Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1,6TD] problem z przekaźnikiem świec - pomocy

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
bogoos
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 1,6TD] problem z przekaźnikiem świec - pomocy

Post autor: bogoos » 18 lip 2008, 17:30

witam, przedstawie swój problem od początku:
kiedys przychodzę i akumulator rozładowany. z elektrykiem doszliśmy do wniosku ze to ten duży przekaźnik świec żarowych co jest w podszybiu podaje prad na świece i sie nie wyłącza. wymieniłem jego sterownik taka mała czarna kostka ale to nic nie dało.i problem bo nigdzie nie można go dostać. Istniej możliwość go jakoś obejść?

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 18 lip 2008, 19:34

za mało danych
pokaż foty tych przekaźników, ile mają nóżek...
powiedz kiedy dokładnie nie rozłącza (czy w lecie też) itp

bogoos
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bogoos » 18 lip 2008, 20:54

on nie ma nóżek to jest ten zaraz koło silniczka wycieraczek.postaram sie zaraz zrobić fote... ten co ma nóżki steruje tym dużym...

[ Dodano: 2008-07-18, 21:16 ]
wsadziłem tutaj zdjęcia

itp[/quote] Obrazek Obrazek

[ Dodano: 2008-07-18, 21:17 ]
i ten co szwankuje. elektryk mówił że się skleja Obrazek

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 18 lip 2008, 22:04

bogoos pisze:Istniej możliwość go jakoś obejść?
Tutaj masz link do aukcji sprawdzonej firmy, która zajmuje się produkcją podgrzewaczy do świec żarowych bez przekaźników stykowych, u mnie działa już ponad dwa lata i nie mogę złego słowa powiedzieć na temat jego niezawodności.
http://www.allegro.pl/item393409252_prz ... _1c4u.html

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 18 lip 2008, 22:42

Kolego mam taką samą fure jak TY i też miałem z tym przekaźnikiem problem.
Poczytaj te tematy:
1. <<klik>>
2. <<klik>>
3. <<klik>>

Też mam tak że rozładowuje mi akumulator, również wymieniałem ten przekaźnik koło nóg kierowcy(przekaźnik udało mi się znaleźć na allegro za 15zl z przesyłka) który odpowiada za sterowanie tym przekaźnikiem pod szybą i nic to nie dało. I mam zrobiony taki patent(popszedni własciciel tak zrobił) że zamiast tego przekaźnika koło nóg kierowcy mam założony jakiś "inny" ( zdjećie jest w którymś z wątków ktorych linki wkleiłem wyżej) i mam przerobioną instalacje w ten sposób że prąd idzie do tego "innego" przekaźnika a dopiero potem idzie do tego przekaźnika co jest pod szyba. A ten "inny" przekaźnik jest sterowany + prądem po przekręcaniu stacyjki, ale ponieważ ten inny przekaźnik nie pobiera sygnału z czujnika temperatury silnika to mam zrobiony przełącznik pomiedzy + po stacyjce a tym "innym" przekaźnikiem i sam steruje ile swiece mają grzać i jak silnik jest ciepły to wogóle ich nie właczam. -wiem, że bardzo zakręciłem :-/

Jak masz kumatego elektryka to możesz przerobić instalacje świec na taką bez tego przekaźnika pod szyba co jest. Schemat jest w jednym z wątków do których dałem linki.
Wystarczy przekaźnik nowego typu z 7 nóżkami(takie były montowane w nowszych 1,6d i 1,6td) -łatwo je dostać w przeciwieństwie do tych oryginalnych co my mamy i trochę grubego kabla, żeby wytrzymał 50A i do dzieła. <mikolaj>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl