze względu na wielką ilość zapytań do bazy.
Oprócz vBulletin bardzo szybkim skryptem jest tez SMF. Tyle że są to fora brzydsze i w mniejszym stopniu konfigurowalne :-?

Awatar użytkownika
jagna
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jagna » 05 wrz 2008, 09:57

Ja mam pytanko czy jest taka mozliwosć żeby w moich postach usuwać tematy które już są zamkniete? Bo przeciez wiadomo, że już nowych postów w nich nie bedzie, a jesli nawet kiedys chciałoby sie powrócić do postów napisanych przezemnie w tematach zamknietych to przeciez wystarczy kliknąć na profil i przeciez tam są wszystkie posty. Pozdr :-P

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 05 wrz 2008, 10:52

ja też mam pewną sugestię. spotkałem sie mianowicie na niektórych forach z sytuacją, że dostęp do tematów jest ograniczony jedynie dla zarejestrowanych użytkowników. generalnie chodzi o to, że dostęp do treści postów napisanych przez użytkowników forum mają jedynie inni zarejestrowani użytkownicy. w sytacji gdy się nie zalogujemy, możemy sobie wtedy najwyżej poczytać tytuły działów (tak jak u nas np. silniki benzynowe, wysokoprężne itd.), ale po wejściu do tego dzialu wyświetla się coś w stylu "musisz się zarejestrować aby czytać posty na tym forum".
pomyślałem sobie o tym jak czytałem ostatnio jakiś temat - jeśli dobrze pamiętam, to traktował on o zabezpieczeniach samochodu. i ktoś tam napisał, że nie można pisać o różnych rzeczach tak na forum, bo nie wiadomo kto je czyta. uważam, że jest to racja. i nie wiem czy nie popełniamy poniekąd błędu rozbierając publicznie nasze Audiczki na forum na czynniki pierwsze i nieświadomie dając tym samym wiedzę ludziom, którzy robią nam potem przykrość kradnąc coś z naszych autek. czy dałoby się więc zrobić tak, że dostęp do tematów również byłby dopiero po zarejestrowaniu?

Pawog2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pawog2 » 05 wrz 2008, 11:06

grze pisze:czy dałoby się więc zrobić tak, że dostęp do tematów również byłby dopiero po zarejestrowaniu?
taki zabieg dałby Ci chyba tylko złudne poczucie bezpieczeństwa. Przecież zarejestrować może się każdy i każdy może tak czy siak to przeczytać. Nie widzę więc w tym najmniejszego sensu.

Awatar użytkownika
jagna
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jagna » 05 wrz 2008, 11:09

grze pisze:czy dałoby się więc zrobić tak, że dostęp do tematów również byłby dopiero po zarejestrowaniu?
mi się też wydaje, że to byłby dobry pomysł przyciagął by wiecej chetnych a tak to mozna sobie korzystać z naszych wypocin do woli nie muszac się wogóle logować nie mówiac już o profilach które równiez są ogólnie dostepne nawet dla osób spoza klubu. :-?

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 05 wrz 2008, 11:16

Pawog2 pisze:Przecież zarejestrować może się każdy i każdy może tak czy siak to przeczytać
tak ale teraz za sprawą tego, że treści są ogólnie dostępne, można je odnaleźć przy pomocy wyszukiwarki wpisując konkretną frazę tekstu, nie wiedząc nawet o istnieniu tego forum lądujemy na jakimś temacie, a jakby treści były ukryte, to przy pomocy wyszukiwarki by ich nie wyrzucało, a to już chyba dostrzegalna różnica, prawda Pawog2, ?

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 05 wrz 2008, 11:21

grze pisze:ja też mam pewną sugestię. spotkałem sie mianowicie na niektórych forach z sytuacją, że dostęp do tematów jest ograniczony jedynie dla zarejestrowanych użytkowników. generalnie chodzi o to, że dostęp do treści postów napisanych przez użytkowników forum mają jedynie inni zarejestrowani użytkownicy.
Blokując dostęp ( czytanie, nie pisanie ) dla niezarejestrowanych, blokujemy roboty wyszukiwarek, a to oznacza, że nie mielibyśmy tak wypozycjonowanego klubu. Pracowałem nad tym troszkę.

Efekty ?

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Aud ... lr=lang_pl

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Aud ... lr=lang_pl

itd itd. Pokombinujcie słowami kluczowymi w google ;-)

Awatar użytkownika
misiek440
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: misiek440 » 05 wrz 2008, 11:33

na minus
spadła by ilość osób na forum(cześć osób omija fora które wymagają rejestracji)
spadła by pozycja w wyszukiwarkach (boty nie mają dostępu do działów)

Ja uważam ze jest top forum ogólnodostępne i niech każdy sobie czyta moje posty czy moje porady, tak jak ja czytam innych na różnych forach.

Na plus
To jest to że forum działało by trochę szybciej, mniejsza ilość osób i brak botów

Fajnie by było jakby powstał jakiś dział dla stałych bywalców , widoczny tylko dla nich coś ala "Społeczność sympatyków PKA 80 " ale mniej restrykcyjny (ale to jest mój pomysł i nie mósi by dobry, można by tam napisać właśnie jak otworzyć bagażnik zacięte kluczyki itp)

[ Dodano: 2008-09-05, 11:37 ]
co do dostępu do profilów to i tak nie masz tam jakiś ważnych informacji a jakby ktoś chciał dostać się do twojego konta to w rachubę wchodzi keyloger,włamanie sie do bazy a później złamanie hasła md5 co przy skomplikowanym haśle jest bardzo ciężkie.
Tylko chciałem uczulić ludzi na proste hasła jak skywalker, ziom, ziomal itp bo ich złamanie to 5 minut w tablicach tęczowych

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział Forum Audi 80”