jakiś pomysł na te wtryski czy nowy temat zakładać :?:
przeglądam katalog FOTA i najdroższa uszczelka pod głowicę 85 złociszy. skąd te 400 :?:
a już widzę... komplet

Tak, jeżdżę na PB, w aucie nigdy nie było LPGelmer pisze:ponczo rozumiem że jeździsz na Pb :?:
Ja kupiłem komplet uszczelek - 2x uszczelka pod głowice + uszczelki pod pokrywy zaworów, simeringi na wałki rozrządu, uszczelki pod kolektory dolotowe+Wydechowe itp. Z tego co się orientowałem to lepiej kupić w komplecie bo jest taniejelmer pisze:przeglądam katalog FOTA i najdroższa uszczelka pod głowicę 85 złociszy. skąd te 400
Ja miałem wszędzie sucho przed ściąganiem głowic ale wszędzie były ori uszczelki... po naprawie głowic zostały założone nowe uszczelki i po 400 kilometrach zaczęło się sączyć z pod pokrywy zaworów i to w dwóch głowicach :-| Będę musiał jeszcze raz ściągnąć pokrywy i albo nowe uszczelki albo trzeba będzie coś wymyślać ze starymi - silikon :?: :roll:elmer pisze:po 500 km z tyłu znowu się zaczęło sączyć. mam nadzieję że teraz po wymianie wszystkich uszczelek i uszczelniaczy silnik będzie w końcu suchy
Tak będzie najlepiej, tylko rób to ostrożnie bo wbrew pozorom może być troszkę mokro :->elmer pisze:listwa z wtryskiwaczami jest połączona na sztywno więc wyciągnąć całość i w "powietrzu" sprawdzić czy leją :?:
Z tego co wiem to wtrysków od silników benzynowych się nie regeneruje (przynajmniej tak mówili mi panowie z serwisu Boscha) Najlepszym rozwiązaniem jest kupno używanych - sprawnych wtryskiwaczy z identycznego silnika.elmer pisze:jeżeli są niesprawne to wymieniać na nowe czy jakieś zabiegi odmładzające
Silnik ma 6 cylindrów a po odpięciu 3 wtryskiwaczy zostają jeszcze 3 gary także one dadzą rade i silnik będzie pracował nadal (na 3 cylindrach) tyle że w cylindrach z odpiętymi wtryskiwaczami będzie sprężane samo powietrzeelmer pisze:to że po odpięciu trzech wtrysków silnik nadal działa możesz mi wyjaśnić
Ponczo, ceny z FVponczo pisze:cobra, ceny podane wcześniej są w zaokrągleniu, ja za sam pasek rozrządu i pompe wody płaciłem prawie 300 zł więc nie wiem skąd Ci się wzięła taka cena :roll: a gdzie napinacz z rolką itp. Chyba że poleciałeś po kosztach i kupiłeś wszystko co najtańsze było dostępne :roll: Rozwiń słowa "pełny rozrząd"
Ok, przyjmujemy że kupiłem drugi silnik (używany), po przejechaniu 2000 kilometrów okazuje się że silnik że wymaga remontu itp. więc mam 2 silniki które wymagają naprawcobra pisze:bez jaj ale za tą cenę to opłacałoby się wrzucić jakiś mlodszy silnik i zrobić w nim tylko podstawową obsługę (rozrząd, oleje, filtry)![]()
Mój motor miał problem ze sprężaniem i problem leżał po stronie głowic. Wolałem zrobić same głowice niż kupować nowy motor - szczególnie że dół silnika jest w super stanie.
W różnych miejscach są różne ceny... niektóre części z pierwszych miesięcy produkcji różnią się od tych produkowanych później, różnią się ceną i to sporo np. napinacz paska micro normalnie do ABC kosztuje około 150-170 zł a do mojej nie pasuje i nie ma zamienników tylko oryginał koszt - 650 złcobra pisze:Ponczo, ceny z FV
Pasek Contitecha - 104zł
2 rolki- razem niecałe 130zł
Pompa wody Graf (czy coś w ten deseń) - niecałe 80zł